Skip to main content
Gelukkig nieuwjaar! Wil jij jouw goede voornemens voor 2022 volhouden? Leer dan van deze 5 veelgemaakte fouten!

2022 wordt jouw jaar: de komende 12 maanden ga jij werkgeluk vinden! Om dat doel te bereiken, heb jij natuurlijk allerlei goede voornemens opgesteld. Maar hoe zorg je ervoor dat je die goede voornemens niet halverwege januari al bent vergeten? Door van onderstaande fouten te leren, sla je een goede slag!

Fout 1: Je doel is te vaag of te hoog gegrepen

Hoe vaak hoor je een vriend of een collega het zeggen? “Vanaf nu ga ik echt afvallen!” Of: “vanaf vandaag ga ik minder op mijn mobiel kijken!”

Mooie doelen natuurlijk, maar vaak werken ze niet. Dat komt omdat ze te vaag zijn, of te hoog gegrepen. Want zeggen dat je meer wilt gaan sporten is eenvoudig. Het vervolgens ook écht doen? Dat is lastiger.

Om jouw goede voornemen te vervullen, is het belangrijk dat je tijd vrijmaakt voor jouwgedragsverandering. Dat kun je het best doen door je doelen SMART te maken. Dit principe heb je vast wel eens op school gehoord, en dat is niet voor niks.

Het SMART-principe dwingt je namelijk realistische doelen op te stellen. Via het principekun je vervolgens duidelijk meten of je die doelen ook echt hebt behaald, of wat je voortgang is. Door je doelen inzichtelijk te maken, vergroot je de kans dat je jouw goede voornemens vervult.

Fout 2: Je wilt te veel tegelijk veranderen

‘Aken en Keulen zijn niet in één dag gebouwd’, ken je dat gezegde? Er wordt mee bedoeld dat het volbrengen van grote projecten veel tijd en energie kost.

Dat geldt ook voor het werken aan je goede voornemens. Op papier lijkt dat vaak simpel, maar in de praktijk ligt dat toch anders.

We weten uit wetenschappelijk onderzoek dat je kans van slagen om 1 gewoonte aan te passen 65% is. Wil je 2 gewoontes aanpassen? Dan is de kans dat je dat lukt slechts 35%. Logisch ook: een gedragsverandering kost immers veel tijd en mentale energie.

Wil je te veel tegelijkertijd veranderen? Dan is de kans dat je dat volhoudt kortom klein.Dat zie je bijvoorbeeld ook bij mensen die een dieet volgen. Kijk maar eens naar de grafiek hieronder. Iemand die ineens 10 dingen in z’n eetpatroon wijzigt houdt zijn dieet niet lang vol. Iemand die daarentegen in kleine stapjes z’n levensstijl verandert, boekt echter wel positief resultaat!

Het verschil in kilo’s is duidelijk zichtbaar op de lange termijn, dat zien we keer op keer. Alles draait om de kracht van de kleine stapjes: of je nu wilt afvallen of op zoek bent naar een nieuwe baan.

Fout 3: Je hebt geen duidelijke planning

Zijn wilskracht en discipline belangrijk bij het behalen van je goede doelen? ‘Ja!’, dacht maar liefst 49 procent van de ondervraagden in  een onderzoek van FIT.nl.

Maar helaas: ze hadden het fout. Afvallen en andere goede voornemens – minder op je mobiel kijken bijvoorbeeld – draaien om veel meer dan alleen wilskracht en discipline.

Wil jij jouw goede doel, bijvoorbeeld om meer te gaan sporten, behalen? Dan is het vooral belangrijk om goed te plannen waar en wanneer je dat doet. Met een vage intentie en wilskracht kom je er niet, blijkt uit verschillende onderzoeken.

Ons advies is daarom ook om voor een duidelijke structuur te zorgen. Om je goede voornemens te vervullen, moet je jouw gewenste gedrag consistent onder dezelfde omstandigheden blijven herhalen. Op die manier ontwikkel je namelijk sneller gewoontes. En dat is belangrijk: gewoontes kosten je veel minder moeite om uit te voeren – ze gaan bijna automatisch.

Fout 4: Je omgeving is te verleidelijk ingericht

Is jouw goede voornemen om minder te snoepen? Dan kun je dat nog zo graag willen, maar als de koektrommel pontificaal op de keukentafel blijft staan, is de kans klein dat jij je goede voornemen haalt. Wat we daarmee willen zeggen? Als jij je goede voornemen wilt vervullen, is het belangrijk dat je je omgeving verandert.

Wil jij in 2022 minder op je telefoon kijken? Ook dan kun je je omgeving veranderen, bijvoorbeeld door push-notificaties uit te zetten. Want laat je die aanstaan? Dan grijp je vroeg of laat toch weer vaker naar je mobiel dan je bedoeling is.

Een heel belangrijke tip is dus om je omgeving minder verleidelijk in te richten. Berg dielekkernijen dus goed op en zet in plaats daarvan een fruitschaal op je tafel neer.

Meer lezen over dit onderwerp? Hier vind je een artikel over hoe je je omgeving minder verleidelijk kunt inrichten.

 Fout 5: Te veel gefocust op de uitkomst

Hoe je het ook went of keert: gedragsverandering lukt alleen als je jouw gewoontes verandert. Probeer je dus niet te veel op jouw uiteindelijke doel te focussen. Let liever op de kleine stapjes die je dichter in de buurt van je doel brengen.

Hieronder lees je welke vaardigheden je helpen bij het behalen van je uiteindelijke doel.

  • Assertief zijn. Is jouw goede doel om minder te drinken? Durf dan ‘nee’ te zeggen tijdens een feest, ook wanneer je vrienden nog een rondje halen.
  • Gemotiveerd blijven. Dat doe je door goed te plannen en reële doelen te stellen.
  • Goed omgaan met tegenslag. Wat doe je bijvoorbeeld als je een keer terugvalt in oude patronen? Meer hierover lees je in dit artikel: ‘Hoe voorkom je een terugval’.
  • Goed slapen. Te weinig slaap vergroot de kans dat je jouw nieuwe gewoontes uit het oog verliest

Veel succes met je nieuwe voornemens!

Geef een reactie