Je bent aangenomen. Na al je inspanningen en alle stress ben je beloond. Je hebt een baan. Heel belangrijk is het om dit te vieren. Wat is een succes als je er niet bij stilstaat?
Laat je knuffelen en feliciteren. Wees trots, ga uit eten, geef een rondje. Daarna stuur je de sollicitatiedokter een bloemetje natuurlijk.
Je baan verlaten in stijl
Verlaat je een eerdere baan, doe dat dan in stijl. Hoe blij je ook bent dat je weg kan, gedraag je. Stuur geen afscheidsbrief naar iedereen waarin je “de waarheid” eens even zegt. Doe je werk zoals het hoort zolang je ervoor betaald wordt. Rond het netjes af, maak een goede overdracht of werk je opvolger in. Vergeet niet dat die opvolger en je andere collega’s er nog even blijven. Zorg dat ze geen slecht gevoel krijgen door jouw houding bij je vertrek.
In het exitgesprek met je baas kun je eerlijk vertellen waarom je ervoor kiest te gaan. Ook kun je feedback geven over zaken die je niet goed bevallen zijn. Blijf hierbij uit de emotie. Laat een goede indruk achter. Vraag zo mogelijk om een schriftelijke aanbeveling, al heb je hem nu niet meer nodig, je weet maar nooit.
Voorbereiden op de nieuwe baan
Hierna ga je je voorbereiden op je nieuwe baan. Uiteraard weet je al veel over het bedrijf, maar je gaat je er nog meer in verdiepen. Vind je bedrijfsdocumentatie of rapporten, lees die dan grondig. Het is fijn te weten wat men draagt op de werkvloer zodat je je daar op aan kunt passen.
Onnodig te zeggen, maar kom niet te laat! Ga je met het openbaar vervoer, print je route dan uit. Rijd je zelf, weet dan hoe druk het is in de morgen en waar je je auto kwijt kunt.
Stel je rustig, open en positief op. De eerste tijd zal inspannend zijn. Elk bedrijf heeft zijn eigen cultuur, waarin ongeschreven wetten heersen. Je moet je veel onbekende zaken eigen maken. Houd ondertussen je ogen goed open en observeer de dynamiek van de groep. Wie heeft de leiding, wie heeft er informeel de leiding? Welke subgroepen bestaan er? Wat zijn de gewoontes? Heeft men humor? Maak “vrienden”, praat met iedereen, stel je voor, wees vriendelijk.
Maak de nieuwe baan snel eigen
Zorg dat hetgeen tot jouw takenpakket hoort je snel eigen wordt. Het is handig om aantekeningen te maken voor jezelf. Een klein boekje waarin je belangrijke telefoonnummers en namen noteert. Aantekeningen over processen maak je ook. Je zult jezelf er later nog dankbaar voor zijn.
Vaak laat men je inwerken door een collega. Is dit niet zo, zoek iemand waar je je prettig bij voelt en vraag of je deze als mentor mag gebruiken. Je kunt dan je vragen kwijt en je krijgt uitleg van iemand die het werk al eigen is. Ook anderen zien het als interesse als je vragen stelt, de meeste mensen vinden het prettig te vertellen over iets waar ze veel van weten. Ze zullen je betrokken vinden.
Het is niet handig je te veel te laten gelden de eerste dagen. Ook al gingen zaken er anders, wellicht beter, aan toe bij voormalige werkgevers, hou dat even voor je. Dat komt allemaal later wel, als jouw positie in het team psychologisch gezien vaststaat. Geef de anderen de tijd om aan jou te wennen voor je je profileert. Stel je niet afwachtend op, toon initiatief, probeer te doen wat je kunt. En hey, laat je telefoon in je tas tijdens het werk. Check je facebook thuis maar weer.
Alle begin is moeilijk
Wedden dat je de eerste dagen doodmoe bent?
Dat is dus heel normaal, je bent in een andere omgeving en helemaal uit je comfort zone. Precies wat je wilde, maar desondanks heftig. Zorg goed voor jezelf, ga op tijd naar bed, eet goed. Alle begin is moeilijk, zelfs voor jou. Maar dit heb je toch maar mooi bereikt, gefeliciteerd!