Skip to main content
Aaltje Vincent is de bekendste loopbaancoach van Nederland. Ze is spreker bij grote evenementen en treedt regelmatig op in de nationale media. Daarnaast schreef ze vele bestsellers waarin ze haar expertise gebruikt om mensen te helpen met het vinden van werk. Nu is het weer zo ver: haar boek Jobmarketing 3.0 – dat in 2017 werd gepubliceerd – heeft een update gekregen. Het is nu een werkboek met een blended learning-component. Sollicitatiedokter sprak haar voor een exclusief interview, waarin ze vertelt over het pad dat ze aflegde om te komen waar ze nu is.

In de jaren ’80 werkte Aaltje Vincent als jonge professional in de marketing en communicatie. Ze bouwde in dienst van drie grote bedrijven (Ahold, Etos en het voormalige Van Nelle) een indrukwekkend cv op. “Maar ik was er niet op mijn plaats”, zegt ze met de kennis van nu.

Outplacement

Het was haar laatste baas opgevallen. Hij was van mening dat Aaltje niet functioneerde en beëindigde haar dienstverband. In die tijd – we hebben het over 1988 – waren outplacementtrajecten nog heel nieuw. Aaltje drong er echter op aan dat ze er een zou volgen. Ze kreeg het voor elkaar en leerde tijdens het traject te netwerken. Die vaardigheid zette ze daarna in om aan de slag te gaan bij een nieuw, startend outplacementbureau.

In haar nieuwe werk gebruikte ze nog altijd haar achtergrond in de marketing en communicatie. Ze wilde eerst van werkzoekers weten wat hun vaardigheden en ambities waren. Vervolgens vermarktte Aaltje die componenten naar een potentiële werkgever. Een unieke aanpak, in die tijd.

Klapper

Spoel de tijd door naar 2004. Aaltje is inmiddels trainer bij een groepsoutplacement en heeft voor haar groepen een klapper samengesteld: een map met sollicitatietips en tricks die de boventalligen – zo worden mensen die hun werk verliezen na een reorganisatie genoemd –aan nieuw werk gaat helpen.

Een schrijver die al actief is in het loopbaanvak krijgt een paar jaar later de klapper van Aaltje onder ogen en is direct enthousiast. Hij introduceert haar aan een uitgever en van het een komt het ander. “Als ik wat praktijkvoorbeelden toevoegde, wilde de uitgever het graag publiceren als boek”, vertelt Aaltje. “Nou, dat deed ik, en zo werd de eerste versie van mijn boekenreeks Jobmarketing een feit. Het boek werd een bestseller. Een klapper, zogezegd.”

“Het boek werd een bestseller, een klapper, zogezegd”

De tijd tikt door

Na het succes van Jobmarketing krijgt Aaltje de smaak voor het schrijven van boeken te pakken. Wanneer in 2009 sociale media steeds belangrijker worden bij het vinden van werk, schrijft ze opnieuw een bestseller: ‘Solliciteren via LinkedIn’.

Een update over sociale media in Jobmarketing kan daarna niet uitblijven. In 2012 verschijnt daarom Jobmarketing 2.0. Als in de jaren daarna ook digitale pre-selecties en videosollicitaties steeds vaker voorkomen, schrijft Aaltje in 2017 de derde versie van het boek. Jobmarketing 3.0 ziet het levenslicht.

Werkboek

Dat brengt ons in 2020. Afgelopen maand gaf Aaltje Jobmarketing 3.0 namelijk opnieuw uit. Het boek heeft nu een ringband en lege pagina’s om notities te maken: het is een werkboek geworden. Gebruikers van het werkboek vinden tussen de sollicitatietips en tricks nu ook praktische en concrete oefeningen en opdrachten die hen helpen met het vinden van werk.

Het boek houdt niet op bij het papier waarop het is gedrukt. Het werkboek heeft namelijk ook een blended learning-component. Dat betekent dat lezers zo nu en dan verwezen worden naar filmpjes, checklists en oefening die ze online kunnen vinden.

Aaltje Vincent tussen haar boeken. Foto van Mariske Krijgsman

Uniek

Toch is er meer dat het nieuwe werkboek van Aaltje Vincent uniek maakt. Net als al haar vorige boeken, gaat het uit van de volgende aanpak: je hebt verreweg de meeste kans op nieuw werk, als je al zichtbaar bent op het moment dat de vacature ontstaat. “Netwerken, netwerken, netwerken, dus”, zegt Aaltje.

De gedachte daarachter is simpel. “Als jij bij een bepaalde werkgever wilt werken, kan je wachten tot er een vacature wordt uitgeschreven. Maar de kans dat je die functie dan verovert, is niet zo groot. Je krijgt namelijk te maken met veel tegenkandidaten”, legt Aaltje uit.

“Mijn hele methode is erop gebaseerd dat je in beeld komt bij de mensen die nu het werk hebben, dat jij wilt gaan doen”

Netwerken, netwerken, netwerken

“Maar wie weten er als eerste dat er een vacature vrij gaat komen? Precies! De mensen die er al werken. Als jij dus zorgt dat je in contact komt met werknemers bij jouw ideale werkgever en een goede indruk maakt, zullen zij jou naar voren schuiven wanneer ze een nieuwe kracht nodig hebben.”

“Mijn hele methode is erop gebaseerd dat je in beeld komt bij de mensen die nu het werk hebben, dat jij wilt gaan doen.”

De Jobmarketing-serie van Aaltje Vincent staat wat dat betreft haaks op traditionele sollicitatieboeken. Die focussen zich op hoe je het best een normale sollicitatieprocedure kan doorlopen, terwijl het boek van Aaltje zich focust op hoe je dat proces voor kunt zijn. Aaltje: “Ik heb wel een hoofdstuk over sollicitatiebrieven, maar dat staat helemaal achteraan in mijn boek.”

‘Ik zou willen dat minder mensen je boek lazen’

Aaltje hoort regelmatig van loopbaanbegeleiders dat haar boek hen ontzorgt. Ze hebben ermee iets in handen waar ze hun cliënten meteen mee aan de slag kunnen laten gaan. Ook werkzoekers zelf melden zich bijna dagelijks bij Aaltje met enthousiaste reacties. “Op iedere pagina staat wel iets waar ik wat aan heb”, zeggen ze dan.

De leukste reactie die Aaltje ontving, deelde ze op Twitter als vastgemaakte Tweet. Een enthousiaste lezer vertelt daarin dat hij door de tips van Aaltje nu “serieus in de running is voor een nieuwe baan.” Hij vertelt dat hij na het lezen van het boek veel zelfverzekerder gesprekken ingaat, vooral doordat hij nu moeiteloos STARR-voorbeelden kan geven tijdens een kennismaking. “Dat maakt indruk”, schrijft hij.

“Eigenlijk heb ik liever dat minder mensen jouw boek kopen en lezen, dat scheelt mij in de concurrentiestrijd”

In het bedankbericht aan Aaltje geeft hij ook een tip. “Een index met trefwoorden op alfabet zou handig zijn.” Aaltje neemt die tip ter harte. “Het net gepubliceerde werkboek heeft zo’n index”, vertelt ze.

De blije lezer sluit zijn bericht af door Aaltje te feliciteren met de goede verkoopresultaten. “Maar”, schrijft hij ook, “eigenlijk heb ik liever dat minder mensen het boek kopen en lezen. Dat scheelt in de concurrentiestrijd.”

Het Jobmarketing 3.0 Werkboek van Aaltje Vincent bestel je gemakkelijk en snel via Bol.com.

Geef een reactie