Skip to main content
Je sollicitatiebrief is bijna af: de openingszin is killer, je introduceert jezelf met flair en in het middenstuk geef je met voorbeelden aan waarom jij de beste kandidaat bent. Maar dan slaat de paniek toe. Want: hoe kan ik op een pakkende manier mijn sollicitatiebrief afsluiten? We vertellen het je hier, inclusief 5 voorbeelden!

Ben je toegekomen aan de laatste alinea van je sollicitatiebrief? Ga dan als volgt te werk:

  • Vat samen waarom jij de beste kandidaat bent
  • Spoor je recruiter aan om jou uit te nodigen voor een gesprek
  • Zorg eventueel voor een creatieve uitsmijter
  • Groet

Samenvatten

Begin het einde van je motivatiebrief door samen te vatten waarom jij de beste kandidaat bent voor de functie. Kom daarbij niet met nieuwe argumenten, je hoeft jouw eerdergenoemde pluspunten hier alleen nog maar te herhalen. Voor je recruiter werkt dat als een geheugensteuntje: hij of zij zal jou vanwege die pluspunten vooral onthouden.

Zorg er in de eerste regels van je laatste alinea ook voor dat je de juiste balans vindt tussen zelfverzekerdheid en bescheidenheid. Niemand wil een arrogante collega, maar iemand die nergens goed in is blijkt voor werkgevers vaak ook niet interessant.

Nodig me uit!

Vervolgens wil jij jouw recruiter natuurlijk aansporen om je een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek te sturen. Dat doe je bijvoorbeeld door te zeggen dat je graag eens langskomt op het kantoor om je sollicitatie toe te lichten.

Deze aansporing kan ook meteen het einde van die laatste alinea vormen, tenzij je solliciteert op een creatief beroep. Wil jij bijvoorbeeld in de communicatie aan de slag? Dan wordt het gewaardeerd als je met een leuke uitsmijter jouw recruiter voorgoed overtuigt.

De groet

Helemaal onderaan je brief volgt vervolgens een groet. Zorg ervoor dat jouw groet goed aansluit op de mate van formaliteit van de rest van je brief. Begin je jouw brief met ‘Geachte heer, mevrouw,’ dan eindig je hem niet met ‘ik hoop dat ik snel iets van je hoor!’.

Op zoek naar inspiratie om het bovenstaande format op papier te krijgen. Check dan de 5 voorbeelden van een goede sollicitatiebriefafsluiting hieronder.

Voorbeeld 1: informeel

Ik heb me kortom mijn hele carrière of met sales, of met customer support beziggehouden. Ik word blij van het werk in allebei die velden, maar het vooruitzicht om beide in deze functie te combineren maakt me helemaal gelukkig. Ik hoop daarom dat ik op korte termijn kennis mag komen maken bij jullie op kantoor.

Hebben jullie nog vragen naar aanleiding van mijn sollicitatie, dan ben ik altijd bereikbaar op 06-1234567890.

Hopelijk tot snel,

Bert Baanzoeker

Voorbeeld 2: formeel

Samenvattend ben ik ervan overtuigd dat mijn ruime ervaring in de sales- en customer supportsector van grote waarde blijken, mocht ik uw vacature bekleden. Ik kom mijn motivatie graag op korte termijn mondeling toelichten bij u op kantoor.

Aarzel niet om contact met mij op te nemen naar aanleiding van mijn sollicitatie. Ik ben bereikbaar op 06-1234567890.

Hoogachtend,

Bert Baanzoeker

Voorbeeld 3: extra uitnodigend

Vanwege mijn kennis en ervaring in de salesbranche ben ik er kortom van overtuigd dat ik de perfecte kandidaat ben voor uw vacature. Ik bezit echter nog een belangrijke vaardigheid die mij zeer geschikt maakt voor deze functie, maar die ik in mijn brief en op mijn cv heb weggelaten. Benieuwd wat ik nog meer in petto heb? Cliffhanger! Wat mij echt perfect maakt voor deze baan, kom ik graag uitleggen bij u op kantoor tijdens een sollicitatiegesprek.

Voor andere vragen ben ik natuurlijk telefonisch bereikbaar: 06-1234567890.

Hopelijk tot gauw!

Bert Baanzoeker

Voorbeeld 4: extra onderscheidend

Ik begrijp dat ik niet de enige ben die op deze mooie vacature solliciteert. Ik stel me daarnaast voor dat tientallen zeer gekwalificeerde kandidaten minsten zoveel kennis hebben van de salesbranche als ik. Of ze hebben minsten zoveel ervaring in de customer supportwereld. Ik denk echter dat ik me onderscheid omdat ik met beide sectoren veel kennis en ervaring meedraag. Juist daarom geloof ik dat ik de perfecte kandidaat voor uw vacature ben. Die overtuiging kom ik graag verder toelichten tijdens een sollicitatiegesprek.

In de tussentijd sta ik u graag te woord. Ik ben bereikbaar op 06-1234567890

Met vriendelijke groet,

Bert Baanzoeker

Voorbeeld 5: uitsmijter met een knipoog

Ik pas kortom uitstekend in uw vacature, omdat ik zowel sales- als customer support-skills in overvloed bezit. Mag ik het op uw kantoor komen uitleggen? Dan hou ik eerst een ijzersterk verkooppraatje over mezelf, en neem ik vervolgens de tijd om al uw vragen rustig te beantwoorden. Dit gesprek zal niet voor trainingsdoeleinden worden opgenomen.

Meteen contact met mij opnemen? Bel dan 06-1234567890. Er zijn 0 wachtenden voor u.

Fijne dag!

Bert Baanzoeker

Geef een reactie