Een sollicitatiegesprek betekent een spervuur aan vragen beantwoorden. Met een gedegen voorbereiding is dat prima te doen. Zeker als je bedenkt dat bepaalde vragen altijd gesteld worden. De antwoorden op die standaardvragen schud je zo uit je mouw toch? Of is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan? En weet je zeker dat je antwoorden oprecht zijn? Nee? Dan is hier de oplossing: durf feedback te vragen!
Jezelf wervend presenteren
Stel: je zit aan tafel bij mogelijk je nieuwe werkgever. Dan moet je jezelf in pakweg een uur aan een of meer personen laten zien, jezelf een beetje bloot geven. Je zult een goede, realistische en wervende presentatie moeten geven. Daarin is je doel om hen ervan te overtuigen dat jij de beste kandidaat bent. Ondanks de geringe kans op succes moet je toch iedere keer je uiterste best doen. En dien je jezelf optimaal voor te bereiden op de vele vragen.
Nu kun je van alles doen ter voorbereiding. Je verdiepen in de historie van het bedrijf bijvoorbeeld. Het naadje van de kous weten over je gesprekspartners. Alle ins en outs achterhalen van de functie, of precies weten wat het pakket aan producten of diensten is van het bedrijf. Allemaal prima. Maar denk nu eens goed na over de sollicitatiegesprekken die je al hebt gevoerd. Welke vragen worden letterlijk altijd gesteld? Juist. Wat zijn je goede eigenschappen en wat is voor verbetering vatbaar. Ben je hierop voorbereid en weet je welk antwoord je moet geven?
Feedback uit mijn loopbaantraject
In het verleden heb ik een loopbaantraject gevolgd van een aantal weken. Puur gericht op mijzelf, met opdrachten waar geen dwang achter zat. Ik kon ze gewoon maken in mijn eigen tijd. En bij het beantwoorden van de bijbehorende vragen was gelukkig geen sprake van goed of fout. Alles was puur en alleen gericht op het voor jezelf helder krijgen van een aantal loopbaangerelateerde zaken. Voor een van de opdrachten moest ik oud-collega’s of voormalige klanten om feedback vragen met de volgende drie vragen:
- Welke aandachtspunten wil je me meegeven?
- Wat zijn mijn grootste talenten?
- Is er nog iets dat je me wil vertellen dat relevant is voor mijn loopbaan?
Heb je deze vragen wel eens aan een collega, klant of andere werkrelatie gesteld? Kleine kans vermoed ik. Wij zijn namelijk niet zo goed in het vragen van feedback, zeker als er ook kritische opmerkingen gegeven kunnen worden. Niet vragen is echter een gemiste kans. Ik ben oprecht blij dat ik de vragen gesteld heb. De antwoorden zijn namelijk erg waardevol.
Deels omdat het een goed gevoel geeft om te lezen dat anderen positief over je zijn en zij ook hele nuttige opbouwende kritiek kunnen en willen geven. Veel meer nog geven de antwoorden je echt inzicht in wat je kwaliteiten zijn. Jij kunt zelf wel denken dat je ergens goed in bent, maar wordt die mening door anderen gedeeld? Zij hebben een realistischer beeld van je capaciteiten en verbeterpunten en geven je kortom waardevolle informatie. Zeker omdat je bij een nieuwe werkgever met nieuwe collega’s of klanten te maken krijgt die zich ook weer een beeld gaan vormen. Wel prettig als dat overeen komt met datgene wat je in de gesprekken verteld hebt.
Durf om feedback te vragen!
Durf dus om feedback te vragen. Daarvoor hoef je niet noodzakelijkerwijs een heel loopbaantraject te volgen. Je kunt bovenstaande of vergelijkbare vragen direct aan collega’s of klanten voorleggen. De antwoorden dragen bij aan een nog betere voorbereiding op je volgende gesprek. De vraag wat je kwaliteiten en verbeterpunten zijn zal onherroepelijk gesteld worden in je eerstvolgende sollicitatiegesprek. En dan is het erg prettig als je een goed en oprecht antwoord kunt geven!
Sollicitatieverhaal door Eelco Markensteyn. Je vindt hier nog veel meer informatie over het sollicitatiegesprek.