Als je gaat solliciteren, beoordeelt je potentiële werkgever jou. Hij kijkt in hoeverre jij geschikt bent voor de functie die hij aanbiedt en of je beter bent dan de andere kandidaten. Je zou bijna vergeten dat het niet alleen belangrijk is of de werkgever jou wil voor de baan. Jij moet de baan namelijk zelf ook willen!
Gelukkig is er een goede manier om erachter te komen of een baan wel bij jou past. De strategie daarvoor bestaat uit drie delen. In het eerste deel maak je een analyse van jezelf. Je bedenkt onder andere hoe je ideale werkplek eruitziet, welke talenten je hebt en hoe je ze verder wilt ontwikkelen.
In het tweede deel van de strategie maak je een analyse van de vacature waarop je solliciteert. Daarbij kijk je naar de bedrijfscultuur van een organisatie en naar het takenpakket. In de derde en laatste fase van deze strategie vergelijk je de twee met elkaar.
Stap 1: analyseer jezelf
Laten we beginnen bij de eerste stap van deze strategie, waarbij je een analyse van jezelf maakt.
Om jezelf te analyseren is het belangrijk dat je de volgende vragen aandachtig beantwoord. Pak er een leeg Word-document of pen en papier bij en schrijf je antwoorden op om ervoor te zorgen dat je nieuwe inzichten blijven hangen.
Beantwoord deze vragen:
- Hoe ziet je ideale werkplek eruit?
- Welke werkzaamheden zou je uitvoeren bij je droombaan?
- Welke talenten heb je?
- Zie je ruimte om je talenten verder te ontwikkelen? Zo ja: wat is je ontwikkelingsdoel?
- Welke organisatiestructuur past bij jou? Ben je productiever als je werkt onder een directe baas of heb je de vrijheid nodig die komt kijken bij een platte organisatiestructuur?
- Welke arbeidsvoorwaarden zijn belangrijk voor jou? Wil je meer vakantiedagen, de mogelijkheid om thuis te werken of heb je iets anders in gedachten?
Lees je antwoorden rustig door en probeer een rode lijn te ontdekken. Wat voor karaktereigenschappen haal je uit de combinatie van je antwoorden? Ben je gehecht aan vrijheid of aan structuur? Ben je op de top van je kunnen of nog aan het leren? Probeer je eigenschappen te formuleren in vier of vijf bullet points. Dat maakt de vergelijking in stap drie van dit proces makkelijker.
Stap 2: analyseer je potentiële baan
Wanneer je een goed beeld van jezelf hebt, is het nu tijd om je potentiële werkplek te analyseren. Pak de vacaturetekst erbij en lees hem goed door. Neem een paar minuten de tijd om na te denken over wat je gelezen hebt. Neem de tekst nu nogmaals door en onderstreep dingen die je belangrijk vindt. Maak daarbij waar nodig ook notities.
Ben je al bij je potentiële werkplek op bezoek geweest, bijvoorbeeld voor een kennismakingsgesprek? Noteer dan ook de belangrijkste informatie die je daaruit verkreeg op de vacaturetekst.
Beantwoord vervolgens de volgende vragen:
- Hoe is de bedrijfscultuur? Loopt iedereen rond in een driedelig pak en moet je u zeggen tegen de baas? Of heerst er een los sfeertje op het kantoor waardoor het onduidelijk is wie wat doet? Waarschijnlijk ligt het antwoord ergens in het midden.
- Hoe ziet het takenpakket van de vacature eruit?
- Zijn er mogelijkheden om te leren en om jezelf te ontwikkelen?
- Welke opleidingseisen gelden er voor de vacature?
- Hoe wordt de ideale kandidaat in de vacature omschreven?
- Worden er verborgen eisen gesteld? Zo ja: welke? Soms kom je er bijvoorbeeld tijdens een kennismakingsgesprek achter dat er meer gevraagd wordt dan een vacaturetekst aangeeft.
- Wat biedt het bedrijf qua arbeidsvoorwaarden en salaris? Wat wordt er gedaan om jou en jouw collega’s tevreden te houden.
Heb je niet het antwoord op alle vragen? Neem dan een kijkje op de website van het bedrijf, daar vind je vaak meer informatie. Om een goede indruk te maken, kan je ook je recruiter opbellen om een vraag te stellen. Zo voorkom je dat je sollicitatie op een hoge stapel blijft liggen: je recruiter heeft nu immers een beeld van je.
Probeer ook nu, net als bij stap 1, om een rode draad in de vacaturetekst te ontdekken. Kom je te werken in een functie waarbij je vrijgelaten wordt of heeft je leidinggevende de touwtjes strak in handen? Is de vacature glashelder bedoeld voor een specifiek soort kandidaat of zoekt het bedrijf naar talent dat nog gevormd kan worden? Probeer de rode draad van de vacature ook nu weer in maximaal vijf bullet points op te schrijven
Stap 3: analyseer de overeenkomsten
Na het uitvoeren van stap 1 en stap 2, heb je waarschijnlijk al door in hoeverre de baan past bij jouw karakter, kwaliteiten en ambities. Dat is je onderbuikgevoel. Daar is niets mis mee. Sterker nog: 9 van de 10 keer heeft je onderbuik gelijk. Probeer je er toch even overheen te zetten en ook stap 3 af te maken. Zo weet je zeker dat de baan wel of niet geschikt is voor jou.
Voor stap 3 beantwoord je eerst de volgende vraag:
- Komt de rode draad van mijn karakter overeen met de rode draad van de vacature?
Beargumenteer je antwoord en lees hem goed door.
Geef met je antwoord in je achterhoofd nu antwoord op de volgende vragen:
- Waarom moet dit bedrijf mij aannemen?
- Waarom wil ik dat dit bedrijf mij aanneemt?
Als je op die twee vragen duidelijke antwoorden kan formuleren, weet je zeker dat deze baan bij jou past. Met de sollicitatietips van Sollicitatiedokter, kan jij hem in de wacht slepen!