Weinig mensen zullen deze vraag zomaar aan een vreemde stellen, maar recruiters zitten er niet zo mee. En voor je het weet geef je nog antwoord ook, want vaak komt de vraag op een onverwacht moment en in een gemoedelijke toon, alsof er even wordt gecheckt of ze wel het juiste e-mailadres van je hebben. Daar gaat je salarisonderhandeling.
Om te beginnen is het niet in jouw belang om deze vraag te beantwoorden. De enige reden dat je deze vraag krijgt, is namelijk om je huidige salaris straks als startpunt voor een aanbod te gebruiken. Zo kan een organisatie het minimale salaris waarvoor jij bereid bent over te stappen zo nauwkeurig mogelijk benaderen. Jij staat dan dus al één punt achter in de salarisonderhandeling. Een slim trucje, want het is de taak van een organisatie de kosten zo laag mogelijk te houden. Maar net zo goed is het ook volkomen terecht dat je geen antwoord geeft, want nog los van je onderhandelingspositie: het is totaal niet relevant.
Salarisonderhandeling
Het beste wat je kunt doen in deze situatie is direct duidelijk maken dat je dit niet gaat zeggen. Dit kan je op verschillende manieren als een ‘principe kwestie’ neerleggen. Zeg iets als ‘mijn huidige salaris is niet relevant’, ‘dat is privé’ of ‘dat soort zaken bespreek ik alleen thuis’. Zoek een zinnetje dat goed bij jou en de setting past. Uiteraard komt er dan nog een tweede poging. ‘Ja maar,’ zal een recruiter weerleggen ‘ik moet toch weten of je salaris past bij wat de opdrachtgever kan betalen.’ Of: ‘we willen graag weten of we ons jou kunnen permitteren.’
Hier kun je twee dingen mee doen: vraag een salarisindicatie of geef er een. In dat laatste geval: geef alleen een indicatie als je al goed hebt uitgezocht wat je wilt en kunt gaan verdienen. In alle andere gevallen zou ik vragen ‘In welke bandbreedte wordt de functie betaald? Als u me vertelt wat het minimum en maximum salaris van de functie is, kan ik prima aangeven of we daar uit zullen komen als het zover is.’ In beide gevallen: voeg er altijd aan toe ‘het hangt natuurlijk ook af van de secundaire voorwaarden en de zwaarte van de functie.’ Zo hou je ruimte over voor salarisonderhandeling.
Bereid je goed voor
Net zoals je voor het sollicitatiegesprek je voorbereid op vragen over bijvoorbeeld je zwakke en sterke punten is dit ook een vraag om je op voor te bereiden. Met een belangrijk verschil: doe dit al voordat je een recruiter zelfs maar belt om te vragen of de vacature nog vrij is. Ook dan kan er namelijk een heel leuk voorgesprek ontstaan waar nonchalant naar je huidige salaris wordt geïnformeerd.
Houd het licht
Om de verhoudingen op peil te houden doe je er goed aan de salarisvraag in de sfeer van het gesprek te beantwoorden. Met andere woorden: als het gesprek in gemoedelijke sfeer verloopt, ga dan niet opeens met je armen over elkaar zitten en licht geërgerd roepen dat dit ‘helemaal geen relevante vraag is.’ Maak er zo mogelijk een vrolijke noot van. ‘Mijn salaris? Dat vertel ik alleen aan mijn man en de hypotheekadviseur ’ en lach even. Pakt men de boodschap niet op, herhaal dan op neutrale toon dat je deze informatie liever niet deelt.
Nog mooier, koppel je antwoord aan een competentie die gevraagd wordt. Bijvoorbeeld als je in de nieuwe functie moet onderhandelen of belangen behartigen. Zet dan een brede glimlach op en zeg ‘als ik daar antwoord op zou geven zou ik mezelf natuurlijk diskwalificeren voor deze functie.’