Skip to main content
Als iemand weet wat een goede sollicitatie is, is het Dorien Waasdorp. Als HR-manager en adviseur neemt ze personeel aan voor grote multinationals, daarnaast helpt ze als loopbaancoach werkzoekenden met het vinden van een nieuwe uitdaging. Haar boek ‘Zo vind je een baan!’, waarvan recent de achtste druk verscheen, staat vol met tips voor de moderne sollicitant. In dit interview krijg je één briljante tip alvast cadeau. Lees dus gauw verder!

De allereerste versie van het boek ‘Zo vind je een baan!’ kwam tot stand op de stranden van Australië. Nadat Dorien Waasdorp jarenlang voor internationale grootmachten in de HR had gewerkt, nam ze in 2011 tijd voor een sabbatical Down Under. Daar begon ze met het boek ‘Hoe vind ik een baan?’, waarin ze haar professionele kennis bundelde.

Het resulteerde in een boek vol praktische sollicitatietips. Werkzoekenden die het boek lazen, reageerden enthousiast. “Ik hoorde van veel mensen dat ze door het boek een baan vonden,” vertelt Dorien.

Een nieuw tijdperk

Nu, bijna 10 jaar later, ziet de wereld er anders uit. Dorien is niet meer in Australië, in 2012 keerde ze terug naar Nederland. Ze bleef haar boek ondertussen wel verbeteren. Inmiddels is de achtste druk van ‘Hoe vind ik een baan?’ verkrijgbaar bij de (online) boekhandel (en in de webshop van Sollicitatiedokter). Het boek – dat verkrijgbaar is als soft cover en e-book – is op alle vlakken enorm vernieuwd.

Op het kantoor van Sollicitatiedokter legt Dorien uit wat er in 2020 anders is. Daarbij gaat het – hoe kan het ook anders – bijna meteen over de coronacrisis. “Toen ik in 2011 aan dit boek begon, solliciteerde nog bijna niemand via een video-verbinding. Tegenwoordig, met name door de coronacrisis, is een video-sollicitatie bijna de norm. Al helemaal voor een eerste kennismakingsgesprek.”

“Toen ik in 2011 aan dit boek begon, solliciteerde nog bijna niemand via een video-verbinding”

“Als sollicitant kan je jezelf niet presenteren zoals je dat bij een normaal gesprek zou doen,” vervolgt Dorien. “Daarom geef ik in ‘Zo vind je een baan!’ tips voor een goede video-sollicitatie. Sterker nog: ik wijd er in dit boek een heel hoofdstuk aan.”

Cv-trends

De opkomst van de video-sollicitatie is één van de grootste veranderingen in het sollicitatielandschap. Toch is het lang niet de enige. Er valt kortom veel meer nieuws te lezen in ‘Zo vind je een baan!’.

“Vroeger waren werkgevers alleen geïnteresseerd in je opleiding en ervaring, nu willen ze ook weten wat je doet in je vrije tijd”

Daarvan geeft Dorien een voorbeeld: “Op dezelfde manier dat de mode voor kleding om de zoveel tijd verandert, veranderen ook de trends voor je cv”, vertelt ze. “De cv-tips in dit boek zijn up-to-date met wat er tegenwoordig in de mode is.”

“Een trend die ik merk in de praktijk, is dat bedrijven steeds meer letten op de mens achter het cv. Vroeger waren werkgevers alleen geïnteresseerd in je opleiding en ervaring, nu willen ze ook weten wat je doet in je vrije tijd en wie je bent als persoon. Op die manier komen ze erachter of je klikt met de bedrijfscultuur.”

Online

In de nieuwe druk van ‘Zo vind je een baan!’ is kortom veel veranderd omdat de arbeidsmarkt niet stil staat. Datzelfde geldt natuurlijk voor het internet. “In het boek geef ik veel tips over hoe je een nieuwe baan kan vinden via netwerksites als LinkedIn en online vacaturebanken als Indeed”, legt Dorien uit.

“Omdat er op het internet veel is veranderd, heb ik sommige websites toegevoegd en anderen eruit gehaald. Sommige websites zijn nog steeds heel nuttig, maar hebben hun lay-out veranderd. Daar heb ik het boek ook op aangepast.”

Praktische tips

Gelukkig zijn er naast alle veranderingen ook een boel dingen hetzelfde gebleven. Zo staat ook de achtste druk van ‘Zo vind je een baan!’ tjokvol praktische sollicitatietips.

“Mijn boek is gericht op de praktijk”, vertelt Dorien trots. “Ik leg bijvoorbeeld stap voor stap uit hoe je een bedrijf binnenloopt, welke vragen je aan een recruiter stelt en hoe je reageert op een afwijzing.”

Wie alle geheime sollicitatietips van Dorien wil lezen doet dat natuurlijk in ‘Zo vind je een baan!’, maar voor Sollicitatiedokter geeft ze graag alvast een tipje van de sluier. Haar belangrijkste tip? “Niet gebeld, is niet gesolliciteerd”, zegt Dorien stellig.

Niet gebeld is niet gesolliciteerd

“Daarmee bedoel ik: voordat je gaat solliciteren, moet je altijd eerst met een recruiter bellen. Dat heeft zoveel voordelen. Allereerst kan je op basis van jullie gesprek je motivatie aanpassen. Uit een telefoongesprek haal je immers altijd meer informatie dan uit een vacaturetekst.”

“Door voor je sollicitatie met je recruiter te bellen, krijgt hij of zij ook alvast een beeld van jou. Jouw cv en motivatie belanden daardoor niet op een hoge stapel, maar worden door de recruiter apart gelegd. Hij of zij weet immers nu wie je bent en wil graag meer over je te weten komen.”

“Door voor je sollicitatie met je recruiter te bellen, krijgt hij of zij ook alvast een beeld van jou”

“Tot slot kan een telefoongesprek met een recruiter je van een sollicitatie weerhouden. Als het telefoongesprek met de recruiter niet leuk is, of als de recruiter aan de telefoon uitlegt dat hij iemand zoekt die niet aansluit op jouw profiel, weet je dat je beter iets anders kan zoeken. Solliciteren is een fulltimebaan en één sollicitatie kost je al gauw drie uur. Zo’n telefoongesprekje met een recruiter kan je veel moeite besparen, als je er in een vroeg stadium achter komt dat de functie niet voor jou geschikt is”, aldus Dorien.

Tabel

Ook de befaamde tabel aan het begin van het boek keert in de achtste druk terug. Dorien legt uit: “In de leeswijzertabel zie je op basis van je leeftijd en opleiding direct welke hoofdstukken in het boek voor jou belangrijk zijn. Ben je bijvoorbeeld onder de 30 en hoogopgeleid? Dan is de kans veel groter dat je via sociale media een baan vindt dan als je een laagopgeleide 50-plusser bent.”

“In de tabel zie je dus dat het hoofdstuk over sociale media relevant is voor hoogopgeleide jongeren. Tegelijkertijd adviseren we laagopgeleide 50-plussers het hoofdstuk over uitzendbureaus grondig door te nemen”, vertelt Dorien.

Data

Welk hoofdstuk voor welke groep relevant is, weet Dorien overigens door het gebruik van data. Die krijgt ze aangeleverd van Intelligence Group!, een bedrijf dat al decennialang unieke data over de arbeidsmarkt verzameld. Na het raadplegen van de tabel, weet je dus zeker dat je de hoofdstukken leest die voor jou relevant zijn.

“Zowel vrachtwagenchauffeurs als hersenchirurgen vinden relevante sollicitatietips in dit boek”

Cadeautje

Uit de tabel wordt ook duidelijk dat ‘Zo vind je een baan!’ geschikt is voor écht iedereen die op zoek is naar nieuw werk. Zowel vrachtwagenchauffeurs als hersenchirurgen vinden relevante sollicitatietips in dit boek.

“Ik denk dat het ook een heel mooi cadeautje is om aan iemand te geven die zoekt naar een baan”, voegt Dorien toe. “Stel je voor dat een vriendin van je jarenlang stewardess was bij de KLM en nu vanwege de coronacrisis nieuw werk moet zoeken. Waarschijnlijk heeft ze geen flauw idee hoe je moet solliciteren.”

“Met mijn boek, geef je haar in feite een grotere kans om snel weer aan de slag te gaan. Wat is er nou mooier dan dat?”

Bekijk hierboven de webinar ‘Zo vind je een baan’ die Dorien maakte aan de hand van haar boek.

Geef een reactie