Heb jij het advies van Sollicitatiedokter opgevolgd en heb je een account aangemaakt op LinkedIn? Dat is mooi, je bent daardoor de juiste weg ingeslagen. Nu is het zaak dat je zo goed mogelijk gebruik maakt van het platform. Hier vind je daarover wat algemene tips. In dit artikel bespreken we hashtags en hoe je ze gebruikt.
Een hashtag (#) is op sociale media een manier om posts te organiseren en te sorteren. Plaats jij op Facebook, Instagram of Twitter bijvoorbeeld een foto van je hond? Dan kan je die post de hashtag #huisdier meegeven. Als je vervolgens op de hashtag klikt, zie je posts van andere gebruikers die ook hun huisdier op de sociale media delen.
Op LinkedIn werkt de hashtag niet veel anders. Hij wordt net als op andere sociale media gebruikt om bijdragen van gebruikers te organiseren en te sorteren. Het grote verschil is natuurlijk dat LinkedIn een sociaal medium voor professionals is. Je schrijft dus niet over je #huisdier, maar eerder over je #ambities.
Waarom hashtags belangrijk zijn
Als je een populaire hashtag aan jouw bijdrage toevoegt, wordt je post al gauw vaker bekeken dan wanneer je die hashtag weglaat. Veel LinkedIn-gebruikers zoeken namelijk op populaire hashtags, ze zullen jouw bijdrage dan ook voorbij zien komen. En dat terwijl ze jou (nog) niet eens volgen op LinkedIn. Hiermee vergroot je jouw zichtbaarheid.
Hieronder vind je 3 hashtags die je vast veel bent tegengekomen op LinkedIn. We vertellen je ook hoe jij ze het beste kan gebruiken.
#beschikbaar
De hashtag #beschikbaar wordt veel gebruikt door mensen die op zoek zijn naar nieuw werk. Door de hashtag te gebruiken laten ze werkgevers weten dat ze #beschikbaar zijn voor een nieuwe uitdaging. Recruiters weten dat, zij houden de hashtag dus goed in de gaten.
Om hem te gebruiken, plaats je een bijdrage over jezelf op je LinkedIn-pagina en sluit je hem af met de hashtag #beschikbaar. Voor je het weet, hebben tientallen recruiters je post gezien. Misschien ben jij voor hen wel een ideale kandidaat.
Een voorbeeld van een post met de hashtag #beschikbaar
#zijzoeken
Onder de hashtag #zijzoeken plaatsen loopbaancoaches, werkgevers, recruiters en andere personen met een groot netwerk de profielen van werkzoekenden. Zo komen die werkzoekenden ineens volop in de spotlight te staan, in sommige gevallen levert het ze een baan op.
Om gebruik te maken van deze hashtag, moet je eerst uitzoeken welke kanalen posts plaatsen met de hashtag #zijzoeken. Hieronder zie je alvast een voorbeeld. Heb je iemand gevonden? Dan kan je hem of haar benaderen met het verzoek om in een volgende post jouw naam te noemen.
#demusketiers
Deze hashtag is verzonnen door Rob Mes. Rob ging een aantal jaar geleden met pensioen na een lange carrière bij de Belastingdienst. Uit maatschappelijke betrokkenheid gebruikte hij zijn nieuwe vrije tijd om mensen aan een baan of opdracht te helpen. Dat deed hij via zijn enorme netwerk op LinkedIn. Daar gaf hij baanzoekers een platform, werkgevers die Rob Mes volgden kregen vervolgens de kans om op hen te reageren. Veel mensen vonden via Rob een baan.
Helaas gaf Rob deze week aan te stoppen met zijn werkzaamheden. Zijn invloed zal echter altijd zichtbaar zijn op LinkedIn, bijvoorbeeld via de hashtag #demusketiers.
Rob Mes verzon de hashtag #demusketiers om bijdragen van zijn volgers meer publiciteit te geven. Het idee is als volgt: Rob vroeg iedereen, dus jou ook, om zoveel mogelijk posts met de hashtag #demusketiers te liken en te delen. Op die manier worden de bijdragen via vele netwerken verspreid. En wanneer jij iets post met de hashtag #demusketiers, zullen veel mensen ook jouw post delen. Daardoor vergroot je jouw zichtbaarheid.
De hashtag werkt kortom op dezelfde manier als de Drie Musketiers uit de welbekende film en musical. Hun credo was namelijk: één voor allen, allen voor één. Met de hashtag #demusketiers kan jij anderen helpen met het vinden van een baan, én andersom. Alhoewel Rob stopt met zijn werkzaamheden, gaat de hashtag gewoon door.
Hieronder zie je een goed voorbeeld van een post met de hashtag #demusketiers. De persoon die deze bijdrage plaatste, koos ervoor om ook de andere twee hashtags die we in dit artikel bespraken te gebruiken. Slim!
Deze persoon gebruikt alle drie de hashtags die we in dit artikel noemen. Slim!