Bij Sollicitatiedokter weten we: je solliciteert het best als je goed in je vel zit. Lekker en gezond eten is daar onderdeel van. Maar moet je rondkomen van een studiefinanciering? Dan lijken gezonde producten vaak te duur. Deze tips maken daar een eind aan.
1. Maak een lijstje
Zie je hoe verliedelijk die Mars-, Bounty- en Twix-bars je bij de kassa aankijken? Supermarkten doen er alles aan om jou te verleiden om dingen te kopen die je niet nodig hebt. Het zal geen verrassing zijn: die producten die je uiteindelijk toch nog in je mandje legt zijn vaak niet de gezondste, en ook zeker niet de goedkoopste.
Wat kun je ertegen doen? Maak een lijstje voordat je gaat shoppen! Dus: bedenk op zondagmiddag wat je de komende week wilt eten, kijk welke ingrediënten je al in huis hebt en aan welke het je nog ontbreekt. Schrijf producten die je nodig hebt vervolgens op een boodschappenlijstje en ga daarmee naar de winkel. En onthoud: je mag niet valsspelen! Koop dus alleen dingen die op je lijst staan.
2. Kies groenten en fruit van het seizoen
Groente en fruit zijn een belangrijk onderdeel van elk gezond dieet. Wil je ze voor een schappelijk prijsje inslaan? Kies dan voor producten van het seizoen. Die zijn namelijk goedkoper.
Koop je diepvriesgroenten? Slim! Ook op die manier ben je goedkoper uit. Diepvriesgroenten zijn daarnaast langer houdbaar dan de voorgesneden variant: sla ze dus in bulk in – vooral wanneer ze in de aanbieding zijn.
En doe je boodschappen op de markt? Dan kun je beter aan het eind van de dag inkopen doen. Marktkooplieden willen dan van hun groenten en fruit af en bieden het dus onder de normale prijs aan.
3. Heel veel vlees is niet nodig
Minstens één keer per week vegetarisch eten is niet alleen goed voor het milieu – ook je gezondheid en je portemonnee zijn erbij gebaat. Een portie vlees of vis van 100 gram kun je bijvoorbeeld vervangen door 135 gram peulvruchten. Net als vlees en vis bevatten peulvruchten veel gezonde voedingsstoffen en eiwitten.
Verse vis, zoals bijvoorbeeld zalm, is weliswaar gezond, maar ook erg prijzig. Kies dus liever voor de ingevroren variant, of ga voor tonijn of sardientjes uit blik. Kies dan wel voor de vis op waterbasis, en niet de vis die in olie wordt bewaard. Dit scheelt je weer de nodige calorieën.
4. Ga voor een gezonde basis
De basis van je voedingspatroon kun je leggen met relatief goedkope producten. Denk daarbij aan rijst, havermout, bulgur, tarwe, couscous, melk en kwark. Het mooie aan deze voedingsmiddelen? Je kunt ze als basis van bijna al je maaltijden gebruiken.
Kies je bijvoorbeeld voor rijst- of graangerechten met veel groenten en een eenvoudige saus? Of een salade met graan erin? Dan hoeft je avondeten niet meer dan 2 à 3 euro te kosten. Voor curry’s, stamppotten en soepen met peulvruchten geldt hetzelfde.
Ben je op zoek naar gezonde voorbeelden? Bekijk dan deze handige pagina met gezonde recepten.
5. Goedkope tussendoortjes
Bij tussendoortjes denken we al snel aan een zakkie chips en een chocoladereep. Dat is natuurlijk lekker – je kunt ze ook zeker zo nu en dan eten – maar bij een vitale levensstijl passen ze niet. Bovendien zijn ongezonde snacks duur. En dat terwijl het veel goedkoper en gezonder kan. Wat te denken van een bakje wortels met hummus of snoeptomaatjes?
Kies je daarbij voor de thuismerken in plaats van de merkproducten? Dan ben je opnieuw goedkoper uit! Qua kwaliteit lever je daarbij niet veel in: vaak hebben de producten dezelfde voedingswaarden. Twijfel je? Bekijk de etiketten zelf maar eens!
Op zoek naar inspiratie? Hier vind je een overzicht van gezonde snacks.