Skip to main content
Bij Sollicitatiedokter vinden we dat je eerst mentaal en fysiek gezond moet zijn, pas dan kan je succesvol solliciteren. Om je op weg te helpen, hebben we de vijf beste zelfhulpboeken voor je op een rijtje gezet. Zit er een boek tussen voor jou?

1. Kill it with kindness (Shahroo Izadi)

Je bent op zoek naar een baan, maar voor je kan beginnen met solliciteren wil je eerst mentaal en fysiek sterk worden. Om dat te bereiken, zal je een aantal gedragseigenschappen moeten veranderen. Misschien wil je gezonder leven: minder eten, meer bewegen. Of misschien wil je van je slechte gewoontes af.

Voor al die doelen zijn er verschillende zelfhulpboeken op de markt, maar welke verandering je ook teweeg wil brengen, met ‘Kill it with kindness’ van Shahroo Izadi zit je altijd goed. Izadi is expert op het gebied van gedragsverandering, in haar boek neemt ze je bij de hand met concrete stappen.

Het boek besteedt nauwelijks aandacht aan wetenschappelijke onderzoeken over gedragsverandering, maar geeft juist concreet advies over hoe jij jouw gedrag kan aanpassen. Izadi daagt je bijvoorbeeld uit om je doelen uit te schrijven zodat je er doelbewust mee aan het werk kunt.

2. Leven zonder beperkingen (Nick Vujicic)

Nick Vujicic is een waar fenomeen. De Australiër, die op 24-jarige leeftijd verhuisde naar het Amerikaanse Los Angeles, werd geboren zonder benen en armen. Dat belemmerde hem niet om het beste van zijn leven te maken: als motivational speaker en auteur trekt hij volle zalen, zijn TedTalks op YouTube hebben miljoenen weergaven.

Vujicic heeft kortom met zijn beperkingen leren leven en is zeer succesvol geworden. In zijn boek ‘Leven zonder beperkingen’ legt hij uit dat iedereen een beperking heeft. Weliswaar zijn die beperkingen in de meeste gevallen niet zo duidelijk zichtbaar als de zijne. En in veel gevallen zullen ze ook minder ernstig zijn. Desalniettemin moet iedereen wel eens een tekortkoming overwinnen om te kunnen groeien als persoon.

Jij hebt vast ook beperkingen die je in de weg staan om een goede sollicitant te worden. Laar Nick Vujicic je inspireren om ze te overwinnen.

3. Nice girls don’t get the corner office (Lois P. Frankel)

We hoeven je niet met onderzoeken om de oren te slaan: iedereen weet dat vrouwen anno 2020 nog steeds minder verdienen dan mannen. En voor sommige werkgevers geldt nog steeds dat ze, bewust of onbewust, eerder een man dan een vrouw aannemen, vooral als er een vacature in een leidinggevende functie beschikbaar komt.

Lois P. Frankel had jarenlang haar eigen praktijk als psycholoog, daar hielp ze vrouwen om voor zichzelf op te komen. Discriminatie tegen vrouwen op de arbeidsmarkt komt immers nog steeds vaak voort uit stereotypen: vrouwen zouden zwak, hysterisch en snel afgeleid zijn. Frankel maakte in haar praktijk vrouwen bewust van die stereotypen en leerde ze hoe je ze kan bestrijden.

In ‘Nice girls don’t get the corner office’ leert Frankel je in zes eenvoudige stappen hoe je jezelf als vrouw op de arbeidsmarkt moet presenteren. Welke gedragsveranderingen moet jij doorvoeren om die baan in een mannenwereld te krijgen?

4. I am (Susan Shumsky)

We moeten toegeven dat het boek ‘I am’ van Susan Shumsky – zelfs voor de categorie zelfhulpboeken – een beetje zweverig is. Als spiritualiteit niets voor je betekent, is een ander boek uit deze lijst waarschijnlijk meer geschikt voor jou. Toch is het niet voor niets dat de Engelstalige versie van ‘I am’ al jaren in de hitlijstjes van Bol.com en Amazon staat: veel mensen vinden er oprechte kracht in. Nu ook de Nederlandstalige versie van dit boek is gepubliceerd, moesten wij hem dus wel in ons lijstje opnemen.

In ‘I am’ vind je geen ingewikkelde beschrijvingen van hoe je met stress om moet gaan. Je zal ook geen wetenschappelijke teksten lezen. In plaats daarvan staat ‘I am’ vol met helende woorden, die je hardop voor kunt lezen.

De werking van de teksten in ‘I am’ zijn in de praktijk bewezen. Begin vandaag met lezen om erachter te komen wat dit boek voor jouw gemoedstoestand kan veranderen.

5. Zo vind je een baan (Sollicitatiedokter)

Als je jezelf eenmaal mentaal en fysiek hebt voorbereid, is het nu tijd om je intrede te doen op de arbeidsmarkt. De zelfhulpboeken die je gedrag veranderen kan je nu wegleggen, pak in de plaats ervan een boek over hoe je die droombaan veroverd.

‘Zo vind je een baan’, een (e-)boek van Sollicitatiedokter, is een praktijkgericht boek met honderden sollicitatietips. Het boek is geschreven op basis van een uitgebreid arbeidsmarktonderzoek waar duizenden werkzoekenden aan meededen. Op welke manier vonden zij een baan in jouw vakgebied? Je leest het in ‘Zo vind je een baan’.

Geef een reactie