Tijdens een sollicitatiegesprek, maar ook in het dagelijks leven, wordt ons vaak gevraagd: ‘vertel eens iets over jezelf.’ Het beantwoorden van deze vraag is voor veel mensen lastiger dan je denkt. Een manier om hierop te antwoorden is met de ‘elevator pitch’. Dit is een korte maar krachtige presentatie waarin je jezelf in ongeveer zestig seconden presenteert. Hoe kun je in zo’n korte tijd een boodschap overbrengen op een manier waardoor het publiek overtuigd raakt?
We zijn gewend om lang te praten en veel details te bespreken. Maar een elevator pitch is juist kort en bondig en bevat alleen de kernboodschap. Het is erg moeilijk deze in een korte tijd op de juiste manier over te brengen. Het is daarom belangrijk om de elevator pitch goed voor te bereiden. In dit artikel lees je hoe je dit doet. Benieuwd naar de andere vragen die recruiters altijd stellen? Klik hier.
Wat is een elevator pitch?
De elevator pitch is een betoog van ongeveer zestig seconden waarin jij jezelf of een idee verkoopt. Om hier een goed samenhangend en volledig verhaal van te maken is het noodzakelijk dit goed voor te bereiden.
De naam ‘elevator pitch’ is gebaseerd op de korte tijd die je hebt om je verhaal te doen. Je stapt op de begane grond in de lift, toevallig samen met iemand aan wie je je wilt presenteren. De tijd die je hebt is de tijd die het kost om naar de 20e of 30e verdieping te gaan. Pakweg een minuut.
Als ondernemer kun je een goed idee of product hebben, maar niet het geld om hier iets mee te doen. Als investeerder kun je wel geld hebben, maar niet de tijd om naar het verhaal te luisteren. In de tijd dat men in de lift zit, heb je een kort moment (dertig tot zestig seconden) om je verhaal te pitchen en de kernboodschap duidelijk te maken.
Wat vertel je in je elevator pitch?
De belangrijkste punten die aan bod komen in je korte pitch zijn:
- Wie jij bent
- Wat je te bieden hebt (oplossing)
- Welke voordelen je meebrengt (wat je kunt)
- Wat je zoekt
De inhoud van een elevator pitch verschilt per functie en situatie enorm, maar de structuur blijft hetzelfde. In dit artikel focussen we ons vooral op een elevator pitch die te gebruiken is tijdens een sollicitatiegesprek.
Hoelang duurt een elevator pitch?
Er zijn verschillende theorieën over hoe lang een elevator pitch mag zijn. Tien seconden moet kunnen, maar voor andere functies mag het zelfs twee minuten duren. Er is geen harde grens. Het belangrijkste is dat je elevator pitch lang genoeg is om te prikkelen en kort genoeg om de aandacht van je publiek vast te houden. Hoe sneller je dit kan bereiken, hoe korter je pitch en hoe beter het is. Houd voor jezelf niet meer dan twee minuten aan, dan wordt het meer een presentatie dan een pitch.
Elevator yell
Een andere term die in hetzelfde straatje valt is de ‘elevator yell’. Hier kan je gebruik van maken als zelfs de elevator pitch nog te lang is. De elevator yell bestaat namelijk slechts uit één zin. Dit kan ook de aanleiding zijn voor je elevator pitch. De bedoeling is dat de yell dusdanig prikkelt dat er een vervolgvraag wordt gesteld door je gesprekspartner en je je pitch kan doen.
Een voorbeeld van een elevator yell is: “lk help mensen efficiënter gebruikt te maken van hun tijd, waardoor ze gemiddeld 30% sneller kunnen werken.” Een vervolgvraag kan zijn: “Klinkt interessant. Hoe doe je dat?” Het antwoord op deze vraag is jouw elevator pitch!
Hieronder lees je hoe je in 6 stappen een goede elevator pitch schrijft en presenteert.
1. Schrijven is schrappen
Het schrijven van een goede elevator pitch is niet eenvoudig. Het is noodzakelijk alleen relevante informatie te geven in een korte tijd. Daarom is het verstandig een aantal rondes van revisie te doen. Schrijven is schrappen! Zorg voor minstens één goed voorbeeld waarin een bepaalde competentie naar voren komt. Lees hier hoe je over je sterke en zwakke punten vertelt.
2. Niet opdreunen maar vertellen
Mensen hebben vaak de neiging om het verhaal alleen te memoriseren. Net zoals je vroeger leerde voor een toets. Het oefenen van een elevator pitch is echter niet hetzelfde. Jezelf hardop horen praten geeft een extra dimensie aan het oefenen. Zo kun je focussen op de overtuiging waarmee je je verhaal brengt en kun je letten op belangrijke zaken als intonatie, stemvolume en je lichaamstaal.
3. Vraag anderen om hun mening
Het is belangrijk dat je zelf overtuigd bent van je pitch, maar nog belangrijker is dat de boodschap helder overkomt op anderen. De enige manier om hier zeker van te zijn is door je pitch te oefenen voor een bekende en te vragen naar een eerlijke mening. Je kunt je pitch maar één keer doen en een eerste indruk heeft een enorm effect op het verloop van de rest van het gesprek.
4. Stem de pitch af op de functie, niet op jezelf!
Het uiteindelijke doel van je pitch is de ander het gevoel te geven dat jij goed past bij de functie. Daarom is het van belang dat je bij het voorbereiden van je elevator pitch goed nadenkt over de inhoud. Niet al jouw kwaliteiten zijn nodig om te benoemen, zeker niet als het niets met de functie te maken heeft. Onthoud: het gaat om de kernboodschap. Bedenk daarom welke van jouw kwaliteiten en competenties belangrijk zijn te benoemen voor deze functie en welke niet.
5. Wees enthousiast
Enthousiasme is aanstekelijk. Zelfs wanneer een verhaal inhoudelijk saai is, kan het door de juiste manier van vertellen toch leuk worden om naar te luisteren. Mensen voelen zich automatisch aangetrokken tot andere vrolijke mensen en positiviteit. Laat je energie, motivatie en enthousiasme goed doorschijnen tijdens je pitch! Doe dit niet alleen met positieve woorden, maar let ook op je stemvolume en intonatie.
6. Eindig met een vraag
Door je pitch af te sluiten met een vraag zorg je ervoor dat er geen abrupt einde ontstaat na het verhaal. Het is duidelijk dat je pitch af is en je geeft je gesprekspartner de mogelijkheid in te haken op jouw verhaal. Zo kun je het gesprek voortzetten op een dieper level.
De meest voorkomende manier waarop een pitch wordt ingezet is als antwoord op het verzoek: ‘vertel eens wat over jezelf’. Maak aan de hand van dit verzoek de basis van je pitch en pas het dan per functie of opdracht aan. Stelt de recruiter hierna een moeilijke vraag? Lees hier hoe je omgaat met een vraag waar je niet meteen het antwoord op weet.
Onderstaand vind je een aantal voorbeelden van een korte en bondige elevator pitch.