Skip to main content
Merk je dat wat minder energie hebt tijdens de donkere dagen? Vandaag helpen we je met een aantal handige tips om meer uit je dagen te halen.

Nu het buiten zo donker is, lijkt het soms lastig om vrolijk te blijven. Ben je aan het solliciteren, en krijg je daarbij ook nog eens met tegenslag te maken? Dan wordt het helemaal moeilijk om niet bij de pakken neer te zitten.

Maar maak je geen zorgen: de 3 tips van Fit.nl slepen je door de donkere dagen heen, met een lach op je gezicht! Lees dus gauw verder.

Tip 1: Start met voldoende daglicht

Werk je thuis of zit je veel in het donker? Dan kun je door een slim trucje je ritme resetten, daardoor zullen je werkuren zonder zon jou minder deren.

Het trucje werkt als volgt: zorg ervoor dat je iedere dag als de zon opkomt geen calls of afspraken hebt gepland – maak in plaats daarvan een kort ommetje of een korte fietstocht. Wedden dat je daarna beter slaapt, en beter met de donkere dagen om kunt gaan?

Hoe dat kan? Het zit zo: onze biologische klok telt net meer dan 24 uren, hij duurt een minuut of 20 langer. Begin jij je dag met voldoende zonlicht? Dan reset je steeds je biologische klok – als het ware draai je hem 20 minuten terug.

Probeer het maar eens, we beloven je dat het werkt! Meer over dit trucje leren? Luister dan deze podcast over licht met ondrzoeker Babette Bais

Tip 2 – Doe een workout tussen de middag

Kun je tijd vrijmaken om tussen de middag te bewegen of te sporten? Dan geeft je dat een enorme energieboost; het maakt ook allerlei gelukshormonen aan. Op die manier ben je de rest van de dag meer gefocust – je zult ook merken dat je beter slaapt. 

Vind je het lastig om ’s middags tijd vrij te maken om te bewegen? Zet je sportmoment dan vast in je agenda met een notificatie, zodat je elke keer een herinnering krijgt.

Tip 3 – Ga regelmatig naar een natuurrijke omgeving

Zit je veel binnen, of woon je in een stedelijke omgeving? Overweeg dan om minimaal 1 keer per week de natuur in te gaan. Eenmaal aangekomen in het bos, op het strand of op de hei? Blijf daar dan ook 2 à 3 uurtjes. Je kunt er ook voor kiezen om 4 tot 6 keer per week een half uur lang in de natuur te zijn – het effect blijft hetzelfde.

Ben je even in de natuur, dan doet dat wonderen voor je geest én je fysieke gesteldheid. Dat weten we vanwege recent onderzoek (zie onderstaande afbeelding). Gun het jezelf dus, en plan een fijne bos-, strand of heidewandeling  in met een familielid, vriend(in) of met je partner.

Geef een reactie