Er gaat geen week voorbij of iemand daagt mij uit om deze kreet te bevestigen: ‘50-plusser en op zoek naar een andere baan? Vergeet het maar!’ Ik word vaak gevraagd om mij uit te laten over hoe schandalig het is dat werkgevers vooroordelen hebben over een 50-plusser. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat leeftijdsdiscriminatie dé reden is dat 50-plussers moeilijker een nieuwe vaan vinden. De vraag óf dat ook daadwerkelijk zo is, wordt weinig gesteld.
Ik noem dit vicieuze-cirkel-discriminatie. De gedachte is dat we als samenleving besloten hebben dat iedere 50-plusser op de arbeidsmarkt negatief beoordeeld wordt. Dat vinden we natuurlijk slecht, maar we houden het ook in stand door er eenzijdig over te schrijven, praten en denken.
Toen ik in 2011 begon met 50 Company, was dat precies omdat ik deze vicieuze-cirkel-discriminatie wilde doorbreken. Negatief blijven praten over de kansen van 50-plussers op de arbeidsmarkt, daar schiet niemand iets mee op. Daarmee ontken ik niet dat het soms hartstikke moeilijk is om na je 50ste een nieuwe baan te vinden. De geboortedatum in het paspoort is alleen niet de oorzaak. Alle generatiekenmerken die met je leeftijd gepaard gaan, zijn dat wel.
“Negatief blijven praten over de kansen van 50-plussers op de arbeidsmarkt, daar schiet niemand iets mee op”
Zoek de schuld niet bij de werkgever
De situatie van een 50-plusser op de arbeidsmarkt is super complex en veelzijdig. Je kunt de schuld niet alleen aan werkgevers en hun vooroordelen geven.
Voordat ik mijn loopbaancentrum voor 50-plussers startte, deed ik onderzoek naar hoe werkgevers écht denken over een sollicitant van boven de 50 jaar. Destijds zei 84% van de ondervraagde werkgevers dat leeftijd voor hen geen rol speelt. Maar, en dat is een flinke maar, ze stellen wel bepaalde eisen. En daar moet iedere sollicitant aan voldoen, ongeacht zijn leeftijd.
Mijn onderzoek toonde aan dat de meeste sollicitanten niet goed op de hoogte zijn van deze eisen. Of ze pakken hun sollicitatie niet handig aan. Daar zit dus de crux.
Waarom vinden jongeren sneller een baan?
Zo kunnen het ontbreken van een duidelijke zoekrichting, een onduidelijk arbeidsmarktverhaal of het gebrek aan focus, motivatie of zelfvertrouwen een rol spelen. Een onhandig cv, niet realistische verwachting qua arbeidsvoorwaarden, te bescheiden sollicitaties en het ontbreken van voldoende bijscholing speelt een 50-plusser ook vaak parten.
De reden dat jongere sollicitanten sneller een nieuwe baan vinden, is onder andere omdat zij door hun opvoeding en manier van onderwijs veel meer gewend zijn om over zichzelf te praten. Ze vertellen graag waar ze goed in zijn.
“Jongeren vinden sneller een nieuwe baan, omdat ze makkelijk over zichzelf praten”
Ook zijn jongere sollicitanten van nature meer op de plekken te vinden waar nu de banen vergeven worden. Ik heb het dan over sociale netwerken als LinkedIn.
Solliciteer niet ouderwets
Jouw 28-jarige buurman vertelt op LinkedIn makkelijk waar hij goed in is, wat zijn competenties zijn en voor welke uitdaging in een bedrijf hij de oplossing is. Na 4 uur hebben al meer dan 500 mensen dit bericht op LinkedIn gelezen.
Als jij zoekt naar een enkele vacature en hier een goede maar bescheiden sollicitatiebrief op schrijft, dan heeft na 4 uur één persoon jouw sollicitatie gelezen.
En misschien was die vacature die je online vond, ook al lang ingevuld. Vaak vergeten werkgevers hun vacature immers van de site af te halen. Dít is waarom jongere sollicitanten eerder een nieuwe baan vinden dan ervaren sollicitanten.
50-plusser, maak je niet boos
Natuurlijk zijn er werkgevers die oordelen op leeftijd. Ze baseren hun oordeel soms op eerdere ervaringen of op wat ze in de media krijgen voorgeschoteld. Maar vaker nog baseren deze werkgevers hun keuze op een goed doordachte strategie. Bijvoorbeeld omdat het bedrijf al aardig vergrijsd is en voor de continuïteit jongere mensen aangetrokken moeten worden. Of omdat ze op zoek zijn naar bepaalde competenties en kenmerken die bij de jongere generatie passen.
Het heeft geen zin om je boos te maken over deze werkgevers. Je kunt het maar beter op jezelf betrekken. En daar kun je druk genoeg mee zijn. Ik heb mijn handen vol aan 50-plussers die werk zoeken en zichzelf discrimineren. Zelf-destructieve-discriminatie, zou je kunnen zeggen.
“Ik heb mijn handen vol aan 50-plussers die werk zoeken en zichzelf discrimineren”
Solliciteren met de handrem erop
Het gaat dan om een 50-plusser die ervan overtuigd is dat hij te oud is om een leuke baan te vinden. Hij solliciteert met de handrem erop omdat hij denkt toch wel op zijn leeftijd afgewezen zal worden. Bij elke afwijzing gaat hij ervan uit dat zijn leeftijd de oorzaak is en hij krijgt stijgend maagzuur als hij moet solliciteren bij een recruiter van rond de 30. Dat is eigenlijk net zo goed leeftijdsdiscriminatie.
De afgelopen 10 jaar heb ik geleerd dat zelf-destructieve-discriminatie veel meer kwaad doet dan de vooroordelen van werkgevers.
Wanneer jij aan een werkgever weet uit te leggen wat jij voor het bedrijf kunt betekenen – en wat je competenties zijn – zul je merken dat leeftijd vaak een non-issue is.
10 tips van Anne-Marije om een nieuwe baan te vinden als 50-plusser:
1. Zorg voor focus. Om je heen grijpen omdat je nu eenmaal snel een baan wil, is zelden succesvol gebleken.
2. Voor alles is een fase. Is er door je ontslag veel oud zeer naar boven gekomen? Werk daar dan eerst aan.
3. Zorg dat je in 1 minuut kunt uitleggen voor welke banen je beschikbaar bent en waarom jij hiervoor de ideale kandidaat bent. Als je dit nog niet helder hebt, dan heeft solliciteren geen zin.
4. Van alle beschikbare banen, wordt 80% ingevuld via het netwer. Je vindt ze dus niet op vacaturesites. Ga daarom (online) netwerken! LinkedIn leent zich hier uitstekend voor.
5. In de jaren ’90 solliciteerde je reactief: je schreef op een gepubliceerde vacature. In 2020 solliciteer je pro-actief. Dat betekent dat je een netwerk opbouwt en je jezelf in dit netwerk presenteert als expert in jouw vakgebied.
6. Vind je ‘werkgeluk’ onnodige luxe? Think again! Veel sollicitanten worden afgewezen omdat de werkgever ‘de passie’ miste, terwijl de competenties wel aansloten.
7. Laat je niet in de hoek zetten vanwege je leeftijd. Echt, na 10 jaar weet ik heel zeker dat leeftijd bij de meeste werkgevers geen issue is.
8. Zoek je een baan in tijden van corona? Bedenk voor welke uitdagingen de werkgever waar je solliciteert nu staat en richt je sollicitatie op hoe jij kunt bijdragen aan het oplossen van dit probleem.
9. Sta je op LinkedIn? Heel goed! Maar gebruik je jouw LinkedIn ook? Elke dag een uur netwerken op LinkedIn levert je sneller een baan op dan het versturen van 4 sollicitaties per maand.
10. Zorg dat je je bewust bent van je talent, je competenties, je toegevoegde waarde en je drijfveren. Werkgevers willen overtuigd worden met een goed verhaal. Bescheidenheid siert de mens, maar met solliciteren is het niet zo handig.
Het hoekje van de 50-plusser
Laat je niet in het hoekje van de 50-plusser drukken, maar wees trots op de jaren ervaring die je hebt. De meeste werkgevers weten deze ervaring echt wel te waarderen. Als werkgevers niet op 50-plussers zaten te wachten, dan zou het mij ook niet gelukt zijn om de afgelopen 10 jaar duizenden 50-plussers (en overigens ook 60-plussers) aan het werk te helpen.
Aan het geboortedatum in je paspoort kun je niets meer veranderen, dat hoeft ook niet. Aan je sollicitatievaardigheden kan je wel iets doen. En dat is het goede nieuws.
Meer weten over 50 Company? Kijk op 50company.nl
Tip van de redactie
Op 2 oktober kun je met Anne-Marije de Posbank op tijdens de Loopbaan-loop. Tijdens deze wandeling van 5 km over de prachtige heide van de Posbank, vertelt Anne-Marije alles over de laatste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en geeft zij je tal van tips om aan de slag te gaan met je eigen loopbaan. Tijdens de stops onderweg maak je verschillende opdrachten. Er wordt afgesloten met een gezellige nazit met koffie of thee en een stuk taart. Je krijgt een goodiebag voor onderweg.
Aanmelden kan hier. De video van de vorige editie van de Loopbaan-loop bekijk je hier.