Het is gelukt, je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! Gefeliciteerd. Helaas ben je er nog niet en voor velen komt nu pas het moeilijke gedeelte: het gesprek zelf. Klamme handjes, je hart klopt in je keel en plotseling weet je niet meer welke houding je moet aannemen en wat je moet zeggen. Geen zorgen, dat is niet meer dan normaal. Gelukkig is er een aantal tips om de zenuwen te verminderen.
Dit angstige gevoel uitschakelen is lastig, maar zeker niet onmogelijk. Jij bent tenslotte de baas over je eigen gevoelens. En onthoud, de eerste goedkeuring vanuit het bedrijf waar je bent uitgenodigd is er al. Jij hebt nu de controle hoe dit verder gaat!
Wat doe je bij zenuwen voor een sollicitatiegesprek
Zenuwen zijn normaal. Vaak zijn zenuwen hersenspinsels en angsten die je zelf hebt bedacht. Ze zijn niet realistisch en in je hoofd erger dan het daadwerkelijk is. Begin dus met jezelf te vragen: waar ben ik nu echt bang voor? Je zal merken dat dit geen reële angsten zijn, maar verzinsels in je hoofd. Erken dat je zenuwachtig bent, maar maak het niet erger dan het is. Het bedrijf waar je bent uitgenodigd is geïnteresseerd in jou, op papier ben je al goedgekeurd, dus jullie willen allebei iets van elkaar. Dit kan je helpen relativeren en je zenuwen verminderen.
Bereid je goed voor
Een van meest voorkomende angsten is dat je bang bent met je mond vol tanden te staan. Dit is simpelweg op te lossen door je goed voor te bereiden. Zorg dat je alles weet over het betreffende bedrijf, de functie en de persoon met wie je het gesprek hebt. Dingen die je niet weet houd je achter de hand als vragen die je zelf kunt stellen tijdens het gesprek.
Bereid je ook voor op vragen die je gesprekspartner aan jou zou kunnen stellen. Waarom ben je geïnteresseerd in deze functie? Waarom bij dit bedrijf? Wat spreekt je aan? Wat zijn je sterktes en zwaktes? Enzovoorts. Je zou deze vragen zelfs thuis kunnen oefenen om te voorkomen dat je gaat ratelen of niets weet te zeggen. Uitgebreid lezen hoe je je het beste kan voorbereiden op een sollicitatiegesprek? Kijk elders op deze website.
Bedenk vragen
Uiteraard zijn er dingen waarop je je niet kunt voorbereiden en die je niet weet. Bedenk voorafgaand aan het gesprek wat je wil vragen. Dit toont aan dat je je verdiept hebt in de functie en het bedrijf. Bovendien toon je interesse. Ook kan dit een handige uitweg zijn als het gesprek even stil valt en je je ongemakkelijk voelt. Met voorbereide vragen voorkom je dat je gaat ratelen over onbelangrijke zaken.
Houding
Een goede houding is het halve werk. Als je zelfverzekerdheid uitstraalt kom je al heel ver. Een open houding, rechte rug en vriendelijke blik. Kijk je gesprekspartner in de ogen en knik instemmend op de juiste momenten. Vind je dit spannend? Concentreer dan op het plekje tussen de wenkbrauwen. Zo laat je zien dat je geïnteresseerd bent, actief luistert en begrijpt waar hij het over heeft. Ga niet friemelen met je handen, dit geeft een nerveuze indruk. Leg je handen op je benen of op tafel, zo laat je zien dat je een open houding hebt. Je zult merken, als je houding zelfverzekerd is, word jij dat vanzelf ook een beetje meer.
Ten slotte, onthoud dat je gesprekspartners ook maar gewoon mensen zijn. Wees vriendelijk en jezelf. Bedenk dat je iets te winnen hebt, maar niets te verliezen. Er zijn veel meer banen, meer kansen en mogelijkheden. Laat niet alles afhangen van dit ene moment.