Heb je een oud cv, maar wil je vandaag nog solliciteren op die vacature voor je droombaan? Met deze 4 snelle cv-hacks tover je een oud cv om in een sprankelend en onweerstaanbaar sollicitatiedocument.
Overweeg je om op zoek te gaan naar een nieuwe baan? Dan heb je daar natuurlijk een cv voor nodig. Misschien heb je er nog wel eentje, ergens diep begraven op je harde schijf, van de laatste keer dat je solliciteerde. Maar met dat oude cv, breek je nu natuurlijk geen potten.
Snel succes
Het is dus de hoogste tijd om je oude cv een opknapbeurt te geven. Idealiter neem je daar even de tijd voor. Op onze website vind je talloze tips waarmee je een sterk curriculum vitae maakt. Maar komt de deadline voor jouw sollicitatie in zicht en heb je het ook druk op je huidige baan? Dan heb je geen tijd om uren in dat nieuwe cv te stoppen. Met de 4 supersnelle cv-hacks die je in dit stuk vindt, maak je van je oude cv in no time een onweerstaanbaar sollicitatiedocument.
Tip 1: maak je cv up to date
Okay, je hebt je oude cv voor je liggen. Als het goed is staat al je basisinformatie daar al op. Denk daarbij aan je opleidingen, je werkervaring en je persoonlijke informatie. Check voor de zekerheid even of je je huidige baan al aan je cv hebt toegevoegd. Zo niet: doe dat nu. Vervolgens is het belangrijk dat je jouw oude cv up to date brengt. Dat doe je heel simpel door te kijken of alle functie-titels en opleidingsnamen zijn veranderd in de tijd dat jouw cv op een harde schijf lag te verjaren. Studeerde je bijvoorbeeld bedrijfseconomie maar noemt jouw onderwijsinstelling die opleiding nu ‘Finance and Control’? Dan is het goed om dat ook op je cv aan te passen. Je recruiter kan erdoor makkelijker informatie over je studie vinden, en je laat ermee zien dat jij met je tijd meegaat.
Tip 2: make it shine
Is je cv 2021-proof? Dan komt nu het echte werk. Je wilt immers niet alleen een duidelijk cv, maar ook een opvallend cv. Recruiters bekijken een cv dat ze voor het eerst zien namelijk maar enkele seconden, dus als je wilt dat jouw sollicitatie serieus wordt genomen, moet jouw cv meteen in het oog springen. Een makkelijke manier om je cv uniek te maken, is door er een persoonlijke beschrijving aan toe te voegen. Dit hoeft nauwelijks tijd te kosten: je hoeft alleen in drie of vier regels iets over jezelf te tikken. Het tekstje plaats je bovenaan je cv, het liefst in een mooi opgemaakte tekstbox. Omdat lang niet alle kandidaten hier de moeite voor nemen, vindt een recruiter jouw cv al snel bijzonder. Bovendien krijgt hij of zij ermee een indruk van het mens achter het cv. Bonustip: Een andere supersimpele manier om je cv uniek te maken, is door het op te maken in de kleuren van het bedrijf waar je solliciteert. Dat lijkt een kleine ingreep, maar het kan grote gevolgen hebben. Je laat ermee aan je recruiter zien dat je oog hebt voor detail en dat je weet waar je solliciteert.
Tip 3: verander je functietitels
Heb je de vorige twee stappen doorlopen? Dan is jouw nieuwe cv nu al tien keer beter dan waarmee je begon. En toch is er nog ruimte om verbeteringen door te voeren die nauwelijks tijd kosten, terwijl ze je een hoop op gaan leveren. Één daarvan zit hem in het wijzigen van je functietitels. Kijk daarvoor naar de functietitel in de vacature waarop je solliciteert. Is die niet hetzelfde als de functie-titels op je cv, terwijl de werkzaamheden die je gaat doen (bijna) helemaal overeenkomen met wat je in het verleden hebt gedaan? Schroom dan niet om je oude functietitels te wijzigen in de functietitel uit de vacature. Solliciteer je bijvoorbeeld op de functie ‘copywriter’ maar staat er in je cv steeds ‘tekstschrijver’ omdat je vorige baas jouw rol nu eenmaal zo noemde? Dan kan je met een gerust hart jouw werkervaring gewoon ‘copywriter’ noemen. Die functietitels zijn namelijk synoniemen van elkaar, maar door de titel van de vacature er te gebruiken, maak je het jouw recruiter een stuk makkelijker om voor jou te kiezen.
Tip 4: vis de clichés eruit
Jouw nieuwe cv is nu bijna klaar. De allerlaatste supersnelle hack die je uit kan voeren, is checken of er clichés in je curriculum vitae staan. Noem jij jezelf in je persoonlijke beschrijving of bij je werkervaring bijvoorbeeld een ‘teamplayer’ of een ‘harde werker’? Haal die woorden er dan meteen uit. Het zijn lege termen waar niemand iets aan heeft. Leg liever in een paar woorden uit waarom je denkt een ‘teamplayer’ te zijn. Zeg bijvoorbeeld: “Bij deze werkgever werkte ik nauw samen in een team met vijf collega’s”. Som vervolgens op welke successen je met dat team behaalde.
Andere cv-problemen?
Heb jij een oplossing voor je andere cv-problemen nodig? Check dan snel in de lijst hieronder of we je met jouw vraag kunnen helpen.