Het kennismakingsgesprek noemen we ook wel het oriënterende gesprek. Dit is het eerste gesprek in de sollicitatieprocedure. Het is bedoeld om elkaar beter te leren kennen.
Je hebt een uitnodiging ontvangen voor een sollicitatiegesprek. Na je bevestiging van de afspraak is het verstandig om je te oriënteren op de rest van de procedure. Het kennismakingsgesprek is daarin de eerste stap.
Heb je een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek ontvangen? Dan mag je ervan uitgaan dat je voldoet aan de belangrijkste functie-eisen. Nu is het zaak om je te onderscheiden met je communicatieve vaardigheden en persoonlijkheid.
Het kennismakingsgesprek
Tijdens het kennismakingsgesprek is je potentiële werkgever met name geïnteresseerd in het volgende:
- Waarom wil je bij deze organisatie werken?
- Waarom wil je graag deze functie?
- Wat kun je voor de organisatie betekenen?
- Wat voor soort persoon ben je?
Deze vier vragen vormen de basis van elk kennismakingsgesprek. Bij een goede voorbereiding op dit eerste gesprek is het dan ook belangrijk dat je elk van deze vragen zonder aarzelen kunt beantwoorden. Je kunt er namelijk 99% zeker van zijn dat deze vragen terugkomen.
Het vierde punt, je persoonlijkheid, zal tussen de regels door worden beoordeeld. Je kunt hier ook directe vragen over krijgen. Maar het is zeker belangrijk hoe je je opstelt en gedraagt voor en tijdens het gesprek.
Het verloop van het kennismakingsgesprek
De meeste kennismakingsgesprekken hebben eenzelfde soort verloop. Door de onderdelen alvast door te nemen weet je wat je ongeveer kunt verwachten.
- De begroeting
- Voorstellen van onderneming
- ‘Vertel eens wat over jezelf’
- Geschiktheidsvragen
- Sollicitatiemotivatie
- Eventuele strikvragen
- Jouw vragen aan hen
- Afronding kennismakingsgesprek
1. Begroeting en opening van gesprek
Na de eerste begroeting en wederzijdse introductie praat je vaak eerst over alledaagse zaken, zoals je heenreis, het weer of iets dat volop in het nieuws staat. De recruiter doet dit om het ijs te breken en je op je gemak te stellen. Solliciteren blijft natuurlijk spannend. Op deze manier ontstaat er een ontspannen sfeer.
Dit gedeelte vindt vaak al plaats op weg naar de plaats waar het gesprek uiteindelijk plaatsvindt.
2. Voorstellen van het bedrijf
In de meeste gevallen begint de recruiter met een praatje over de organisatie: huidige bezigheden, de producten en diensten, klanten en leveranciers. Als goede sollicitant heb je al een bedrijfsonderzoek uitgevoerd en ben je hier natuurlijk al van op de hoogte.
Laat de recruiter aan het woord en haak wanneer mogelijk in op een onderwerp waarover je al hebt gelezen tijdens je onderzoek.
3. ‘Vertel eens wat over jezelf’
Na het voorstellen van het bedrijf verschuift het middelpunt van de aandacht naar jouw persoon. Waarschijnlijk krijg je het verzoek om kort wat over jezelf te vertellen. Je vertelt wie je bent, wat je hebt gedaan en waarom de functie je zo interessant lijkt.
Over jezelf vertellen kan moeilijk zijn zonder degelijke voorbereiding. Ga hier dan ook van tevoren al mee aan de slag.
Lees meer over: ‘vertel eens wat over jezelf’
4. Vragen over de geschiktheid voor de functie
Na de eerste kennismaking van beide partijen krijgt het gesprek wat meer diepte. Er komen nu thema’s aan de orde die belangrijk zijn voor het bedrijf en specifiek betrekking hebben op de functie waarop je hebt gesolliciteerd.
De inhoud van de vragen hangt af van je gesprekspartner en het type functie, maar denk na over vragen als:
- opleiding
- arbeidsverleden
- kennis van programma’s
- competenties
- prestaties en successen
- ambitie
5. Vragen over de motivatie om te solliciteren
Elke werkgever is benieuwd waarom je kiest voor deze functie en in deze organisatie. Bereid je dus voor op vragen als:
- “Wat is je relatie met de onderneming?”
- “Wat lijkt je interessant aan deze functie?”
6. Sollicitatiestrikvragen en raadsels
Het komt voor dat je al direct bij het kennismakingsgesprek flink wordt getest. Bijvoorbeeld in de vorm van raadsels of het oplossen van cryptische woordproblemen. Gelukkig is deze methodiek niet erg populair onder Nederlandse recruiters.
De kans is dus klein dat je daadwerkelijk zo’n situatie tegenkomt. Toch is het goed om je bewust te zijn van de mogelijkheid. Zo voorkom je dat je met je mond vol tanden staat in het zeldzame geval dat het jou wel overkomt.
7. Jouw vragen over de functie en het bedrijf
Tegen het einde van het gesprek krijg je vaak de kans om zelf nog een aantal vragen te stellen over de functie, de organisatie en andere zaken. Door doordachte vragen te stellen laat je zien dat je je goed voorbereid hebt en een serieuze, professionele kandidaat bent. Doordacht betekent onder andere dat het antwoord niet al gegeven is in de vacatureomschrijving of op de homepage van de organisatie. Besef wel dat dit een kennismakingsgesprek is. Je bent dus nog niet in een positie om te onderhandelen.
Onderwerpen waarover je vragen kunt stellen:
- onduidelijkheden over de taakomschrijving van de functie;
- hoe de inwerkperiode eruit ziet;
- wie je leidinggevende wordt;
- hoe de doorgroeimogelijkheden eruit zien.
Tip: vragen stellen tijdens de sollicitatie
8. Afronding van het kennismakingsgesprek
Normaal gesproken vertelt de interviewer je wanneer ze weer contact met je opnemen. Als dit niet het geval is, dan is het goed om het zelf te vragen.
Belangrijk om te onthouden: je sollicitatiegesprek is pas afgelopen wanneer je weer op de openbare weg bent. Zeg netjes gedag, bedank de recruiter voor zijn tijd en gastvriendelijkheid en groet de receptionistes of portier bij het verlaten van het gebouw of terrein.
Andere onderdelen van de sollicitatieprocedure:
Uitnodiging bevestigen voor een sollicitatiegesprek
Het selectiegesprek
Het arbeidsvoorwaardengesprek
Het assessment