Een sollicitatie versturen via WhatsApp klinkt misschien gek, maar voor steeds meer jongeren is het de normaalste zaak van de wereld. Uit onderzoek van Sollicitatiedokter blijkt dat bijna 1 op de 10 werkzoekenden van onder de dertig het liefst via WhatsApp solliciteert.
Dat solliciteren via WhatsApp steeds populairder wordt onder jongeren en studenten is niet zo vreemd. Werkgevers proberen in hun zoektocht naar jong talent namelijk steeds vaker nieuwe sollicitatiemethoden uit. Zo kan je bij YoungCapital al sinds 2015 solliciteren door via WhatsApp een video in te sturen en ga je bij uitzendbureau OTSO swipend op zoek naar een match tussen jou en een werkgever. Je Tindert je daar als het ware naar een baan.
Solliciteren met emoji’s
Bij sandwichketen Subway bedachten ze misschien wel de meest unieke sollicitatie-methode. Wil je bij Subway aan de slag achter de counter? Dan stuur je geen sollicitatiebrief via de mail, maar maak je met emoji’s een broodje dat jouw karakter beschrijft. Een paddenstoel betekent dat je creatief bent en een avocado geeft aan dat je gezond leeft. Met een knoflookteen laat je recruiters weten dat je sterk bent.
Drempel verlagen
Willem Eekels van sollicitatiedokter.nl juicht dit soort ideeën toe. “We zien dat jongeren vaak een hoge drempel ervaren om ergens te gaan solliciteren. Veel jonge mensen hebben moeite met het schrijven van een sollicitatiebrief of een cv. En als je solliciteert op een functie waarvoor je niet goed hoeft te kunnen schrijven, voegt een sollicitatiebrief niets toe. Je kan jezelf dan beter aan een werkgever voorstellen met een WhatsApp’je, als dat past bij wie je bent.”
Cv nog altijd het populairst
Toch wijst het onderzoek van Sollicitatiedokter ook uit dat het einde van het cv voorlopig nog niet in zicht is. Het grootste gedeelte van de werkzoekenden – 60% om precies te zijn – geeft aan nog altijd het liefst met een cv te solliciteren. En niet alle moderne sollicitatiemethoden lijken aan te slaan. Zo zegt slechts 3% van de ondervraagde werkzoekenden het liefst te solliciteren met een vooraf opgenomen video. Bij jongeren is dat percentage nog lager: 2% van hen stuurt graag een sollicitatievideo op.