Als je ouder bent dan 50, is het lastig om werk te vinden. Je krijgt in veel gevallen te maken met leeftijdsdiscriminatie. Om werkzoekende 50-plussers daartegen te beschermen, bestaan er gelukkig een aantal regelingen.
Janneke Jacobs is arbeidsrechtadvocaat bij MannaertsAppels Advocaten in Tilburg en Breda. Zij kent jouw rechten als haar broekzak en geeft je 5 tips om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.
1. Maak gebruik van een proefplaatsing
Arbeidsrechtadvocaat Janneke: “Oudere werknemers, maar ook werknemers die langdurig ziek zijn geweest, kunnen gebruik maken van een proefplaatsing. Zorg er dus voor, dat jouw potentiële werkgever van deze regeling op de hoogte is.”
“Bij een proefplaatsing ga je twee maanden aan de slag bij een bedrijf, het is de bedoeling dat je na die twee maanden een contract krijgt aangeboden. Voordat je begint aan je proefplaatsing, verklaart je werkgever dat als je bevalt, je voor minimaal een half jaar in dienst wordt genomen.”
“Jouw werkgever krijgt gedurende jouw proefplaatsing de tijd om te kijken of je een match bent voor het bedrijf. Tijdens de proefplaatsing hoeft je werkgever jou nog niet te betalen, je houdt gedurende die tijd gewoon je werkloosheidsuitkering.”
“Ook kun je naast je werkloosheidsuitkering betaald gaan werken zonder meteen je uitkering kwijt te raken. Daarvoor moet je aan enkele vereisten voldoen. Je inkomsten uit het werk worden wel verrekend met de werkloosheidsuitkering, maar je krijgt altijd meer dan enkel je uitkering.”
2. Informeer je werkgever over de LKV
Arbeidsrechtadvocaat Janneke: “Ben jij ouder dan 56? Zorg dan bij iedere sollicitatie dat je potentiële werkgever op de hoogte is van de regeling omtrent het loonkostenvoordeel (LKV). Als jij wordt aangenomen, kan jouw werkgever namelijk tot maar liefst €6.000 van jouw salaris terugkrijgen van de overheid als jij voorheen een werkloosheidsuitkering ontving. Die subsidie kan jou net een streepje voorgeven op je jongere tegenkandidaat”
“Om voor het LKV in aanmerking te komen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen, zoek jouw situatie dus goed uit voor je er bij je sollicitatiegesprek over begint.”
3. Maak gebruik van gratis loopbaanbegeleiding
Arbeidsrechtadvocaat Janneke: “Tot voor kort was het zo dat mensen van boven de 56 gratis de training ‘Succesvol naar werk’ konden – of soms moesten – volgen. Ik raadde hen altijd aan gebruik te maken van dit door de overheid betaalde loopbaanadvies.”
“Tegenwoordig hoef je niet eens meer aan een leeftijdsgrens te voldoen om gratis loopbaanadvies te krijgen”
“Tegenwoordig hoef je niet eens meer aan een leeftijdsgrens te voldoen om gratis loopbaanadvies te krijgen. Sinds begin augustus biedt de overheid namelijk iedereen een volledig vergoede loopbaanbegeleiding aan.”
“Dat doen ze omdat de arbeidsmarkt door de coronacrisis erg is veranderd. Door mensen gratis loopbaanhulp aan te bieden, hoopt de politiek dat mensen makkelijker een nieuwe baan vinden. Als 50-plusser kan je hier ook zeker je voordeel mee doen.”
“Ook kun je via het UWV online webinars volgen, die kunnen je helpen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Zo worden er webinars gegeven over het sollicitatiegesprek en werken met LinkedIn. Maar er zijn bijvoorbeeld ook webinars over hoe je als 50-plusser je ervaring als kracht kunt inzetten. Het bekijken van zo’n webinar geldt overigens ook als sollicitatieactiviteit.”
4. Gediscrimineerd? Maak melding!
Arbeidsrechtadvocaat Janneke: “Ben jij voor een sollicitatie afgewezen vanwege je leeftijd? Dan ben je slachtoffer geworden van leeftijdsdiscriminatie. Werkgevers mogen jou van de wet niet uitsluiten vanwege je leeftijd en dus kan je, als het je overkomt, juridische stappen ondernemen.”
“Via dit klachtenformulier kun je bij het College voor de Rechten van de Mens leeftijdsdiscriminatie melden. Hiervoor moet je wel aanneembaar maken dat je afwijzing met je leeftijd van doen heeft. Je recruiter moet je dit bijvoorbeeld expliciet hebben verteld.”
“Als je aanneembaar maakt dat je bent afgewezen vanwege je leeftijd, is de kans groot dat het College jou in het gelijk stelt. Dat geeft waarschijnlijk een prettig gevoel, maar als je wil, kan je nog een stap zetten.”
“Als je aanneembaar maakt dat je bent afgewezen vanwege je leeftijd, is de kans groot dat het College jou in het gelijk stelt”
“Leg je het oordeel van het College namelijk voor aan een civiele rechter, dan is de kans groot de werkgever die jou discrimineerde een schadevergoeding aan je moet betalen. In de praktijk gebeurt dit regelmatig. Daarbij gaat het niet om gouden bergen, maar het is beter dan niets. Waarschijnlijk gaat het je ook meer om de gerechtigheid dan om het geld.”
5. Investeer in jezelf
Arbeidsrechtadvocaat Janneke: “Mijn laatste tip geef ik niet zozeer vanuit mijn expertise als arbeidsadvocaat, maar meer vanuit een persoonlijke overtuiging. Die is: investeer in jezelf. Krijg je bijvoorbeeld een transitievergoeding als je wordt ontslagen bij je oude baan? Gebruik die dan ook echt voor je transitie naar nieuw werk. Volg bijvoorbeeld een opfriscursus of laat je omscholen.”
“Vaak worden 50-plussers maar gedeeltelijk afgewezen vanwege hun leeftijd. Werkgevers zijn vaak vooral bang dat iemand van jouw generatie bepaalde kennis mist, omdat je niet bent meegegaan met de tijd. Als jij kan aantonen dat je cursussen hebt gevolgd om up-to-date te blijven, neem je vaak al veel twijfels bij je potentiële werkgever weg.”