Skip to main content
In dit blog vertelt vitaliteitscoach Maria Voskuilen wat je kan doen als je door angst stil komt te staan. Wil jij ondanks deze onzekere tijden ook weer in beweging komen? Lees dan gauw verder.

Je overweegt ander werk. Dat doe je omdat je niet op de juiste plek zit of omdat je vermoedt dat het beter kan. Maar ja, het is nu niet het ideale moment. Corona heerst en er is onduidelijkheid over de toekomst, dat zorgt ook voor financiële onzekerheid. Je vraagt je af hoe het verder zal gaan met ons land, met bedrijven en de economie. Om moedeloos van te worden, toch?

Deze manier van denken nodigt niet uit tot beweging

En dus blijf je zitten waar je zit. Uit ongemak, angst en onzekerheid verroer je je niet: je wacht af. Je bent niet de enige die zo omgaat met verandering. Eigenlijk iedereen doet het zo. Ook als er geen corona heerst.

Uit angst voor verandering wordt de wereld klein

Je blik vernauwt en je bewegingsruimte lijkt beperkt. Er lijken weinig kansen en mogelijkheden te zijn. En wanneer een ander je vertelt welke opties hij voor je ziet, weet je tig redenen waarom dit echt niet mogelijk is. Waarom die kansen niet voor jou gelden.

Dit is wat angst met je doet

Die gevoelens maken je klein en beperkt, je hoofd maakt overuren. Je voelt je steeds slechter en weet niet waar te beginnen. En voor je het weet ben je somber en depressief. Zo, we zijn er: de bodem van de put. Het punt waar je niet lager kunt zakken.

Het punt waarop het alleen nog maar beter kan worden!

Want dat is het goede nieuws

Wanneer al het leed geleden is, is het namelijk tijd om op te staan. Neem je angst onder de arm en ga op pad! Wees voorzichtig, doe het stapje voor stapje. Of juist vastberaden, vol daadkracht. Ga bezig met wat je wel wilt, ga bezig met wat goed voor je is.

Zet de knop om

Wanneer je de ‘nee, niet, geen’-knop hebt omgezet, kan je bewegen naar de ‘ja, wel, mogelijk, wie weet’-zijde. Er komt ruimte in je hoofd om vanuit nieuwsgierigheid en door een positieve bril om je heen te kijken. Kijk met een nieuwe blik in een verruimde wereld die ineens niet zo eng meer lijkt te zijn. Je opent je voor mogelijkheden en ziet opeens kansen. En je begint te voelen waar je naar verlangt en blij van wordt.

Dat is waar je naar toe gaat bewegen

Er ontstaat hoop. Je vertrouwen groeit en je durft steeds meer te geloven, te wensen en stappen te zetten. Je bent nieuwsgierig en gaat op ontdekkingstocht. Je bloeit op en maakt keuzes. Je neemt afscheid van wat je niet meer past. Je richt je op wat je wel wilt en wie je wel wilt zijn.

Je bent weer in beweging!

Dat geeft energie, zin en vertrouwen. Het maakt je veerkrachtig om met tegenslagen om te gaan. Vanuit deze energieke, positieve instelling waarbij je zoekt naar jouw plek, groei jij. De wereld om je heen groeit ook. Er zijn mogelijkheden en kansen. Er zijn mensen die klaarstaan je te helpen. Wanneer jij kansen en mensen durft toe te laten en met hen deelt waar jouw hart naar uitgaat, gaan er opeens deuren open. Ja, dan neemt de zoektocht een vlucht. En voor je het weet, heb je een andere baan. Succes!

Toch onzeker en angstig?

Zit je vast in angst en onzekerheid over de volgende stap in jouw loopbaan? Neem dan contact op met een (loopbaan)coach. Een coach geeft jou graag weer een zetje in de goede richting.

Geef een reactie