Skip to main content
Een goede typografie voor je sollicitatiedocument zorgt voor een prettig leesbaar en zakelijk ogend document. Lees welke lettertypen een goede keus zijn voor je brief en cv. De typografie bepaalt in belangrijke mate de leesbaarheid. En die is uiteraard van groot belang voor een zakelijk document als een sollicitatiebrief of cv. In dit artikel lees je tips over lettertype, regelafstand en tekstgrootte voor zowel je cv als je sollicitatiebrief.

Lettertype voor je cv en brief

De belangrijkste factor bij het kiezen van een lettertype is de leesbaarheid ervan. Sommige lettertypen ogen sierlijk maar zijn vermoeiend om te lezen, zoals Comic Sans, Trebuchet en Berlin Sans. Andere lettertypen daarentegen ogen wat saai maar zijn wel erg prettig om te lezen, zoals Times New Roman en Arial. Dat een lettertype misschien wat saai is, maakt het niet een slechte keuze. Je cv of brief zal echt niet minder gelezen worden wanneer je Times New Roman gebruikt.

Als je toch graag een minder alledaags lettertype wilt gebruiken, zijn er genoeg alternatieven, zoals:

  • Calibri
  • Verdana
  • Cambria

Probeer niet origineel te zijn door een heel apart lettertype te gebruiken. Het gebruik van een ‘apart’ of ‘speciaal’ lettertype verhoogt de kans dat je brief en cv in de prullenbak belanden zonder goed te zijn doorgelezen. Het cv en ook de sollicitatiebrief blijven zakelijke documenten. Behandel ze dus ook als zodanig.

Gebruik een prettige regelafstand

Een belangrijke factor voor een goede leesbaarheid die vaak over het hoofd wordt gezien, is de regelafstand. De regelafstand is de afstand tussen twee zinnen. De standaard regelafstand in Microsoft Word is 1,0  maar 1,15 en 1,5 leest veel prettiger, omdat het makkelijker is om zinnen te onderscheiden van elkaar. Dit is met name het geval bij een kleine lettergrootte.

Gelukkig is het erg eenvoudig om zelf de regelafstand in je document aan te passen. De volgende afbeelding illustreert hoe de knop voor regelafstand er uitziet en waar je deze kunt vinden in Word.

Zo verander je de regelafstand in Microsoft Word

Gebruik hetzelfde lettertype in je cv en brief

Het is verstandig om hetzelfde lettertype aan te houden in zowel je cv als sollicitatiebrief. Het is geen doodzonde als je het niet doet, maar het staat erg slordig wanneer beide documenten worden uitgeprint en ze erg van elkaar afwijken.

Lettergrootte in je sollicitatiebrief en cv

Elk lettertype komt het best tot zijn recht vanaf een bepaalde lettergrootte. We geven dus geen standaardadvies voor de lettergrootte. De juiste grootte moet je zelf beoordelen. Let er daarbij op dat je tekst prettig leesbaar is. We geven hierbij een richtlijn voor een aantal veelgebruikte lettertypes. Prettig leesbare lettergroottes:

  • Calibri – 12
  • Verdana – 10,5
  • Cambria – 12
  • Times New Roman – 11
  • Arial – 11

Geef een reactie