Als je Abraham of Eva hebt gezien, merk je dat het vinden van een baan moeilijk is. 50-plussers krijgen regelmatig te maken met leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt. Toch is het absoluut niet onmogelijk om als jongere oudere werk te vinden. De vijf succesvolste manieren hebben we voor je op een rijtje gezet.
1. Je persoonlijke netwerk
Een van de grootste obstakels naar een nieuwe baan is volgens 50-plussers hun recruiter. Veel werkzoekenden op leeftijd geven aan dat ze tijdens het sollicitatieproces door hun recruiter gediscrimineerd worden: recruiters zouden alleen jonge mensen aannemen.
Natuurlijk discrimineren niet alle recruiters op leeftijd en is de kwestie van leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt complex. Toch is het geen geheim dat deze 50-plussers in veel gevallen gelijk hebben: leeftijdsdiscriminatie komt nog altijd veel voor op de Nederlandse arbeidsmarkt.
De vraag is dan: hoe ga je daarmee om. Het antwoord: door tijdens je sollicitatieprocedure de recruiter te vermijden! Stop met reageren op vacatures die je online en in de krant vindt en zoek in plaats daarvan in je eigen netwerk naar iets nieuws.
Vertel iedereen die het horen wil dat je op zoek bent naar een baan. Misschien kent die persoon die je tegenkwam op een verjaardag nog iemand. En stel dat die dame in de rij bij de bakker nog wat weet. Niet geschoten is altijd mis. En kom je via een contact dat al bij een bedrijf werkt naar binnen, dan omzeil je die gevreesde recruiter.
2. Je eigen arbeidsmarkt
Zo’n persoonlijk netwerk met mensen uit je directe omgeving vergroot je baankansen aanzienlijk. Een professioneel netwerk, waarbij je actief mensen die bij organisaties werken waar jij aan de bak zou willen benadert, vergroot die kansen nog veel meer. In essentie creëer je daarmee een arbeidsmarkt voor jezelf.
Ga als volgt te werk: maak een lijst van 10 organisaties waar je graag aan de slag zou willen. Benader vervolgens mensen die bij die organisaties werken direct, bijvoorbeeld door ze een uitnodiging te sturen op LinkedIn. Kan je ze overtuigen om eens een kop koffie met je te drinken, dan is dat nog veel beter. Wil je meer weten over hoe je je eigen arbeidsmarkt creëert, lees dan tip 3 in dit artikel.
Het gevolg: de mensen die jij hebt benaderd weten nu wie je bent en wat je zoekt. Ze weten ook hoe enthousiast je bent over hun bedrijf, je nam immers contact met hen op toen er niet eens vacatures openstonden. Komt er een vacature vrij, dan denken ze vast als eerst aan jou. Iemand die al voor er een baan vrijkwam aanklopte, is immers een stuk gemotiveerder dan iemand die op een openstaande vacature reageert.
3. Werken voor Elkaar
Ben jij een 50-plusser en ben je al een tijdje op zoek bent naar een nieuwe baan? Dan zijn de twee tips die je hierboven las waarschijnlijk niet nieuw voor je. Iedere loopbaancoach adviseert 50-plussers namelijk te solliciteren via hun netwerk. Dat blijkt in de praktijk echter een stuk makkelijker gezegd dan gedaan.
Dat realiseerden de mensen achter het initiatief Werken voor Elkaar zich ook. Ze bedachten daarom de zogeheten Werkestafettes. Daarbij komt een groepje 50-plussers wekelijks bij elkaar, in tijden van corona doen ze dat natuurlijk via een videoverbinding. Vervolgens gaan ze voor elkaar bedrijven bellen. “Hallo, ik ben Jan en ik bel voor Truus” werkt als een prachtige ijsbreker om binnen te komen bij een bedrijf. En de Werkestafettes werken echt: 70% van de deelnemers vindt na een half jaar een nieuwe baan.
Wil je meer lezen over de Werkestafettes van Werken voor Elkaar? Klik dan hier!
4. Maak gebruik van regelingen
Ben je bedrijven aan het benaderen in de hoop werk te vinden? Zorg dan dat je goed op de hoogte bent van alle regelingen die gelden. Zo kunnen oudere werkzoekenden gebruik maken van een proefplaatsing. Dat is aantrekkelijk voor werkgevers, omdat ze minder risico lopen als ze jou aannemen. Word je bijvoorbeeld ziek? Dan zit een werkgever niet aan jou vast.
Mensen die ouder zijn dan 56 kunnen overigens ook een beroep doen op het loonkostenvoordeel (LKV). Daarmee kan een werkgever tot wel €6000 van jouw salaris terugkrijgen van de overheid.
Zorg ervoor dat niet alleen jij precies weet op welke regelingen je recht hebt, maar laat dat ook aan je potentiële werkgevers weten. Een werkgever die minder risico loopt door jou aan te nemen of erdoor een financiële tegemoetkoming van de overheid krijgt, is eerder geneigd om met jou in zee te gaan. Meer informatie over regelingen waar jij gebruik van kunt maken vind je in dit artikel.
5. VacatureZoeker2021
Het is je inmiddels duidelijk dat wij 50-plussers niet adviseren om op de traditionele manier te solliciteren. Mensen die ouder zijn dan 50 hebben simpelweg een grotere kans op een nieuwe baan als ze solliciteren via hun netwerk dan wanneer ze reageren op openstaande vacatures.
Dat gezegd hebbende, kan het geen kwaad om je kansen te spreiden. Heb je naast je dagelijkse netwerkbezigheden nog tijd en energie over om in je sollicitatieproces te stoppen? Dan kan het geen kwaad om het zo nu en dan gewoon eens te proberen op de traditionele manier.
Om met een cv en een motivatiebrief te solliciteren, moet je natuurlijk wel eerst openstaande vacatures kunnen vinden. Je doet dat het makkelijkst via VacatureZoeker2021, die databank heeft 8 keer zoveel vacatures als traditionele vacaturebanken.
Via VacatureZoeker2021 kan je niet alleen zoeken op functietitels die jij graag zou willen invullen, je kan in het systeem ook intikken wat je vaardigheden zijn. Vervolgens matcht het je op basis daarvan met interessante openstaande vacatures.
Bonustip: kijk de webinar van Wendy Goudzwaard
Iedereen die de 50 is gepasseerd, heeft het nu eenmaal wat moeilijker bij het solliciteren. Niet getreurd: in dit webinar vertelt gerenomeerd loopbaanbegeleider Wendy Goudzwaard jou hoe je slim en efficiënt kunt solliciteren.