Skip to main content
Voor vacaturebanken zijn vacatures wat melk is voor de melkboer. Ze verdienen er hun geld mee. Maar wat doen ze nu er door de coronacrisis opeens fors minder vacatures beschikbaar zijn? Sollicitatiedokter vroeg het aan Arjan Vissers (Indeed) en Dennis van Allemeersch (DPG Recruitment). Lees gauw verder om erachter te komen wat zij dit najaar doen om jou aan een baan te helpen.

“Of het aantal vacatures door de coronacrisis is gedaald? Ja, natuurlijk. Daar hoef je geen helderziende voor te zijn”, zegt Dennis van Allemeersch. Hij is directeur bij DPG Recruitment, dat betekent dat hij vacaturebanken als de Nationale Vacaturebank, Intermediair en Tweakers Carrière onder zijn hoede heeft.

Daling

“De economie heeft een verschrikkelijke klap gekregen”, vertelt hij. “Veel bedrijven beginnen nu langzamerhand eindelijk weer normaal te opereren. Zij moeten eerst maar zien hoeveel geld er binnenkomt en uitgaat. Ik kan me voorstellen dat ze niet staan te springen om meteen nieuwe mensen aan te nemen. Daardoor blijft het aantal vacatures laag.”

Arjan Vissers, die verantwoordelijk is voor de strategie van de Benelux-branche van Indeed, ziet de daling ook. “Wij verzamelen alle vacatures die online staan op een plek. Om na te gaan in hoeverre het aantal vacatures na de corona-lockdown daalde, vergelijken we de cijfers van nu met die van precies een jaar geleden”, vertelt hij.

“En wat zien we? In april 2020 lag het aantal vacatures maar liefst 23% lager dan in april 2019. Niet veel later bereikten we het dieptepunt: het aantal beschikbare vacatures was toen met 38% gedaald ten opzichte van het jaar ervoor.”

Goed nieuws

Het goede nieuws, zo weten beide beleidsmakers bij de vacaturebanken, is dat het aantal vacatures zich sinds het begin van de crisis in rap tempo heeft hersteld. “Wij merken dat het verschil steeds kleiner wordt”, vertelt Dennis van Allemeersch. “Na de desastreuse daling nam het aantal vacatures even toe. Nu is het gestabiliseerd op 60 tot 70% van het aantal vorig jaar.”

“Dat ligt natuurlijk deels aan het harde werk dat we doen bij DPG,” vertelt Van Allemeersch met een knipoog. “Maar het herstel is ook gewoon logisch. Nu we uit de lockdown komen, neemt het vertrouwen in de economie langzaam toe. Daardoor stijgt het aantal vacatures dus ook.

Nu we uit de lockdown komen, neemt het vertrouwen in de economie langzaam toe

Wat bij die groei opvalt, is dat vooral uitzendbureaus het aantal nieuwe vacatures laat stijgen. Volgens Van Allemeersch komt dat omdat veel werkgevers nu extra handen nodig hebben om aan de vraag te voldoen, maar vanwege de onzekere economische situatie niet het risico willen nemen om nieuwe vaste contracten uit te delen.

Sommige sectoren blijven achter

Dennis van Allemeersch en Arjan Vissers weten dat ondanks de positieve trend, sommige sectoren hopeloos achterblijven. Dat komt omdat de coronacrisis de ene sector veel harder heeft geraakt dan de andere. “De evenementensector en de horeca zijn flink onderuit gegaan”, vertelt Van Allemeersch. “Dat geldt ook voor de commerciële sector: denk daarbij aan verkopers en accountmanagers. In die sectoren zijn nog altijd nauwelijks vacatures te vinden.”

“Vacatures in de horeca en de hospitality blijven ook schaars”, voegt Vissers daaraan toe. “Als er in die sectoren op dit moment mensen worden aangenomen, zijn dat vaak tijdelijke krachten.”

“Aan de andere kant zijn in het onderwijs, de zorg en de ICT enorm veel vacatures beschikbaar”, vertelt Van Allemeersch. Vissers: “In sectoren waar normaalgesproken schaarste is, slaan werkgevers nu bovendien hun slag. In de civiele techniek worden ook nu nog veel mensen aangenomen.”

Maatregelen

Ondanks het verschil in sectoren, is het fijn om van Vissers en Van Allemeersch te horen dat de totale daling van het aantal vacatures meevalt. Dat neemt niet weg dat de daling nog altijd voelbaar is. Bovendien stijgt de werkloosheid: in 2021 zal volgens het CPB 7,3% van de Nederlanders geen baan hebben.

Hoe gaan vacaturebanken daarmee om? In andere woorden: hoe zorgen zij ervoor dat jij ondanks de gevolgen van de coronacrisis zo meteen toch nog werk kan vinden? Zowel bij Indeed als bij DPG Recruitment hebben ze daar zo hun ideeën over.

“Bij Indeed hebben we al tijdens de corona-lockdown actie ondernomen”, vertelt Arjan Vissers trots. “We hebben allereerst continue gecontroleerd of vacatures van voor de crisis nog daadwerkelijk openstonden. Gedurende de lockdown trokken veel werkgevers hun vacatures in omdat ze plotseling geen zicht meer hadden op hun inkomsten en uitgaven.”

“Daarnaast hebben we werkgevers in Nederland de mogelijkheid gegeven de hashtag #corona aan hun vacatures toe te voegen. Daarmee konden mensen zien dat ze op een vitaal beroep solliciteerden. Eentje die gedurende de crisis gewoon doorging, dus.”

“Bij Indeed hebben we al tijdens de corona-lockdown actie ondernomen”

Vacaturebanken moeten innoveren

Ook in de nasleep van de crisis blijft Indeed innoveren om werkzoekenden in contact te brengen met de juiste werkgevers. “Dat doen we bijvoorbeeld door werkgevers de kans te bieden om een virtuele banenmarkt te organiseren”, vertelt Vissers. “Daar kunnen werkzoekenden en werkgevers elkaar ontmoeten. Al voor de coronacrisis hadden we het idee om zo’n banenmarkt op te zetten, maar in de anderhalvemetersamenleving werd dat onmogelijk. We bieden dit nu alsnog aan, maar virtueel. En we hebben het versneld gelanceerd.”

Vissers weet daarnaast dat in een markt met veel werkzoekenden en weinig vacatures een goede matching extra belangrijk is. “Daarom geven we werkgevers de mogelijkheid alvast wat screeningsvragen te stellen aan sollicitanten, voordat ze hun cv en motivatie opsturen. Op die manier weten beide partijen dat het potentieel een goede match zou kunnen zijn.”

“Tot slot geven we werkzoekenden de mogelijkheid om in onze cv-database aan te geven dat ze ready to workzijn. Op die manier weten zowel werkgever als werkzoekende dat ze op korte termijn een match kunnen maken.”

Matchmaking

Bij DPG Recruitment zet Dennis van Allemeersch ook volop in op een betere matching. “Ik ga een open deur intrappen, maar een goede match creëren tussen een werkzoeker en een werkgever is voor ons belangrijk”, vertelt hij.

Vooral nu er een schaarste is aan vacatures, kan een goede matchingstechniek mensen ondanks alles de mogelijkheid geven een geschikte baan te vinden. “Dit is een beetje een onhandig voorbeeld”, geeft Van Allemeersch toe, “maar stel nou dat je een kok bent en zoekt naar een nieuwe baan. Ons matchingssysteem ziet dan dat er nergens een vacature voor een chef is, maar het ziet ook dat je als kok wel precies weet hoe een professionele keuken eruitziet. Als we dan een vacature hebben voor een andere functie in de keuken, kunnen we ook die aanbieden.”

“Het systeem gaat in feite na welke vaardigheden je hebt en op welke andere manieren je die zou kunnen inzetten. Op basis daarvan biedt het je vacatures aan waar je zelf misschien nog niet aan had gedacht”, aldus Van Allemeersch

Google for Jobs en Intermediair

DPG Recruitment hoopt daarnaast meer sollicitanten naar zich toe te trekken door zijn vacatures zichtbaar te maken op het nieuwe platform Google for Jobs. De in Nederland pas geïntroduceerde tool van de zoekmachine geeft vacatures duidelijk in een overzicht weer. “Dat is belangrijk voor ons”, vertelt Van Allemeersch, “want van alle baanzoekers begint 73% zijn zoektocht op Google.”

“Van alle baanzoekers begint 73% zijn zoektocht op Google”

Tot slot helpt DPG Recruitment werkzoekers door op zijn platform Intermediair opleidingen aan te bieden. Per maand gebruiken honderden mensen deze functies om zichzelf om- of bij te scholen. Op die manier vinden ze makkelijker een baan in de snel veranderende arbeidsmarkt.

Pricing

DPG Recruitment neemt echter niet alleen maatregelen om werkzoekers tegemoet te komen tijdens deze crisis. Ook werkgevers – dat zijn uiteindelijk de partijen die de vacaturebanken van DPG betalen – worden tegemoetgekomen. Zo paste DPG bijvoorbeeld zijn pricing-systeem aan.

Van Allemeersch: “De prijzen zijn nu gebaseerd op basis van het aantal sollicitaties dat een klant wil ontvangen. We richten de vacatures daarbij op een duidelijke doelgroep zodat de klant meer relevante sollicitaties ontvangt. In een latere fase overwegen we om dat volledig variabel te maken en per sollicitatie af te rekenen. Daar hebben we nu al de eerste pilots mee gedraaid.”

Toekomst van de vacaturebanken

Hoe hun maatregelen precies gaan uitpakken, durven beide heren niet te zeggen: “We hebben geen glazen bol.”

Toch is Arjan Vissers voorzichtig positief, vooral nu hij het aantal vacatures langzaam ziet herstellen. “Daarbij zijn we wel afhankelijk van hoe de situatie zich verder ontwikkelt”, waarschuwt hij. “Want wat gebeurt er als er een tweede lockdown komt? Dan zijn we voor je het weet terug bij af.”

“Wat gebeurt er als er een tweede lockdown komt? Dan zijn we voor je het weet terug bij af”

Geef een reactie