Tijdens een sollicitatiegesprek worden er onvermijdelijk enkele vragen gesteld over jouw persoonlijkheid, je skills, vaardigheden en competenties. In principe zijn al deze vragen te voorspellen en daarom goed voor te bereiden. Er zijn namelijk vijftien vragen die altijd, in ieder sollicitatiegesprek, terug komen.
The Fateful 15
James Reed (een bekende Engelse recruiter en directeur van Reed) deelde honderden vragen die recruiters stellen op in vijftien thema’s. Hij noemde dit ‘The Fateful 15’ omdat ‘elk van die vragen de potentie heeft om de richting van het leven van een sollicitant te veranderen’. Voor een sollicitant zoals jij is dit het dus een eitje deze vragen voor te bereiden.
1. Vertel eens iets over jezelf
Deze vraag benadrukt de onderliggende vraag: wie denk jij dat je echt bent? En wat kun jij betekenen voor ons? De vraag test het zelfvertrouwen en de mate van voorbereiding van de sollicitant. Een manier om hier antwoord op te geven is door middel van de elevator pitch. Hoe je hier gebruik van maakt lees je hier.
2. Wat zijn je sterktes?
Recruiters willen simpelweg weten waar jij goed in bent en of je je hier ook bewust van bent. Ook willen ze weten wat ze aan jou kunnen hebben. Wat kunnen jouw sterke kanten betekenen voor dit bedrijf? Hoe je je sterke punten het beste omschrijft lees je hier.
3. Wat zijn je zwaktes?
Net zoals recruiters willen weten waar je goed in bent, willen ze ook weten waar je niet goed in bent. Het is verstandig dit te verpakken in iets wat je graag zou willen leren en verbeteren. Pas op met zwaktes omschrijven als een sterk punt zoals ’te perfectionistisch zijn’. Niemand trapt daar meer in. Hoe je je zwaktes het beste omschrijft lees je hier.
4. Waarom solliciteer je?
Met deze vraagt test een recruiter ervaring, competentie, motivatie en vaardigheden. Probeer maar eens duidelijk maken waarom je precies solliciteert. Wat heb jij te bieden? Maak bij je antwoord duidelijk waarom je specifiek voor deze functie bij dit bedrijf kiest. Het gaat er om jezelf op de juiste manier te profileren.
5. Aan welke manier van leidinggeven geef jij de voorkeur?
Dit is een vraag die vaak gesteld wordt door managers die zelf de sollicitatiegesprekken afnemen. Het is simpelweg een vraag om te testen of er een werkbare relatie tussen jullie mogelijk is.
6. Wat ga je ons brengen?
Recruiters willen weten wat jij het bedrijf te bieden hebt. De onderliggende vraag is dan ook welke competenties en vaardigheden jij gaat laten zien om het bedrijf verder te helpen.
7. Waar zie je jezelf over vijf jaar?
Dit is een lastige vraag. Recruiters willen simpelweg testen of jij een realistisch beeld van de toekomst hebt. Ben je hier binnen een paar jaar al weer weg? Weet jij wat dit bedrijf jou kan bieden?
Het is lastig hier antwoord op te geven omdat je vaak zelf geen idee hebt wat realistisch is in vijf jaar. Het is verstandig te antwoorden naar je ambities, dit horen recruiters graag. Wat zou je willen bereiken in vijf jaar?
8. Hoe zie jij jezelf in deze functie?
Als antwoord op deze vraag kun je vertellen over eerdere successen die je hebt behaald, gerelateerd aan de functie waar je voor solliciteert. Kom met voorbeelden, bijvoorbeeld aan de hand van de STARR-methode. Hoe je dit doet lees je hier.
9. Wat heb jij bereikt in eerdere functies?
Bij het beantwoorden van deze vraag is het zaak je bescheidenheid overboord te gooien. Recruiters willen zien wat jij kan, wat jij eerder hebt bereikt dus wat je wellicht voor dit bedrijf ook kunt bereiken.
10. Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?
Recruiters vragen deze vraag niet zodat jij kan zeuren over je huidige/vorige werkgever. Ze willen eerlijkheid horen: waarom ga je weg? Wat kon dit bedrijf jou niet bieden en hoop je dat dit bedrijf wel kan?
11. Ben je een teamplayer?
Alle sollicitanten zullen zichzelf zien als ‘een echte teamplayer’. Wat recruiters willen weten is of je flexibel genoeg bent om met nieuwe collega’s samen te werken. Niemand bereikt succes helemaal alleen, maar het is aan de recruiter uit te vinden of jij het goed zou doen in dit specifieke team. Laat een stukje van je eigen persoonlijkheid zien en wees eerlijk.
12. Wat zeggen je collega’s over je?
Nog een vraag om in te schatten hoe jij in het huidige team zou passen. Woorden als ‘betrouwbaar’ en ‘een fijne collega’ zijn nietszeggend en cliché. Pas hier dus mee op. Het is verstandig gebruik te maken van aanbevelingen van collega’s of leidinggevenden. Dit kan ook via LinkedIn.
13. Hoe ga je om met stress en mislukking?
Een belangrijke vraag voor recruiters, omdat iedere functie wel een keer te maken krijgt met stress. Het stellen van deze vraag kan al aantonen hoe jij als sollicitant reageert: als je al stress krijgt van deze vraag, weet de recruiter genoeg. Probeer ook hier antwoord te geven met voorbeelden aan de hand van de STARR-methode. Door met concrete voorbeelden te komen is het voor de recruiter helder hoe jij handelt in bepaalde situaties.
14. Welk salaris zie jij zitten?
Dit is een praktische vraag om te peilen of jullie op dezelfde golflengte zitten. Wat verwacht jij en wat kan een recruiter jou bieden? Het is geen fijne vraag, maar vroeg of laat komt dit ter sprake. Je hoeft geen antwoord te geven op de vraag wat je nu verdient, maar je kunt best onderhandelen over je salaris op basis van deze vraag. Hoe je dat doet lees je hier.
15. Hoe creatief ben je?
Deze vraag wordt bijna nooit zo letterlijk gesteld als hierboven. Recruiters willen simpelweg weten hoe creatief je bent, wat je kunt, welke ideeën je hebt en hoe ‘groot’ je kunt denken. Voorbeelden en eerdere ervaring doen het hier vaak goed.
Deze vijftien vragen vormen de grondslag van ieder sollicitatiegesprek. Of ze nu letterlijk worden gesteld of worden verpakt in een mooi verhaal, dit is informatie die recruiters willen weten. Aan jou als sollicitant de taak deze alvast goed voor te bereiden!
Zenuwachtig voor sollicitatiegesprekken? Zweten van de zenuwen? Lees meer hier meer tips.