Tv- en radiopresentator Henry Schut gaat bijna dagelijks naar de sportschool. Natuurlijk doet hij dat om gezond te blijven, maar hij sport vooral omdat hij het leuk vindt: hij haalt energie uit zijn fitnessoefeningen. Ben jij op zoek naar een nieuwe baan? Dan raadt Henry je aan om net als hij te gaan sporten. Sollicitatiedokter vroeg hem waarom.
Henry, waarom vind jij het zo belangrijk dat werkzoekers aan sport doen?
“Als je op zoek bent naar een nieuwe baan, is het handig als je lekker in je vel zit. Je hebt dan meer energie, daardoor gaat het zoeken naar vacatures je makkelijker af. Bovendien schrijf je jouw cv’s en motivatiebrieven sneller en beter. En je komt energieker over als je aanschuift bij een netwerk- of sollicitatiegesprek. Het levert je kortom alleen maar voordelen op.”
“Door veel te bewegen en gezond te eten krijg je energie”
“De vraag is vervolgens: ‘hoe zorg ik ervoor dat ik die energie krijg?’. Mijn antwoord daarop is: ‘Door veel te bewegen en gezond te eten.’”
Waarom is dat je antwoord?
“Omdat ik het zelf heb meegemaakt. Ik kreeg zoveel meer energie toen ik begon met sporten.”
“Tussen mijn 25ste en mijn dertigste werkte ik veel op onregelmatige tijden, ik merkte dat ik daardoor ongezond leefde. Ik snoepte veel, at voor het slapen gaan nog een vette pizza en had geen regelmaat in mijn dag. Dat kan je volhouden tot halverwege je twintigste, maar daarna merk je aan je lichaam dat je ongezond bezig bent.”
“Uiteindelijk besloot ik om actie te ondernemen en ging ik naar de sportschool. Ik merkte inderdaad dat ik gezonder werd, maar een positief bijeffect waar ik niet op had gerekend was dat ik veel meer energie kreeg.”
“Als ik voor een uitzending ga sporten, hoef ik vervolgens niet meer op gang te komen, dat is tijdens het sporten al gebeurd. Voor een tv-uitzending merken de medewerkers van de make-up dat ook. “Jij hebt gesport zeker?”, zeggen ze. Ik krijg er kennelijk een kleurtje van.”
Jij bent bijna dagelijks in de sportschool. Moeten werkzoekers net zo fanatiek sporten als jij?
“Ik wil vooropstellen dat je als werkzoeker – of als wie dan ook trouwens – niets moet. Als je alleen gaat sporten omdat je het gevoel hebt dat het moet, bereik je niets. Het heeft alleen zin als je het oprecht leuk vindt.”
“Ik zou werkzoekers dus adviseren: ga niet iets doen omdat iemand anders je vertelt dat je het moet doen. Doe gewoon iets waar je plezier uithaalt en waarbij je in beweging komt. Op die manier krijg je de energie die je gaat helpen tijdens je sollicitatieproces.”
“Misschien was ik anders gaan voetballen”
“Je hoeft trouwens niet naar de sportschool te gaan om te sporten hè, je kan ook iets anders gaan doen. Ik koos alleen maar voor de sportschool omdat ik veel op onregelmatige tijden werkte, ik kon dus niet meedoen aan teamsporten die ’s avonds of in het weekend plaatsvonden. Misschien was ik anders wel gaan voetballen, en dat was ook prima geweest.”
Loopbaancoaches zeggen altijd: solliciteren is een fulltimebaan. Hoe zorg je ervoor dat je ondanks je drukke schema toch toekomt aan fitnessoefeningen?
“Door het prioriteit te geven. Bijna iedereen heeft ergens op de dag wel een momentje om te bewegen. Ook daarbij geldt weer dat het belangrijk is dat je een sport doet die je leuk vindt. Het is dan een stuk makkelijker om er tijd voor vrij te maken.”
“Toen ik net begon, ging ik samen met een collega naar de sportschool. Dat hielp enorm: samen uit, samen thuis, ik kon dus niet meer terug. Inmiddels, na een jaar of 10, zit het zo in mijn systeem dat ik altijd tijd kan vrijmaken om te sporten. Zelfs op zondag, als ik bijna de hele dag bij de radio zit, pak ik nog even 20 minuten op de hometrainer mee. En dat is maar goed ook: als ik niet sport, merkt iedereen om me heen dat ik chagrijnig ben, haha.”
Veel mensen die al lang op zoek zijn naar een baan, zijn ouder dan 50. Wat kunnen zij doen om energie te krijgen tijdens hun sollicitatieproces?
“Mijn antwoord blijft gewoon hetzelfde: lekker sporten of bewegen! Toen ik nog naar de sportschool in Amsterdam ging, liepen daar letterlijk mensen van in de 80 rond. Sommigen van hen waren nog fanatieker bezig dan ik.”
“In mijn sportschool in Amsterdam liepen mensen van in de 80 rond”
“Ze zeggen dat je nooit te oud bent om iets te leren. Maar je bent ook nooit te oud om aan je fysieke gezondheid te werken. En als jij dat graag in een sportschool doet, kan dat makkelijk.”
Jouw boek Topfit gaat over hoe jij fysiek en mentaal fit bent geworden. Hebben werkzoekers daar nog iets aan?
“Tussen mijn dertigste en mijn veertigste ging ik actief naar de sportschool. Toen ik bijna 40 was, werd ik door Maxim Hartman uitgedaagd om mezelf zo hard op te trainen dat ik op de cover van Men’s Health kon staan. Ik kreeg daar hulp bij van de deskundige mensen in de sportschool, en uiteindelijk lukte het me.”
“Nadat ik die cover had gehaald, vroegen veel mensen me hoe dat was gelukt. Ik schreef mijn boek Topfit dus deels om hen antwoorden te kunnen geven. Maar ik wilde ook onderzoeken of er bijvoorbeeld een wetenschappelijke onderbouwing was voor het feit dat ik zoveel mentale energie kreeg door te sporten. Het schrijven van Topfit gaf me daar de mogelijkheid toe.”
“Het resultaat, dat uitkwam in 2018, is een boek vol gezonde recepten, fitnessoefeningen en tips om tijd voor ze vrij te maken. Het boek heeft een prachtige blauwe kaft, dus hij staat mooi in je boekenkast, haha. Verder dan dat wil ik hem niet pitchen, mensen kunnen heel goed zelf bepalen of ze er iets aan hebben.”