Help! Heb jij zodra je wordt uitgenodigd voor een gesprek ook last van sollicitatiestress? Dit is hartstikke logisch. Je wilt immers graag de baan en onder deze druk kun je veel spanning ervaren. Vind hier tips hoe je omgaat met sollicitatiestress.
Er zijn talloze manieren om de zenuwen voor een sollicitatiegesprek te verminderen, zoals je goed voorbereiden, de juiste kleding aan te trekken, goede vragen vooraf te bedenken en te letten op je houding. Hier vind je een aantal praktische tips hoe je stress in je lichaam kunt verminderen.
Stress is in principe een reactie van je lijf op gevaar: de bloeddruk gaat omhoog, de hartslag stijgt, de spieren spannen zich, de ademhaling wordt sneller, de keel knijpt samen en het zweet breekt je uit. Tijdens een sollicitatiegesprek is er voornamelijk sprake van psychologisch gevaar: afgaan op sociaal niveau. Op zich is deze stress geen verkeerde reactie, door de veranderingen in je lichaam krijg je meer kracht en uithoudingsvermogen. Het houd je scherp en gefocust, wat erg handig is tijdens een sollicitatiegesprek. Maar als je teveel stress ervaart, belemmert dit je manier van doen.
Manieren om minder zenuwachtig zijn, zijn om je goed voor bereiden door te weten wat je wil zeggen en vooraf vragen te bedenken. Maar om lichamelijke stress te verminderen is het belangrijk dat je je lichaam ontspant en je negatieve gedachten aanpakt. Bijvoorbeeld door mindful te denken. In dit artikel worden beide methodes toegelicht.
1. Leer ontspannen
Hier volgen enkele tips die je makkelijk kunt oefenen en ter plekke voor je sollicitatie nog kunt uitvoeren. Bijvoorbeeld vlak voordat je het gebouw binnenstapt of door nog even snel naar het toilet te gaan.
Tip 1: Ontspan door adem te halen
Mensen zijn geneigd om als ze druk zijn of gespannen steeds hoger te gaan ademhalen. Dus niet onderin de buik, maar hoog op de borst. Dat is een oppervlakkige, snellere en onrustigere ademhaling. Ga maar eens na: waar adem jij op dit moment?
Je kunt spanning in je lijf heel goed weghalen door bewust terug te gaan naar een diepe buikademhaling. Dat voelt ook natuurlijker en fijner. Leg je hand op je buik en adem daarnaar toe.
Tip 2: Van fronsen naar glimlachen in seconden
Een makkelijke manier om spanning weg te halen is het trekken van een verbaasd gezicht: trek je wenkbrauwen licht op, maak je ogen wat groter en kijk verbaasd.
Spanning die zich in je gezicht en voorhoofd heeft opgehoopt raak je dan gemakkelijker kwijt. Bewust een grijns of brede glimlach maken helpt ook. Ook al is het geen natuurlijke lach, het vermindert spanning en geeft je energie.
Tip 3: Een kleine gezichtsmassage
Strijk met je vingertoppen over je wenkbrauwen- stevig drukken- van je voorhoofd naar je achterhoofd. De spanning die zich in de loop van de dag heeft opgehoopt, wrijf je dan los. Wrijf vervolgens zachtjes aan beide kanten van de brug van je neus en rond je ogen.
Tip 4: Val bijna in slaap…
Sla de oogleden heel langzaam neer. Neem er echt een paar seconden voor. En hou ze even dicht, voordat je ze weer langzaam opslaat. Zo ontspan je de gezichtsspieren en krijg je een gevoel van rust.
Doe deze oefeningen ‘stiekem’ voor je het sollicitatiegesprek aangaat. Het zijn fysieke handelingen die de sollicitatiestress in je lichaam wegnemen!
2. Weg met die negatieve gedachten
Sollicitatiestress is natuurlijk niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal. Het gaat dan over de manier waarop je tegen het sollicitatiegesprek aankijkt. Het is belangrijk dat je hier realistisch over nadenkt.
Als je je bedenkt dat alles van deze ene sollicitatie afhangt en je totaal mislukt bent als je niet wordt aangenomen, ben je niet realistisch bezig en dit lever erg veel stress op. Dit is totaal niet nodig. Het is beter om realistisch te denken: je wil deze baan graag, je bent goed voorbereid, maar er zijn ook genoeg andere sollicitanten en andere banen.
Niet realistische gedachten hebben een aantal kenmerken. Ze zijn vaak absoluut en generalistisch. Woorden als ‘altijd’, ‘nooit’, ‘iedereen’ en ‘niemand’ zitten er vaak in. Ze zijn bovendien dwingend door woorden als ‘moeten’, ‘behoren’, ‘kan niet’ en ‘mag niet’. En tot slot helpen ze je niet je doel te bereiken. Een irrationele gedachte is een soort ‘denkfout’. De gedachte bevat een overdrijving of onnauwkeurigheid en komt niet overeen met de werkelijkheid.
Daarom is het belangrijk deze niet-realistische gedachten om te zetten tot een realistisch niveau. Vervang “dit kan nooit goed gaan” door “het is lastig om er bovenuit te springen tussen 50 sollicitanten, maar ik heb echt wat te bieden”. Of “ik doe mijn best om het goed te laten verlopen en als het op niets uitloopt is dat jammer, erg jammer zelfs, maar ik ga er niet dood aan”.
Lukt het je om meer realistische gedachten te hebben als je een sollicitatiegesprek instapt, dan zul je merken dat je minder sollicitatiestress ervaart. Je zult meer gefocust zijn op het echte doel: die baan binnenhalen of in ieder geval uitgenodigd worden voor het tweede gesprek.