Veel mensen vinden het moeilijk te benoemen waar ze goed in zijn, omdat dit voelt als opscheppen. Bij een sollicitatiegesprek is deze terughoudendheid niet handig. De mensen aan de andere kant van de tafel willen namelijk graag een beeld krijgen van jouw sterke punten. Wat kun je doen om je bescheidenheid te overwinnen?
Schep niet op, maar vertel gewoon wie je bent
Ten eerste moet je af van de overtuiging dat je moet opscheppen wanneer iemand vraagt waar je goed in bent. Dat is bij sollicitatiegesprekken namelijk helemaal niet het doel. De selecteurs zitten niet te wachten op opschepperige praatjes. Ze vragen naar je sterke punten omdat ze een beeld willen krijgen van hoe jij binnen de organisatie past. Ze willen weten welke kwaliteiten jij gaat toevoegen aan het team en de organisatie. Dat gaat verder dan de vraag of je geschikt bent voor de functie. Ze willen ook graag weten welke talenten je hebt die op dit moment nog niet relevant zijn voor de functie, maar wellicht wel als je doorgroeit.
Kortom, je hoeft jezelf niet te verkopen of overdreven belangrijk te maken. Je hoeft alleen een beeld te geven van wie je bent. Een hele opluchting, toch?
Laat anderen voor je spreken
Ten tweede kun je ook anderen gebruiken om jouw sterke punten naar voren te brengen. Vertel tijdens het sollicitatiegesprek bijvoorbeeld welke complimenten je hebt gekregen van leidinggevenden, klanten en collega’s. Benoem wat deze personen zo waardeerden in de samenwerking met jou. Noem bonussen of prijzen die je hebt ontvangen.
Kortom, maak gebruik van het principe van beïnvloeding van de sociale bewijskracht. Dat is het principe dat mensen geneigd zijn om te geloven dat iets goed is als anderen zeggen dat het goed is.
Leer stellig te formuleren
Ten derde kun je jezelf aanleren om stelliger te formuleren, ook al vind je dat lastig. Dat geldt vaak voor mensen met een introverte houding. Als je hen de vraag stelt of ze ergens goed in zijn, vlakken ze zichzelf vaak af: “Nou ja, goed, ik ben er op zich niet slecht in…” Dat komt voort uit bescheidenheid en de neiging om genuanceerd te zijn. Een mooie eigenschap, maar tijdens een sollicitatiegesprek niet altijd even effectief. Dan loop je het risico aarzelend of onzeker over te komen als je te genuanceerd bent. Vermijd dus woorden die je boodschap ontkrachten, zoals ‘wel’, ‘een beetje’, ‘af en toe’. Doe in plaats daarvan stellige uitspraken, bijvoorbeeld: ‘Ik heb gemerkt dat klanten mijn kwaliteitsgerichte houding zeer waarderen’. Dit is gewoon een kwestie van oefenen.
Kortom, vertel wie je bent, hoe andere mensen profiteren van jouw kwaliteiten en verpak je boodschap op een effectieve manier! Moeite met het vinden van jou sterke en zwakke punten? Meer hierover lees je hier .