Solliciteer je op een baan in de techniek? Dan heb je een heel ander soort vaardigheden nodig dan wanneer je solliciteert op een baan in de horeca. Het is dan ook geen wonder dat sollicitatiegesprekken per sector enorm verschillen. Daarom is het belangrijk dat jij je voor je gesprek goed voorbereid op sectorspecifieke zaken.
Om je te helpen met jouw voorbereiding op je sollicitatiegesprek, hebben we hieronder een aantal sectoren op een rijtje gezet. Kijk snel of de sector waar jij in gaat solliciteren ertussen staat en lees op welke sectorspecifieke zaken jij je moet voorbereiden.
Zorg
Ga je solliciteren in de zorg? Dan is het natuurlijk belangrijk dat jij de juiste diploma’s en certificeringen hebt. Maar in de zorg wordt tijdens een sollicitatiegesprek ook gelet op hoe jij je presenteert. Het is voor een zorginstelling namelijk belangrijk dat jij op een goede manier contact kan maken met patiënten.
Het wordt uiteindelijk jouw baan om voor mensen te zorgen. Dat kan je niet doen als je in jezelf gekeerd bent. Het is geen probleem als jij van nature een introvert bent, maar laat wel zien dat je gemotiveerd bent om anderen te helpen. Dat doe je bijvoorbeeld door veel vragen te stellen over de instelling en zijn patiënten en door niet alleen over jezelf te praten.
Ben jij op zoek naar een baan in de zorg? Neem dan eens een kijkje op Medivacature.
Techniek
Bij praktische en technische beroepen bestaat het sollicitatiegesprek vaak uit twee onderdelen. Eerst krijg je een paar vragen, daarna word je een praktische opdracht voorgeschoteld. Solliciteer jij op de functie van lasser? Dan moet je waarschijnlijk tijdens je gesprek een proeflas leggen om de kwaliteit van je werk te laten zien.
Heb jij nog geen uitnodiging bij een bedrijf in de techniek op zak maar ben je wel benieuwd naar de mogelijkheden? Ga dan naar Bureau Techniek. Dat bureau is specialist in het bemiddelen en opleiden van mensen naar duurzame banen in de techniek, bouw en industrie.
ICT
Bij de meeste sollicitatiegesprekken worden goede sociale vaardigheden van een kandidaat hooggewaardeerd. Bij sollicitaties in de ICT zijn die vaardigheden echter minder belangrijk. Ga jij solliciteren in de ICT? Dan zal je het vooral van je feitelijke kennis moeten hebben.
De kans is groot dat er bij je sollicitatiegesprek een leidinggevende van het bedrijf aanschuift. Omdat technische kennis belangrijk is in deze sector, kunnen recruiters of HR-managers dit soort gesprekken vaak niet in hun eentje voeren. Het komt daardoor zelfs voor dat een bedrijf de sollicitatieprocedure volledig in eigen handen neemt. Je spreekt dan dus alleen met iemand die kennis van zaken heeft. Bereid je dus goed inhoudelijk voor.
Heb jij altijd al in de ICT willen werken? Dan helpt ICT’er Gezoht jou graag aan een baan die bij je past.
Juridisch
In de juridische sector hechten recruiters veel waarde aan je ervaring. Voor veel banen in deze sector geldt dat je ze maar beperkt op school kan leren. Pas gaandeweg krijg je door hoe je bepaalde zaken aan moet pakken.
Zorg er daarom voor dat je ervaring tijdens je gesprek uitgebreid aan bod komt. Vertel wat je bij vorige werkgevers hebt geleerd en laat aan de hand van voorbeelden zien dat je goed bent in het onderscheiden van hoofd- en bijzaken en dat je efficiënt processtukken op kunt stellen.
Laat tot slot zien dat je empathisch vermogen hebt. Als je ervaring hebt als jurist weet je dat veel cliënten hoog in hun emotie zitten: ze zijn soms extreem kwaad of verdrietig. Het is in die gevallen handig als je niet alleen een goede jurist bent, maar ook makkelijk een gesprek aanknoopt.
Je empathische vermogen hoef je niet eens expliciet te benoemen tijdens je gesprek. Als je die vaardigheid bezit, blijkt het bijvoorbeeld ook uit een vriendelijke persoonlijke vraag aan je recruiter. Pas er daarbij wel voor op dat je niet te amicaal wordt.
Op de Juridische Banenbank (JBB) vind jij gegarandeerd een baan in de juridische sector die past bij jouw ervaring en ambitie.
Onderwijs
In het onderwijs vinden recruiters je motivatie enorm belangrijk. Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om op een vacature in het onderwijs te solliciteren, maar als je alleen docent wilt worden omdat je dan lange vakanties krijgt, moet je misschien voorafgaand aan je gesprek iets dieper graven.
Benoem in je gesprek waarom volgens jou iedere persoon recht heeft op een goede educatie. Kan jij jouw motivatie om les te geven op jezelf betrekken? Dan wordt dat in veel gevallen gewaardeerd. Noem bijvoorbeeld jouw favoriete leraar bij naam en vertel de recruiter wat voor rol hij of zij op jouw latere leven heeft gehad.
Op Docenten Marktplaats vind je gemakkelijk werk in het onderwijs.
Ben jij benieuwd welke kleding je aan moet trekken naar jouw sollicitatie. In dit artikel zet mode-specialist Lisanne Ploeger op een rijtje welke kleding geschikt is voor een sollicitatiegesprek in jouw sector.