Nog voor een recruiter aan je cv begint, heeft-ie al naar je profielfoto gekeken. Het is je virtuele eerste indruk. Die móét dus in orde zijn. Hier lees je hoe je voor een sterke portretafbeelding zorgt, zonder er een dure fotograaf voor in de arm te nemen.
Zeg eens eerlijk: voordat je bent begonnen aan dit stukje tekst, heb je eerst naar de foto’s in dit artikel gekeken, toch? Dat is niet zo gek. Mensen scannen een tekst namelijk graag voor ze hem beginnen te lezen: het kijken naar foto’s is daar een belangrijk onderdeel van. Jij vond de plaatjes die wij kozen kennelijk aantrekkelijk genoeg, anders was je nooit zover in dit artikel gekomen.
Recruiters scannen ook
Recruiters kijken op eenzelfde soort manier naar jouw cv en LinkedIn-profiel. Bevalt jouw foto hen niet, dan beginnen sommigen niet eens aan de rest van de informatie. Natuurlijk is het belangrijk dat jij je opleidingen en je werkervaring kort en bondig weet op te schrijven, maar is je foto niet in orde, dan was al die moeite voor niets.
Goede indruk
Zaak dus, om ervoor te zorgen dat op zowel je cv, als op je LinkedIn-profiel, een sterke, professionele profielfoto prijkt. Die foto trekt niet alleen de aandacht van een recruiter, maar zorgt ook voor een goede eerste indruk. Onthoud: die eerste indruk neemt je recruiter mee in het sollicitatiegesprek. Daar heb je dus een boel aan.
Natuurlijk kan je een professionele fotograaf in de arm nemen, maar met een tripod, vriend, vriendin, familielid of buurman kom je ook een eind. Hoe? Hieronder vind je 5 tips.
Tip 1: Draag je sollicitatiekleding
Jij bent een professional, en je wilt als zodanig serieus genomen worden. Daarom is het belangrijk dat je niet in je vakantie-outfit voor je profielfoto poseert. Daarmee vertellen we je waarschijnlijk niets nieuws. Wat je wel aan moet? Vraag jezelf af wat je aan zou trekken naar een sollicitatiegesprek. Dan zit je altijd goed.
Denk je nu: ‘allemaal leuk en aardig, maar niets geeft mij meer keuzestress dan het uitzoeken van mijn sollicitatie-outfit’? Lees dan dit artikel over kleding en solliciteren. Zo kom je er in één klap achter wat je aan moet in je profielfoto, én naar je volgende sollicitatiegesprek.
Tip 2: Glimlach en maak je ogen klein
Bij sollicitatiegesprekken is niets belangrijker dan de eerste indruk die jouw recruiter van je krijgt. Daarom is het van cruciaal belang dat je glimlacht op je profielfoto, het liefst met je tanden bloot. Krijgt je recruiter jouw big smile onder ogen, dan wekt dat meteen sympathie bij hem of haar op. Dat vergroot je uiteindelijke kansen op een baan.
Zorg ook dat jij je ogen op je profielfoto ‘klein’ maakt. Je moet ze natuurlijk niet helemaal dichtknijpen, maar iemand die met grote ogen recht in de camera kijkt straalt angst uit. Voorkom dat je bang lijkt op je cv en op je LinkedIn-profiel door op je foto je onderste oogleden een klein beetje omhoog te trekken.
Tip 3: Doe twee passen terug
Hier kunnen we kort over zijn: volgens onderzoek heb je de beste uitstraling als je ongeveer twee meter afstand van de camera neemt. Geef je fototoestel dus aan je fotograaf en doe twee stappen naar achter voor het beste resultaat.
Sta je nog verder van de camera, dan kan een recruiter je niet meer goed zien. Kom je dichterbij? Dan geeft dat een intiem beeld, op een vervelende manier.
Tip 4: Kijk eerst even achterom
Het is sowieso slim om even over je schouder te kijken wanneer je twee passen achteruit doet. Zo voorkom je immers dat je over een snoer struikelt. Of erger nog: in een diep ravijn kukelt.
Alle geintjes op een stokje: in dit geval is het belangrijk dat je achteromkijkt om de achtergrond van je profielfoto te controleren. Die moet namelijk neutraal zijn, in ieder geval niet afleidend. Een kantoorruimte bijvoorbeeld. Wil je echt alle focus op jou? Kies dan simpelweg voor een witte muur als achtergrond.
Tip 5: Laat iemand anders kiezen
Heb jij je vriend, vriendin, familielid, buurman of kennis wat foto’s laten nemen? Vraag hem of haar dan meteen even een voorkeur voor een van de resultaten uit te spreken.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat het voor derden makkelijker is om een aantrekkelijke portretfoto uit te kiezen, dan voor het model van de portretfoto zelf. Je moet natuurlijk niet een profielfoto plaatsen waar je zelf ontevreden mee bent. Maar denk jij dat je er beter uitziet op foto B terwijl iemand anders foto A zegt? Dan heb je waarschijnlijk toch ongelijk.
Ook op Sollicitatiedokter schrijven?
Ben jij een sollicitatie-expert en wil je graag jouw verhaal doen op Sollicitatiedokter? Word dan een gastblogger! Neem voor meer informatie contact op met joost@sollicitatiedokter.nl.