Wat doe je liever: spelletjes spelen op je telefoon of werken aan je cv en motivatiebrief? Dat eerste, toch? Download dan de app Play to Work! Die zorgt ervoor dat je kan solliciteren door serious games te spelen op je mobiel.
Max Boodie is CEO van het bedrijf achter de app en het platform, hij klinkt resoluut aan de telefoon. “Het idee dat je door een cv en een motivatiebrief een goed beeld krijgt van een kandidaat, daar is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor.” De gedachte alleen al vindt hij belachelijk. “Hoe haal je zoiets in je hoofd?! In een cv of brief kan je niet kwijt wie je bent, terwijl dat – samen met wat je kunt – wel voorspelt hoe goed je matcht op een baan.”
Toen hij enkele jaren geleden de mogelijkheid kreeg om de manier waarop we solliciteren op zijn kop te zetten, greep hij die kans dus met beide handen aan. Met het consortium EagleScience en IJsfontein stapte hij in op een project dat werkzoekenden laat solliciteren door spelletjes te spelen op hun telefoon. “Het is een briljant idee”, vertelt Boodie.“En dat mag je alleen zeggen wanneer je het niet zelf verzonnen hebt.”
Wie verzint zoiets?
Als het Boodie niet was, wie verzint zoiets dan wel? Wijlen burgemeester Eberhart van der Laan, is het korte antwoord. Het lange antwoord ligt, zoals zo vaak, iets gecompliceerder. In de nasleep van de economische crisis van 2008, zo rond 2013, wilde een Amsterdams samenwerkingsverband van de overheid, het onderwijs en het bedrijfsleven iets doen aan de grote jeugdwerkloosheid onder de grootste groep jongeren van Nederland: mbo’ers.
Na lang wikken en wegen vatten ze het plan op om jongeren met een mbo-opleiding te laten solliciteren in hun natuurlijke habitat: op de bank met hun telefoon in de hand. Burgemeester Van der Laan was enthousiast over het idee en financierde het in een publiek-private samenwerking. Toch wilde hij het niet zelf uitvoeren, dat vond hij geen taak voor de overheid. Het bedrijfsleven mocht ideeën pitchen om dat wel te doen. De app en het platform dat Boodie presenteerde kregen vervolgens het groene licht.
Niet zomaar een app
Inmiddels is Play to Work uitgegroeid tot meer dan zomaar een app. “We zijn een arbeidsbemiddelingsbureau met 10 werknemers en meer dan 60.000 kandidaten die een hard en soft skill-profiel hebben,” vertelt Boodie. “En we zijn een van de weinige bureaus die de hele mbo-markt bedient. De meeste richten zich op een specifieke sector maar wij hebben voor alle sectoren geschikte kandidaten in huis. Hierdoor zijn we ook een uitkomst voor werkgevers die deze mbo’ers niet goed kunnen vinden of niet weten wie ze zijn. We lossen ermee een deel van de mismatch op de arbeidsmarkt op.”
“De app werkt vanuit het idee dat je meer bent dan je diploma,” legt Boodie uit. “Uit je diploma blijkt dat je een bepaald vak beheerst, maar niet wie je bent als persoon. Om daar achter te komen hebben we complexe assessmentvragen naar het mbo-publiek vertaald en ze vervolgens gegamificeerd: we hebben er spelletjes van gemaakt. Van kandidaten die de spelletjes spelen weten we nu niet alleen wat ze kunnen, maar ook welke soft skills ze hebben. Daardoor kunnen wij ze beter matchen bij een potentiële werkgever.”
Hoe leuker het spel, hoe minder betrouwbaar
Mensen die de app downloaden kunnen uit tientallen verschillende spelletjes kiezen. Zo bestaat er een dialoogspel, waarbij wordt getest of je goed met klanten om kan gaan. Bij een ander spelletje moet je continu twee verschillende reeksen afmaken, daaruit blijkt hoe goed je kan multitasken. Er zijn ook leukere spelletjes, waarbij je mag racen of schieten. “Maar,” waarschuwt Boodie, “hoe leuker het spel, hoe minder de uitkomsten iets zeggen over de kwaliteiten van een kandidaat.”
Dat de écht leuke spellen minder betrouwbaar zijn is volgens Boodie geen probleem. “Onze doelgroep weet heus wel waarom ze die spelletjes spelen. Dat doen ze niet voor de lol, maar om beter gematcht te worden op een baan. Ze zijn al lang blij dat ze niet meer op hun cv en sollicitatiebrief hoeven te zwoegen om een kans te krijgen op de arbeidsmarkt.”
Succes Play to Work
Boodie voegt daaraan toe dat er pas een duidelijk beeld van een kandidaat ontstaat nadat hij of zij een aantal spelletjes heeft gespeeld. “De resultaten van een enkele game zeggen eigenlijk niets. Het gaat om het totaalplaatje.”
In de praktijk blijkt dat de app uitstekend werkt. Zo werd een kandidaat door het spelen van de spelletjes gematcht op een salespositie bij Nuon, dat nu Vattenfall heet. Ze kreeg de baan en werd meteen salestijger van de maand, die titel gaat bij het bedrijf maandelijks naar de best presterende salesmedewerker.” Dat was heel bijzonder,” vertelt Boodie. “De prijs was namelijk nog nooit door iemand in de eerste werkmaand gewonnen. En ze was ook nog eens de eerste vrouw die de titel in de wacht sleepte!”
Overtuigen
Ondanks het succes van de app moet Boodie potentiële klanten nog vaak overtuigen van het nut ervan. “De recruitmentwereld is conservatief,” vertelt hij. “Vaak weten recruiters wel dat dat hun ouderwetse sollicitatiemanier met cv’s en motivatiebrieven niet goed werkt, maar durven ze het niet aan om iets nieuws te proberen. We moeten nog veel zendelingenwerk doen om daar verandering in te brengen.”
Het is een taak en een missie die Boodie met Play to Work graag op zich neemt. “Uiteindelijk helpen we mensen ermee beter te matchen op vacatures. Dat is fijn voor de werkzoekende en de werkgever. En dat geeft een goed gevoel.”