Een goede sollicitatiebrief schrijven is een ontzettend moeilijke opgave. Veel werkzoekenden communiceren in hun brief vanuit hun eigen behoefte: het zogenaamde ‘ik-perspectief’. Dit is een van de meest gemaakte fouten in een sollicitatiebrief. Je moet jezelf als het ware ‘verkopen’ in een sollicitatiebrief, zonder opschepperig over te komen.
Hoe doe je dit?
Een sollicitant die communiceert vanuit een ‘ik-perspectief’, houdt zich met name bezig met vragen als: ‘wat kan het bedrijf voor mij betekenen?’ en ‘in welke opzichten wordt mijn leven beter als ik een contract teken bij dit bedrijf?’. Hij zoekt voornamelijk naar vacatures met voordelen voor zichzelf. Dit is natuurlijk logisch, het gaat tenslotte om jouw baan, jouw salaris en jouw dagelijks leven. Maar toch is het slim om dit in je sollicitatiebrief op een andere manier te verwoorden.
De insteek van het ik-perspectief hebben recruiters snel door en je overtuigt hen hier niet jou aan te nemen. Het is voor een bedrijf nou eenmaal niet verleidelijk iemand aan te nemen om diegene te helpen, maar voornamelijk om zichzelf te helpen. Het gaat om voordelen voor het bedrijf zelf. De kans dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek is klein als je voornamelijk op jezelf focust.
Zelfmarketing
Net zoals marketeers een product of service verkopen, is het zaak dat jij jezelf verkoopt als oplossing voor het probleem van de werkgever. Dit doe je door te laten zien wat jij hen te bieden hebt. Het gaat erom wat jij voor hen kan betekenen, niet andersom.
Dit is een compleet andere benadering dan het ik-perspectief waar we het eerder over hadden. Een werkgever moet overtuigd worden van het feit dat jij een waardevolle toevoeging bent voor de onderneming. Kijk eens kritisch naar je sollicitatiebrief: profileer jij jezelf als de ideale oplossing voor een probleem?
Goede investering
Een goede manier om de juiste mindset te creëren voordat je een brief schrijft, is door jezelf voor een aantal minuten te verplaatsen in de positie van de selecteur. Beeld je in hoe de ideale kandidaat eruit ziet en waar hij of zij goed in is. Maak hier een lijstje van met alle belangrijke kenmerken en inventariseer welke van deze kenmerken overeenkomen met die van jou. De kenmerken die op beide lijstjes terug te vinden zijn, kun je gebruiken in je sollicitatiebrief. Deze kenmerken moet je gaan verkopen!
Jezelf verkopen
Jezelf ‘verkopen’ is niet makkelijk. Het is geen onderdeel van onze cultuur en wordt zelfs gezien als iets slechts. ‘Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’ is een bekende uitdrukking in Nederland en we houden niet van arrogantie. Toch is het tijdens het een sollicitatie belangrijk jezelf te profileren door jezelf te verkopen.
Als het goed is heeft je sollicitatie maar één doel: laten zien dat jij een uitstekende kandidaat bent die het waard is om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Kom dus zo snel mogelijk to the point. Profileer jezelf zo goed mogelijk en druk dit uit in termen die in jouw vakgebied gebruikt worden. Je hoeft jezelf niet te omschrijven als ‘de persoon die altijd met de beste oplossing komt’ maar geef aan dat je probleemoplossend gericht bent, rustig blijft en overzicht houdt in stressvolle situaties.
STARR
Door met voorbeelden te komen, kom je niet arrogant over, maar laat je wel zien wat je kan. Het zijn waargebeurde situaties die jij op de juiste manier hebt opgelost. Jouw competenties en vaardigheden komen aan het licht, zonder de nadruk te leggen op ‘hoe goed jij bent’. Het is een subtiele manier van opscheppen.
Je kunt een voorbeeld vertellen aan de hand van de STARR-methode. Hierin bespreek je stap voor stap de situatie en hoe jij hierop geanticipeerd hebt. Zo vertel je duidelijk jouw taak en rol in het proces en kan je jouw pluspunten benadrukken. Meer over het gebruik van de STARR-methode lees je hier.
Er zijn veel meer trucjes om jezelf te verkopen zonder opschepperig over te komen. Lees meer hierover in dit artikel.