Je bent uitgenodigd voor een gesprek. Geweldig nieuws! Het is uitermate belangrijk om je goed voor te bereiden op een sollicitatiegesprek. Als u goed voorbereid bent, komt u zelfverzekerd over, laat u zien dat u de juiste persoon bent voor de klus en kunt u uw zenuwen gemakkelijker onderdrukken.
1. Begin met goed bureauonderzoek
Je begint met de voorbereiding door een gedegen deskresearch te doen bij het bedrijf waar je solliciteerde. Dit begint met het besef dat werkgevers op zoek zijn naar een oplossing voor een probleem, niet per se een persoon. De persoon die ze inhuren, moet de oplossing voor het probleem zijn. En wat het probleem precies is, krijg je zelden uit de vacaturetekst. En daarom is uw eerste stap om erachter te komen wat het probleem is. Dit doe je door precies te weten wat het bedrijf doet.
De gepassioneerde sollicitant doet gedegen deskresearch. Je kent de doelen van het bedrijf, de belangrijkste stakeholders, de grootste concurrenten en je hebt al een aantal ideeën over hoe je kunt bijdragen aan het behalen van deze doelen. Lees alles wat je kunt vinden over het bedrijf, over de CEO, de social media, lees rapporten en probeer op basis hiervan in te schatten wat jouw bijdrage zou kunnen zijn.
2. Onderzoek uw gesprekspartners
Bij een sollicitatiegesprek gaat het er niet alleen om of u het werk goed kunt doen. Het is tevens een kennismakingsgesprek waarin gekeken wordt of je past binnen de cultuur van het bedrijf. Is er een klik?
Het is belangrijk om als sollicitant op tijd (maar niet meer dan 10 minuten) te zijn, representatief over te komen (ook qua dresscode) en de namen van zijn gesprekspartners te onthouden. Ook zorg je ervoor dat je vooraf weet wie zijn gesprekspartners zijn en wat hun rol is binnen het bedrijf. Probeer via LinkedIn of andere sociale media te achterhalen waar ze hebben gestudeerd, voor welke bedrijven ze eerder hebben gewerkt en welke functies ze hadden. Door dit van tevoren te weten, kun je terloops reageren door bijvoorbeeld een compliment te geven (“Ik zag dat je eerder bij X werkte. Wat indrukwekkend om te zien hoe snel het in je carrière is gegaan”). Hoe meer je gemeen hebt met iemand anders, hoe vlotter het gesprek verloopt en hoe meer u klikt. Dit zorgt voor een stukje herkenning, wat weer zorgt voor open communicatie.
Door een klik met je gesprekspartner te faciliteren laat je ze altijd met een goed gevoel achter. Dit kan alleen maar een positief effect op jou hebben!
3. Bestudeer en inventariseer je cv en sollicitatiebrief
Het behoeft geen betoog dat als je op sollicitatiegesprek gaat, je precies weet wat er in je curriculum vitae en sollicitatiebrief staat. Toch kunnen wij u uit ervaring vertellen dat dit niet altijd het geval is. Niet omdat het testament er niet is, maar omdat de gemiddelde sollicitant niet te voorbereid wil zijn in het kader van ‘gewoon jezelf zijn’. Dit kan soms niet goed uitpakken.
Als sollicitant is het niet alleen belangrijk om precies te weten wat er in de sollicitatie staat, maar ook wat er in je eigen brief en curriculum vitae staat. Je kunt de verschillende bullets van je cv uitgebreid uitleggen. 80% van de vragen in een interview zijn te voorspellen op basis van je vooronderzoek naar het bedrijf, de achtergrond van je gesprekspartner en tot slot je eigen brief en cv.
Zorg er dus voor dat je elk detail dat je zelf hebt genoemd kunt uitleggen en dat je een leuke anekdote van zo’n 60 tot 90 seconden kunt vertellen. Zo heb je ook iets te zeggen dat niet genoemd wordt en fascineer je je gesprekspartner weer.
Bedenk voor jezelf een aantal vragen tijdens het sollicitatiegesprek
Het is belangrijk om een sollicitatiegesprek niet te zien als een vraag- en antwoordsessie. Als sollicitant is het belangrijk dat je zelf met een aantal vragen komt, maar kijk ook naar de kwaliteit van de vragen en de vorm waarin de vragen gesteld worden. Je richt je vooral op het voeren van een dialoog en gaat het gesprek aan met zijn gesprekspartner.
Door een gesprek als een vraag-en-antwoordsessie te behandelen, ontstaat er een zekere afstand. Focus daarom meer op de dialoog en ga in gesprek. Als je op dezelfde golflengte zit als je gesprekspartner, ontstaat er een interessante dialoog. Beantwoord dus niet alleen vragen, maar gebruik voorbeelden, anekdotes en verhalen om kleur toe te voegen aan een gesprek.
Bedenk ook dat het belangrijk is om niet alleen vragen te stellen om vragen te stellen, dit zorgt niet voor een natuurlijke dialoog. Stel vragen die er toe doen en die laten zien dat je vooronderzoek hebt gedaan en dus moeite hebt gedaan in het proces. Vraag waar je eigenlijk in geïnteresseerd bent. Hierdoor ontstaat automatisch een prettig gesprek tussen twee gelijken. hier vindt u voorbeelden van vragen die u zou kunnen stellen.
De bovenstaande stappen helpen je bij de voorbereiding op het sollicitatiegesprek. Met deze voorbereidingen sta je sterker in je schoenen en wordt het gesprek ook nog eens leuk!