Skip to main content
Ha Sollicitatiedokter, Ik heb in juli de hbo-opleiding accountancy afgerond en ga na mijn vakantie beginnen met solliciteren op een startersbaan. Ik heb al even lopen stoeien met het schrijven van een sollicitatiebrief maar ik kom er niet helemaal uit. In je artikelen heb je het vaak over jezelf verkopen aan werkgevers. Het probleem is dat ik totaal geen relevante werkervaring heb, slechts een paar studentenbaantjes maar niet iets dat goed aansluit op mijn studierichting. Hoe kan ik mezelf in een motivatiebrief als een uitstekende kandidaat verkopen als ik nog geen relevante werkervaring heb? - Jorrit, 21

Advies van Sollicitatiedokter

Goede vraag Jorrit!

Nog voordat je begint met het schrijven van je motivatiebrief, is het belangrijk om jezelf de volgende vraag te stellen:

Waarom zou een recruiter enthousiast moeten worden van jouw sollicitatie? Wat is het dat jij weet of kunt – of het nu wel of niet in je curriculum vitae naar voren komt – waardoor jij uitstekend zou renderen in de functie?

Dit is een vraag die alleen jij kunt beantwoorden.

Er is altijd wel iets

Het is logisch dat je het in deze fase van je carrière nog niet moet hebben van je werkervaring.

Geen enkele recruiter zal je dit overigens kwalijk nemen; ze weten dat starters nou eenmaal niet veel ervaring hebben.

Maar wat recruiters ook weten, is dat er genoeg andere zaken zijn waarmee je jezelf kunt profileren als een uitstekende kandidaat.

Misschien ben je iemand die voor de lol websites in elkaar zet voor vrienden en familie; of spendeer je een groot deel van je vrije tijd aan het in- en uit elkaar halen van laptops en desktopcomputers; of ben lichtelijk obsessief in het organiseren van je kledingkast en hou je elke cent van je uitgaven bij in een Excel-spreadsheet. (Deze laatste is misschien grappig voor je vrienden maar een prima manier om je te onderscheiden van anderen wanneer je solliciteert op een functie als managementassistent of office coördinator – managers hebben graag iemand die de boel uitstekend voor ze organiseert!)

Linksom of rechtsom zal je moeten achterhalen wat het is in jouw profiel waarvan de recruiter denkt “Deze persoon zou van waarde kunnen zijn hier op de afdeling!”. Want het vermogen om waarde te creëren voor de werkgever is waar je uiteindelijk op zal worden beoordeeld.

Hopelijk begrijp je nu dat deze waardecreatie niet per se te maken te hoeft te hebben met je werkervaring. Het enige criterium is dat je een logische connectie weet te maken tussen hetgeen dat van je gevraagd wordt in de functie (het functieprofiel) en hetgeen je te bieden hebt (jouw persoonsprofiel).

Hoe zou je het je vrienden uitleggen?

Als je aan een vriend of vriendin zou moeten uitleggen waarom jij een uitstekende keuze bent, wat zou je dan vertellen?

De kans is groot dat je antwoord meer draait om je specifieke vaardigheden, interesses, talenten en persoonlijke overtuigingen dan je werkervaring – en dat is helemaal niet erg. Dat kunnen namelijk prima redenen zijn waarom jij een uitstekende kandidaat bent. Je waardepropositie komt als starter nou eenmaal vaak niet goed tot uiting in je curriculum vitae.

Daarom is het zo belangrijk dat je een goede brief weet te schrijven; het curriculum vitae en de sollicitatiebrief vullen elkaar wat dat betreft uitstekend aan!

Geef een reactie