Skip to main content
Stel, je arbeidsvoorwaardengesprek is over twee dagen. Je bevindt je in een vergevorderd stadium van de sollicitatieprocedure. Drie gesprekken heb je er al opzitten. Ook het assessment heb je met succes doorstaan. Het enige dat nog tussen jou en jouw nieuwe baan staat, is de salarisonderhandeling. Hoe ga je die onderhandelingen in? In ieder geval niet met de huidige-salaris-plus-een beetje-strategie. In dit artikel lees je drie redenen om deze strategie nooit te gebruiken en waarom deze aanpak ertoe kan lijden dat je duizenden euro’s misloopt.

Begin je baan niet met een leugen

Ten eerste is huidige-salaris-plus-een-beetje-strategie slecht omdat hij vaak gebaseerd is op een leugen. Mensen die het onderste salaris uit de kan proberen te halen, zeggen tegen hun nieuwe werkgever dat ze bij hun vorige baan meer verdienden dan ze daadwerkelijk deden. Soms vertellen ze deze leugen spontaan, bijvoorbeeld omdat een recruiter er uit het niets om vroeg. Dit kan je goed voorkomen door je er op voor te bereiden.

De kans dat dit leugentje uitkomt, is natuurlijk klein. Maar als het uitkomt, is dit in het beste geval een flinke smet op de vertrouwensband tussen jou en je werkgever. In het slechtste geval, is het de aanzet tot contractontbinding. Maar zelfs als je niet gepakt wordt, start je met deze strategie je dienstverband op basis van een leugen. Niet fijn.

Een niet te verdedigen positie

De huidige-salaris-plus-een-beetje-strategie is ook slecht omdat je jezelf in een onderhandelingspositie manoeuvreert die niet goed te verdedigen is. Onthoud dat recruiters veel vaker onderhandelen dan sollicitanten. Als je je hier niet goed op voorbereid, ga je het afleggen. Want stel dat je aangeeft dat je nu €40.000 te verdient (terwijl je eigenlijk €35.000 verdient) en dat je ten minste hetzelfde wil verdienen. De recruiter geeft hierop dan aan dat hij je standpunt begrijpt maar dat de functies niet volledig vergelijkbaar zijn. Bovendien werken ze met vaste salarisschalen en kunnen ze je niet meer bieden dan anderen in soortgelijke functies, zo zal hij zeggen.

Wat doe je dan? Het grootste probleem van de huidige-salaris-plus-een-beetje-strategie is dat de argumentatie zwak is. Als je een beetje tegengas krijgt, wordt het al snel erg moeilijk.

Maar er is nog een veel belangrijkere reden waarom je de huidige-salaris-plus-een-beetje-strategie voor eens en altijd het raam uit moet kieperen. Het minimaliseert namelijk de kans om een grote stap te maken in je salaris.

Versterk je onderhandelingspositie

Stel nou dat de functie waarop je hebt gesolliciteerd al meer dan zes maanden open staat en dat jij de enige overgebleven kandidaat bent. Dan is het de werkgever er veel aan gelegen om tot een overeenkomst te komen met jou. Je onderhandelingspositie is dan dus ijzersterk.

Wanneer je jouw onderhandelingspositie goed uitzoekt en met behulp van een salariscalculator achter de waarde van je werk komt, kan je het gesprek strategisch ingaan.

Moraal van het verhaal

Voor je het weet mak je een stap van €43.000 naar bijna €58.000 per jaar. De moraal van het verhaal is dat je nooit je huidige salaris (plus een beetje extra) als uitgangspunt voor je onderhandeling moet nemen. Doe je dat wel, dan is de kans groot dat je duizenden euro’s misloopt bij het ondertekenen van je volgende contract.

Geef een reactie