Skip to main content
“Wat is het lastigste probleem waar je ooit aan hebt gewerkt, en hoe loste je het op?” Voor Elon Musk, een van ’s werelds belangrijkste ondernemers, is dat de ultieme sollicitatievraag. Jouw recruiter kan hem ook zomaar stellen. Hier lees je hoe je antwoord geeft.

Elon Musk is een van de rijkste mensen op aarde. Naast zijn ruimte-ontdekkingsprogramma werkt hij aan elektrische auto’s, zonnepanelen en andere postmoderne infrastructuur.

De sollicitatiegesprekken van Musk

Wie in zoveel branches actief is, zal ook zo nu en dan ook een sollicitatiegesprek moeten voeren. Musk ontwikkelt alle producten die hij maakt immers niet zelf. Daar heeft hij wetenschappers, technici, engineers en ga zo maar door voor nodig.

De belangrijkste vraag die hij dan stelt, zo liet hij vorig jaar november via Twitter weten, is de volgende: ‘Wat is het grootste probleem waar je ooit aan hebt gewerkt en hoe loste je het op?’

Opvallend

Goed, de kans dat jij op korte termijn aan de sollicitatietafel schuift bij Elon Musk is niet verbijsterend groot. Maar dat betekent niet dat je zijn vraag nooit zult krijgen. Bij recruiters in Nederland is de vraag namelijk ook erg populair. En met goede reden. Hoe jij een probleem oplost, zegt namelijk veel over jou als kandidaat.

Bereid je dus ook als je bij iemand anders dan Musk komt solliciteren goed op de vraag voor. Zo voorkom je dat je met je mond vol tanden komt te staan.

Waarom stel je de vraag?

Word je tijdens een sollicitatiegesprek overvallen met de vraag van Musk? Vraag jezelf dan allereerst af waarom jouw werkgever dit wil weten. Heb je voor de functie waarop je solliciteert oplossingsgerichte vaardigheden nodig? Dan kan je namelijk gerust eerlijk antwoord geven. De persoon aan de andere kant van de tafel is oprecht geïnteresseerd in hoe jij met problemen omgaat.

Solliciteer je echter op een functie waarin weinig problemen te verwachten zijn? Dan stelt je recruiter de vraag waarschijnlijk vooral om erachter te komen hoe jij bent als persoon. Soft skills worden immers steeds belangrijker op de werkvloer. Probeer dan niet over het grootste probleem dat je ooit oploste te vertellen, maar juist over iets dat je deed dat goed aansluit op jouw karakter.

Ben je bijvoorbeeld creatief? Vertel dan over die keer dat je tijdens je autovakantie in Frankrijk een trechter gebruikte om de motor van je Lelijke Eend aan de praat te houden. Dat is in dit geval relevanter dan die keer dat je een probleem op je werk oploste door precies hetzelfde te doen als ieder ander weldenkend mens in dezelfde situatie. Die trechter in Frankrijk was technisch gezien misschien niet je grootste probleem, maar een leugentje om bestwil is hier toegestaan.

Wees concreet

Het kan ook voorkomen dat jouw recruiter je de vraag van Musk voorlegt, zonder te vragen naar een concrete actie van jouw kant. Hij of zij kan de vraag bijvoorbeeld zo formuleren: ‘Hoe ga je met problemen om?’

In dat geval is het belangrijk dat jij wél de slag naar een concrete actie weet te slaan. Natuurlijk kun je zeggen dat je problemen oplost door “goed te luisteren” en “vervolgens het hele team bij de oplossing te betrekken”. Het is echter veel beter om een concrete case te bespreken. Daardoor weet een werkgever echt wat hij of zij aan je heeft op de werkvloer.

Kun je in cijfers uitdrukken hoe jouw oplossing effect heeft gehad op het probleem en de oplossing ervan? Bijvoorbeeld: “80% van de klanten die na onze blunder had aangegeven bij ons te vertrekken heb ik uiteindelijk toch weten te behouden”? Dan is dat helemaal mooi meegenomen.

Ook op Sollicitatiedokter schrijven?

Ben jij een sollicitatie-expert en wil je graag jouw verhaal doen op Sollicitatiedokter? Word dan een gastblogger! Neem voor meer informatie contact op met joost@sollicitatiedokter.nl.

Geef een reactie