Skip to main content
Nicole de Laender is jarig! Om dat te vieren, schrijft ze haar eerste blog voor Sollicitatiedokter. Daarin deelt ze haar eigen ervaringen met ontslag en vertelt ze je welke 3 dingen succesvolle baanzoekers met elkaar gemeen hebben. Wie jarig is trakeert: lees gauw verder om erachter te komen welk cadeau Nicole voor jou in petto heeft!

Een nieuw jaar ligt volledig voor ons. Ik wens je dan ook een goede gezondheid, mooie momenten én die prachtige nieuwe baan toe!

Voor mij is het dubbel feest, want ik ben vandaag jarig. En met mooie plannen onder mijn arm, ben ik klaar voor het nieuwe jaar.

Arbeidsmakelaar met een missie

Wie ik ben? Nicole de Laender, recruiter en arbeidsmarktmakelaar met een missie! In 2021 wil ik met mijn Online Sollicitatie Academie mensen aan het werk helpen. En hoe gaaf is het om op mijn eigen verjaardag mijn eerste column voor Sollicitatiedokter te mogen publiceren? Ik grijp die gelegenheid graag aan om mijn ervaringen met jullie te delen.

In deze eerste column neem ik je daarom mee in mijn verhaal. Want, ja: ook ik ben meerdere malen werkzoekend geweest. Soms uit eigen wil, soms niet.

Alle keren dat het mij tegenzat

Zo dekte ik als 20-jarige eens de lunchtafel voor alle collega’s van het kantoor, toen de directeur binnen kwam lopen en en-passant aangaf dat ik voor 1 persoon minder mocht opdekken. Die min 1, dat was ik. De reden? Het werk hield op en wat overbleef nam mijn collega wel over.

Een andere keer werkte ik net 3 maanden bij een nieuwe werkgever, toen mijn man op maandag te horen kreeg dat zijn baan na 15 jaar ophield te bestaan. Die donderdag werd ik ontslagen vanwege een reorganisatie. Daar zaten we dan, net voor kerst, met 4 jonge kinderen en zonder baan.

Nieuw avontuur

Dan was er nog die keer dat ik bij een ontzettend leuke organisatie werkte, toen die een richting opging die niet bij mij paste. Blijven kon prima, er was werk genoeg. Maar als iets niet goed voelt, wacht ik niet af tot mijn omgeving over mijn dienstverband gaat bepalen. Daar ben ik het type niet naar. Dus oriënteerde ik me op de arbeidsmarkt en pakte ik mijn kansen voor een nieuw avontuur.

Oké, de laatste dan. Ik herinner me dat ik met veel enthousiasme mijn recruiterbedrijf aan het opbouwen was en mooie opdrachten deed, toen in 2009 opeens de financiële crisis toesloeg. Mijn opdrachten stopten en de vooruitzichten werden onzeker. Gelukkig kwam het later weer goed.

Impact

Je zou kunnen zeggen dat de impact op het verliezen van werk groter is voor mensen die een gezin hebben. Of voor mensen die alleenverdieners zijn. De realiteit is, dat op het moment dat ontslag je overkomt, de impact voor iedereen even groot voelt. Je verliest je basis, je toekomst staat even op pauze en intern moet je alle zeilen bijzetten om je zelfvertrouwen te behouden.

Hoe doe je dat dan? Je vertrouwen vasthouden, je heroriënteren op je kansen en dan ook echt je nieuwe baan vinden?

In alle jaren dat ik werk als recruiter en arbeidsmakelaar, zie ik een rode draad. Mensen zijn succesvol in het vinden van ander werk als ze in staat zijn om de volgende 3 dingen te doen.

Gun jezelf die energie

Wees even heel boos en verdrietig. Wees boos op die werkgever die je aan de kant zette, of op die collega waardoor jouw werkdag een living hell werd. Of gewoon omdat je aan alles voelt dat je meer in je mars hebt maar daarvoor iets vertrouwds moet opgeven. Zoek daarna een manier om die negatieve energie te stoppen en jezelf al je positieve energie te geven. Want alle energie die je weggeeft, kun je niet meer aan jezelf geven. Dat trekt je leeg.

Kijk eerlijk naar jezelf

Als je écht heel eerlijk bent: hoe lang voelde jij eigenlijk al dat je er niet meer op je plek zat? Hoe vaak is het door je hoofd geschoten om iets anders te gaan doen? Had je meer redenen om naar je werk te gaan dan de voordelen van een vaste baan met een goed salaris?

Als het je lukt om jouw ontslag te zien als een nieuwe kans ziet de wereld er ineens anders uit. Grijp je ontslag aan om een betere versie van jezelf te worden!

Kom in actie

Begin met jouw zoektocht naar een nieuwe baan: kom in actie! Nadenken over wat je volgende baan wordt en hoe die eruit moet zien is heel waardevol. Maar denk niet té lang na. Ga op onderzoek uit naar wat voor werk bij jou zou kunnen passen. Ga in gesprekken met mensen. Maak een concreet plan voor jezelf en voer dat uit. Ga solliciteren. Ga doen! En laat je verassen door wat er ‘buiten’ is, welke deuren opengaan en hoeveel mensen jou je nieuwe baan gunnen. Laat je verrassen door wat dit proces je kan brengen in de zin van persoonlijke ontwikkeling. Durf fouten te maken.

“Zelfs als je jezelf naar de maan schiet en je mist, land je nog steeds tussen de sterren.” – Les Brown

Met deze inzichten hoop ik dat je 2021 ingaat gaat met nieuwe inspiratie, klaar om jouw nieuwe baan te veroveren.

Wie jarig is, trakteert

Ik help je daar graag mee, vanuit de Online Sollicitatie Academie. En omdat ik vandaag jarig ben, geef ik je een cadeau!

Op 13 januari ben je om 10.30 uur welkom om GRATIS deel te nemen aan de webinar ‘In 5 stappen vol gas de arbeidsmarkt op!’

Hoe vind je in deze tijd jouw nieuwe baan? Hoe voorkom je dat je uren aan je sollicitaties werkt, zonder dat je uitgenodigd wordt? Wil je weten wat mijn strategie is waarmee jij in 5 stappen snel jouw nieuwe baan verovert?

Na dit webinar weet je alles over:

  • De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en hoe je jouw kansen onderzoekt
  • De 5 stappen van mijn sollicitatiestrategie, waardoor je met een praktisch plan en rust in je hoofd succesvol gaat solliciteren

Schrijf je in via deze link: https://de-netwerkers.webinargeek.com/vol-gas-de-arbeidsmarkt-op-1

Voor nu wens ik je een mooie dag!

Hartelijke groet,

Nicole de Laender

Geef een reactie