Jong talent en de mooiste werkgevers van Nederland bij elkaar brengen is lastig; nieuwe coronamaatregelen maken het bijna onmogelijk. De tweede editie van De Virtuele Banenbeurs brengt daar verandering in.
Begin 2022 zwaaien de digitale poorten van De Virtuele Banenbeurs (DVB) open. Het evenement, een prachtige 3D-ervaring waar je zelfs naartoe kunt als je met corona thuiszit, vindt plaats op 7 april. Dit wordt de tweede editie van de beurs, nadat DVB afgelopen zomer een succesvolle pilot presenteerde.
Geen bezoekerslimiet in digitale ruimtes
Dat ook mensen mét het coronavirus welkom zijn, is stiekem nogal wiedes. Het evenement vindt namelijk volledig digitaal plaats, je kunt kortom niemand besmetten. En dus zit er ook geen limiet aan het aantal bezoekers: werkgevers die een virtuele stand op de beurs innemen kunnen rekenen op meer dan 3500 jonge, talentvolle gegadigden.
DVB zit momenteel om tafel met grote nationale spelers: zij gaan helpen om de virtuele beurshallen propvol te krijgen. De organisatie van het evenement, die bestaat uit werkzoekersplatform Sollicitatiedokter en arbeidsmarktdatabureau Intelligence Group, brengt zelf ook ruime ervaring met het werven voor evenementen met zich mee.
Diverse bezoekers
Voor de bezoekers die straks worden geworven, is enerzijds een stage, traineeship of baan een doel. Anderzijds biedt het evenement hen de ruimte om zich op de arbeidsmarkt te oriënteren, interessante algemene en specifieke workshops te volgen of om tijdens een snelcursus sollicitatieskills op te doen.
Over de bezoekers van het evenement gesproken: die zijn zeer divers. DVB rekent op mbo’ers, hbo’ers en wo’ers, maar ook op laatstejaarsstudenten en young professionals met enkele jaren werkervaring.
Geen speld in een hooiberg
De Virtuele Banenbeurs-bezoekers werken of studeren bovendien in uiteenlopende sectoren. Elke organisatie komt op de beurs daardoor eenvoudig in contact met het talent waar het naar zoekt: écht iedereen loopt hier rond.
Dat betekent niet dat bedrijven naar een speld in een hooiberg moeten zoeken: om ervoor te zorgen dat werkgevers makkelijk het overzicht bewaren, biedt De Virtuele Banenbeurs meerdere segmentgerelateerde beursvloeren aan. Zo is er één vloer voor ICT’ers, één voor technici en één voor mensen in de financiële sector. Werkgevers kunnen op de beurs daarnaast filteren op bezoekers die interessant zijn voor hen. Hoe groot en algemeen de beurs ook is – werkgevers kunnen hem zo klein en niche maken als ze zelf willen.
Matching op hard skills en soft skills
Om werkgevers verder van dienst te zijn, geeft de organisatie van De Virtuele Banenbeurs hen voorafgaand aan het evenement toegang tot een database met interessante beursbezoekers. Tot 3 weken na de beurs kan er contact opgenomen worden met deze beursbezoekers. Deze bezoekers zijn jongeren die niet alleen de hard skills bezitten waar een werkgever naar zoekt, maar ook een zogeheten culture fit hebben. Of een kandidaat passende soft skills heeft, bepaalt DVB in samenwerking met CompanyMatch, een bedrijf dat alles weet over bedrijfscultuur.
Een maand voordat De Virtuele Banenbeurs begint, kunnen werkgevers al contact met hun matches opnemen – bijvoorbeeld om een interviewafspraak voorafgaand, tijdens of na de beurs te maken. Toch zijn niet alleen de kandidaten met wie werkgevers zijn gematcht makkelijk bereikbaar. Ook op andere bezoekers stappen standbeheerders makkelijk af. Werkgevers kunnen zowel via een chat als via een videoverbinding contact leggen met iedereen die naar de beurs komt.
Een evenement voor de nieuwe generatie
De Virtuele Banenbeurs is in alles een evenement voor de leden van de nieuwe generatie. Normen en waarden die zij hoog in het vaandel hebben – denk daarbij aan digital first, inclusiviteit en milieuvriendelijkheid – krijgen bij De Virtuele Banenbeurs ook expliciete aandacht.
Door de virtuele omgeving van het evenement gaat dat deels vanzelf. De Virtuele Banenbeurs is vanwege zijn laagdrempeligheid bijvoorbeeld inclusief. Is reizen voor jou lastig omdat je niet mobiel bent? Of heb je niet zomaar het geld voor een treinkaartje? Dan schuif je alsnog makkelijk aan – gewoon vanuit je luie stoel.
Een bijdrage aan het milieu
De Virtuele Banenbeurs is daarnaast goed voor het milieu. Anders dan andere carrièrebeurzen levert de DVB geen vervuiling op: er zijn geen single use-bouwmaterialen en -tapijten nodig, er wordt geen grote hoeveelheid eten weggegooid na afloop van het evenement. Tot slot reist niemand met z’n auto ernaar af.
De Virtuele Banenbeurs maakt het nog mooier: voor ieder uur dat een bezoeker op de beurs doorbrengt, plant de organisatie één boom. Voor werkgevers die op DVB afkomen wordt overigens ook een aantal bomen gepland – hoeveel precies hangt af van het gekozen partnerpakket. De Virtuele Banenbeurs voorkomt dus niet alleen milieuschade, het draagt actief aan een beter milieu bij.