De vraag om een aantal slechte eigenschappen te benoemen is een standaard onderdeel in het sollicitatiegesprek. Een nogal gemene vraag natuurlijk. Het is immers moeilijk om spontaan op deze vraag te reageren zonder iets te zeggen waar je later wellicht spijt van krijgt. Gelukkig is er een aantal methoden om het beste te maken van deze lastige situatie.
Irrelevante eigenschappen voor de functie
Het benoemen van eigenschappen die niet belangrijk zijn voor de functie waarop je solliciteert is de veiligste methode voor het beantwoorden van de ‘slechte-eigenschappenvraag’. Solliciteer je bijvoorbeeld op een administratieve functie, dan is je creativiteit niet erg van belang. Een veilige slechte eigenschap dus.
Negatieve eigenschappen positief maken
Een tweede methode is om een positieve eigenschap te presenteren als een negatieve eigenschap. Dit is als ietsje riskanter. Stel, je solliciteert op een administratieve functie waarbij nauwkeurigheid altijd erg van belang is. Je zou kunnen aangeven dat je tijdens het werken soms wat te veel let op details. Je verdraait de positieve eigenschap ’nauwkeurigheid’ als het ware tot een slechte eigenschap.
Solliciteer je bij een startup of een gevestigde onderneming met een erg dynamische werkomgeving, dan zou je kunnen aangeven dat je soms wat ongeduldig bent, niet goed stil kunt zitten of moeite hebt om afstand te nemen van je werk.
De methode is wat riskant, omdat het kan lijken alsof je een ‘goed antwoord’ probeert te geven. Het kan minder authentiek overkomen dan het benoemen van irrelevante eigenschappen.
Negatieve eigenschappen compenseren
Een derde methode is het benoemen van eigenschappen die je zwakke punten compenseren. Dit is nog riskanter. Ben je bijvoorbeeld niet punctueel, dan zou je kunnen aangeven dat je vaak wat langer doorwerkt en het juist prettig vindt als het dan wat rustiger is op de werkvloer. De eigenschap heeft dus geen negatieve invloed op je productiviteit en werkt soms juist positief, omdat je langer doorgaat.
Slechte eigenschappen benoemen? Blijf dicht bij jezelf
Vragen om slechte eigenschappen is natuurlijk best gemeen. Een sollicitatiegesprek is immers een soort verkoopgesprek waarbij je je goede eigenschappen graag wat overbelicht en je minder goede eigenschappen probeert te vermijden. Werkgevers doen immers precies hetzelfde wanneer ze een functie adverteren. Het kan in deze situatie aantrekkelijk lijken om een negatieve eigenschap te verzinnen. Toch is dit niet verstandig. Je loopt dan het risico dat ze doorvragen en je geen goede voorbeelden kunt geven. Het vragen om voorbeeldsituaties is een standaard onderdeel van elk interview. Je loopt dus de kans om je geloofwaardigheid te verliezen. In dat geval kun je het natuurlijk wel schudden.
Blijf dan ook altijd dicht bij jezelf wanneer je de vraag krijgt om je slechte eigenschappen te benoemen tijdens een sollicitatiegesprek. Zorg er wel voor dat je het antwoord goed hebt voorbereid.