Het eerste bod tijdens jouw salarisonderhandeling klinkt misschien aantrekkelijk, maar eet je marshmallow niet meteen op.
In de jaren ’70 zette een Amerikaanse wetenschapper een bord met daarop een marshmallow voor de neus van jonge kinderen. Ze mochten het snoepje meteen opeten, maar voor ieder kwartier dat ze de marshmallow onberoerd lieten, kregen ze een nieuwe. De zelfbeheersing van deze kinderen werd daarmee op de proef gesteld: hadden ze liever nú 1 snoepje, of veel snoepjes op een later moment?
Eerste bod
Allemaal leuk en aardig, denk je misschien, maar wat heeft dat experiment met mij te maken? Het antwoord is veel, als je op het punt staat om je salarisonderhandelingen in te gaan. Daarin ben jij in feite een van de kinderen uit het Amerikaanse experiment. Je toekomstige werkgever gaat jou namelijk een bord met daarop een lekkere marshmallow voorzetten. Die marshmallow is het eerste bod.
Het kan natuurlijk zo zijn dat jouw toekomstig werkgever maar één marshmallow heeft, dan valt er over jouw salaris niet te onderhandelen. Het kan ook zijn dat jij die ene marshmallow wel prima vindt, je wilt niet lang onderhandelen in de hoop dat je na een kwartier een tweede marshmallow krijgt.
Krijg jij nog een marshmallow?
Toch is het in veel gevallen slim om – net als de kinderen in het Amerikaanse experiment – jezelf in bedwang te houden en niet je eerste marshmallow op te eten. Op jaarbasis kan dat je namelijk duizenden euro’s schelen. Zoek daarom van tevoren op hoeveel je waard bent en wacht rustig af of er voor jou een tweede marshmallow inzit.
Natuurlijk is er een belangrijk verschil tussen jou en de deelnemers van het marhsmallowexperiment, en dan hebben we het niet alleen over jouw leeftijd of in hoeverre je van marshmallows een hypotheek kan betalen. De Amerikaanse kinderen wisten namelijk zeker dat ze, als ze een kwartiertje wachtten, een extra snoepje zouden krijgen.
Jij kan daarentegen nog zoveel geduld opbrengen, de kans bestaat nog steeds dat je nooit een tweede bod ontvangt. Als jij jezelf goed voorbereid door op te zoeken wat je collega’s verdienen, maak je echter wel een betere kans. Nog een tip: stuur je tegenbod altijd via de mail, gepaard met een korte motivatie.
Een chocolaatje misschien?
Zit er voor jou geen extra marshmallow in? Dan kan je ook om een chocolaatje vragen. Daarmee bedoelen we goede secundaire arbeidsvoorwaarden, vanzelfsprekend.