Hoe ouder je bent, hoe minder kansen op de arbeidsmarkt je krijgt. Dat weet iedereen. Je kunt jezelf helaas niet jonger maken, maar er zijn wel andere manieren om je baankansen als 50-plusser te vergroten. In deze blog geef ik je daarvoor 3 cruciale tips.
1. Geloof in een goede afloop
Ben je een 50-plusser en zoek je een nieuwe baan? Dan is het allereerst belangrijk dat je in jezelf en in een goede afloop gelooft. Heb je een positieve mindset en een reëel doel voor ogen? Dan zal je daar onbewust naar gaan handelen. Je gaat kansen zien waar je met een negatievere mindset blind voor zou blijven.
Luister daarom niet te veel naar je leeftijdsgenoten die zonder succes op zoek zijn naar werk. Iedereen heeft zijn eigen mogelijkheden die niet te vergelijken zijn. Luister je naar je vrienden die na jarenlang solliciteren nog steeds geen werk hebben? Dan gaat dat ten koste van je positieve mindset.
Bedenk dat jij je eigen persoonlijkheid, ervaring, kennis, communicatiestijl en sollicitatie-aanpak hebt. Jij bent kortom een unieke kandidaat. Jouw situatie is niet vergelijkbaar met die van je naasten.
Daarnaast heb jij hoogstwaarschijnlijk te maken met andere mensen en een andere branche. De afwijzing die een andere 50-plusser heeft gekregen, hoeft zeker niet op jou van toepassing te zijn. Ga uit van jezelf en je eigen mogelijkheden en laat je niet negatief beïnvloeden.
‘Onbewust ben je altijd op zoek naar een bevestiging van hetgeen waarop je je focust’
Onbewust ben je altijd op zoek naar bevestiging van hetgeen waarop je je focust. Hou je focus daarom op 50-plussers die makkelijk een andere baan vonden. Leer van hun ervaringen, wellicht werken ze ook voor jou.
2. Zorg voor een boodschap met meerwaarde
Het maakt niet uit wat je leeftijd is: als je gaat solliciteren wil je werkgever zien dat je van meerwaarde kan zijn. Voor jou als 50-plusser blijkt jouw meerwaarde onder andere uit je ervaring, maar natuurlijk heb je meer kwaliteiten.
Zorg dat jij jouw meerwaarde bij iedere sollicitatie opnieuw vindt. Elke vacature heeft immers een andere krachtige boodschap nodig. Bedenk welke meerwaarde jij hebt door je vakmanschap en bedenk hoe jij dit kunt omzetten in toegevoegde waarde voor je potentiële werkgever. Zij willen weten: “What’s in it for me?!”
Loop tijdens je sollicitaties daarnaast gerust te koop met je levenservaring. Denk daarbij aan de ervaringen die je hebt met reorganisaties, specifieke projecten en specifieke kennis uit het verleden. Laat zien hoe je deze ervaring kan toepassen op het heden en waarom jou dat een betere kandidaat maakt.
Als jij een ander niet meeneemt in jouw wereld van kennis en kunde, hoe moet een ander dan weten wat jouw wereld is? You have been there and have done that. Zorg dat je recruiter dat weet.
‘You have been there and have done that. Zorg dat je recruiter dat weet.’
Laat ten slotte tijdens ieder sollicitatiegesprek zien dat jij je goed hebt voorbereid. Vertel hoe je je door de jaren heen hebt ontwikkeld en hoe jij bent omgegaan met veranderingen die op jouw pad kwamen. Ook hier kan jij als 50-plusser je meerwaarde laten blijken. Straal senioriteit uit: iemand die rust uitstraalt, is iemand waar de jonge garde op kan bouwen!
3. Creëer je eigen arbeidsmarkt
Wanneer je solliciteert op een vacature die je online tegenkomt, ben je vast niet de enige. Je hebt vaak te maken met een boel tegenkandidaten die op dezelfde vacature solliciteren als jij. Om die concurrentie van je af te schudden, kan je je eigen arbeidsmarkt creëren.
Dat doe je zo: Je maakt een top 10 van bedrijven en organisaties waarvoor je graag zou willen werken. Vervolgens zoek je contact met mensen die invloed hebben binnen jouw favoriete bedrijven, bijvoorbeeld via LinkedIn. Zo ontwikkel je je eigen kansen.
Uit onderzoek blijkt dat 75% van de vacatures wordt ingevuld via het netwerk van de medewerkers van een bedrijf. Deze vacatures worden dus niet online gepubliceerd. Heb jij connecties binnen een bedrijf? Dan vergroot je de kans dat jij wordt benaderd wanneer er een openstaande vacature is. Zo heb je minder last van tegenkandidaten.
Bedrijven die op deze manier vacatures invullen, hebben vaak geen exacte vacaturetekst. Ze hebben immers geen criteria vooraf moeten publiceren. Ze hebben alleen een vaag beeld van wie ze zoeken. Daar kan jij je voordeel mee doen.
Wanneer je met iemand van een organisatie in gesprek raakt voor er een duidelijk profiel is, kun je zijn behoefte bijsturen in de richting die past bij jouw kwaliteiten. Door met de organisatie mee te denken, word jij hun ideale kandidaat.
‘De persoon waar de grootste persoonlijke klik mee is, wordt aangenomen’
Daarnaast krijg je bij deze manier van solliciteren meer mogelijkheden om jezelf persoonlijk te laten zien. Daardoor kan je een klik creëren met jouw potentiële werkgevers. De persoon waar een werkgever de grootste klik mee heeft, wordt vaak aangenomen.
Nog even over LinkedIn: via dat sociale medium wordt vaak professioneel contact gezocht en onderhouden. Jouw LinkedIn-profiel biedt natuurlijk volop mogelijkheden om jezelf te profileren. Zorg er daarom voor dat jouw profiel staat als een huis en volledig gevuld is. Benader mensen met een persoonlijke boodschap en ga na acceptatie het gesprek aan. Laat zien wie je bent, wat je drijft en wat jou aanspreekt in de organisatie.
Ga ook op zoek naar gemeenschappelijkheden met de personen met wie je linkt. Het gesprek ontstaat dan vanzelf. Zo bouw je langzaam contact op en zal er vertrouwen ontstaan tussen jou en mensen in je netwerk. Wie weet kom je op die manier aan je nieuwe baan.
Bonustip 1: Maak een financieel cv
Voor werkgever zijn interessante vergoedingen beschikbaar als ze een 50-plusser in dienst nemen. Zorg er daarom voor dat je weet wat een werkgever krijgt als hij jou in dienst neemt. Met de ‘Regelhulp financieel CV’ van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kom je er in een handomdraai achter. Stuur bij je sollicitatie een overzicht van deze voordelen mee. Het zou een werkgever net die extra motivatie kunnen geven om jou aan te nemen.
Een voorbeeld van zo’n voordeel is de doelgroepverklaring LKV (Loon Kosten Voordeel). Werkgevers kunnen hier gebruik van maken als ze iemand van boven de 56 aannemen. Je werkgever kan met deze regeling 3 jaar lang €6000 voordeel ontvangen op jouw loonkosten.
Bonustip 2: Vergroot je kansen
Wil jij zeker weten dat je zo goed mogelijk presteert tijdens je sollicitatieproces? Koop dan nu het nieuwe ‘Zo Vind Je Een Baan‘. Dit boek wordt door gemeentes en bedrijven ingezet om hun ex-werknemers zo snel mogelijk aan een nieuwe baan te helpen. Het staat vol met sollicitatietips en manieren waarop jij een nieuwe baan kan vinden!