De postbakmethode, ook wel in-basket genoemd, is een veelvoorkomende praktijksimulatie in assessmentcentra. Lees wat deze methode inhoudt en hoe je je hierop kan voorbereiden.
De in-basket of postbakmethode is een praktijksimulatie van administratieve werkzaamheden. Je krijgt van de assessor een stapel post, mails en soms zelfs sms-berichten op briefjes – aan jou de taak om ze gedurende zestig tot negentig minuten te bekijken, te ordenen en te verwerken.
Bij de postbak-methode is het belangrijk om een duidelijk onderscheid te maken in prioriteiten. Je moet nagaan of je zaken zelf kan afhandelen, of dat je ze moet delegeren.
Tijdens dit assessment vraagt je assessor om alle stappen die je onderneemt op te schrijven. Wil je bijvoorbeeld persoonlijk reageren op een brief door de schrijver ervan te bellen? Dan geef je aan waarom je dat doet. Ditzelfde doe je voor de rest van je mails, memo’s en andere berichten. Achteraf vraagt je assessor je naar je methodiek, prioriteitstellingen en beslissingen.
Postbakmethode competenties
De postbakmethode simuleert een praktijksituatie waarbij een assessor goed kan nagaan welke competenties je wel en niet hebt. Dit zijn de belangrijkste competenties die hij of zij test:
- Analyseren
- Planmatig werken
- Informatie verwerken
- Flexibiliteit
Daarnaast let je assessor indirect op je zelfstandigheid, doorzettingsvermogen en zelfreflectie. Vaak word je namelijk gevraagd om de eerste vier competenties zelf te beoordelen op een schaal van 1 tot 3. De laatste drie competenties – de indirecte dus – worden door je assessor aangevuld. De punten voor de competentiescores worden gegeven op basis van observatiepunten.
Competentiecriteria
Voor iedere competentie die je assessor tijdens de postbakmethode test, zijn een aantal observatiepunten. Deze observatiepunten worden gebruikt om je respectievelijke competenties te beoordelen. Je vindt de competentiecriteria voor iedere competentie in de schema’s hieronder.
Analyseren:
Planmatig werken:
Flexibiliteit:
Zelfstandigheid:
Doorzettingsvermogen:
Zelfreflectie:
Andere assessments
Er zijn verschillende soorten assessments. Klik op de onderstaande links om meer te weten te komen over een specifiek assessmentonderdeel.
- Assessmentinterview
- Cognitieve capaciteitentest
- Persoonlijkheidstest
- Gesprekssimulatie
- Groepsdiscussie
- Fact finding-assessment
Wil je algemene voorbereidingstips voor je assessment lezen? Dat doe je hier! Wil je meer lezen over wat een assessment precies is? En waarom werkgevers ze houden en hoe je wordt beoordeeld? Klik dan op deze link!