Bijna iedereen drinkt wel eens een kop koffie. Uit FIT-onderzoek blijkt zelfs dat 93% van de mensen regelmatig een bakkie neemt. Omdat koffie (of eigenlijk: cafeïne) een groot effect op jouw banenjacht kan hebben, zetten wij 5 dingen op een rij die jij nog niet over het stofje wist.
Ben je van plan om ’s ochtends vroeg al een sollicitatiebrief of een cv te schrijven? Dan lijkt het misschien een slim idee om de dag te beginnen met een kop koffie. Door de cafeïne ben je dan immers meteen wakker, toch?
Koffie werkt niet direct
Helaas, zo simpel werkt cafeïne niet. Dat jij je na je kopje koffie opeens opgepept voelt, is een placebo-effect. Je denkt misschien dat je gelijk wakker wordt door de cafeïne die in een bak koffie zit, maar dit effect duurt wat langer. Cafeïne wordt namelijk opgenomen via de maag: het duurt meestal zo’n 45 minuten voordat je de gevolgen ervan voelt.
De waardes van de stof in het bloed pieken vervolgens ongeveer tussen de 30 en 60 minuten na inname, afhankelijk van de aanleg van het individu en het type product (vloeistof, capsule, kauwgom, etc). Voor mensen die regelmatig koffie drinken zal het effect pas rond de 45-60 minuten na inname plaatsvinden
Cafeïne blijft uren in je bloed
Heb jij cafeïne nodig om de hele dag aan je sollicitaties te werken? Of om ook tijdens je sollicitatie- en netwerkgesprekken opgepept over te komen? Hou er dan rekening mee dat het effect van cafeïne op je alertheid en vermoeidheid meerdere uren kan duren. De halfwaardetijd (daarmee bedoelen we hoe lang het duurt voordat de stof nog maar voor 50% in je bloed aanwezig is) is gemiddeld 3,5 uur.
Dit betekent ook dat niet iedereen ‘s avonds laat nog een paar bakken koffie kan drinken: het kan je slaap(kwaliteit) negatief beïnvloeden. Heb je de volgende ochtend een belangrijk gesprek? Laat jouw kop koffie na je diner dan vooral staan.
Of jij gevoelig bent voor die lange afbraaktijk van cafeïne kun je overigens zelf onderzoeken: iedereen reageert namelijk anders op het stofje. Heb je eenmaal ontdekt wat koffie doet met jou? Overweeg dan om je consumptie(momenten) daarop aan te passen.
Cafeïne zit ook in cola
Nu je weet hoe cafeïne jouw sollicitatie kan beïnvloeden, is het goed om je te realiseren dat het stofje niet alleen in koffie zit. Cafeïne treffen we namelijk ook in sommige soorten van thee, frisdranken – denk aan cola – en pijnstillers aan. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende caffeïnehoudende producten.
Hoge nood tijdens je sollicitatiegesprek
Veel mensen denken dat producten met cafeïne vochtafdrijvend werken. Maar dat is niet waar. Cafeïnehoudende dranken leveren gewoon vocht aan het lichaam.
Het middeltje zorgt er wél voor dat het vocht je lichaam sneller verlaat. Dat komt omdat het de nieren stimuleert. Het betekent ook dat je door koffie – of een ander caffeïnehoudend product – sneller naar de wc moet om je darmen te legen. Heb jij over een uurtje een belangrijk sollicitatie- of netwerkgesprek? Dan is het dus slim om geen koffie te drinken.
Koffie helpt (helaas) niet tegen haaruitval
Zelfvertrouwen is een belangrijk ingrediënt tijdens iedere sollicitatie. Sommige mensen die last hebben van haaruitval, experimenteren voorafgaand aan sollicitatiefgesprekken daarom met cafeïnhoudende shampoos. Die zouden ervoor moeten zorgen dat jouw kans op haaruitval kleiner wordt.
Helaas is dat niet waar. Dat een met cafeïne verrijkte shampoo helpt om haaruitval tegen te gaan is namelijk nooit wetenschappelijke aangetoond.
Snellere vetverbranding door koffie?
Cafeïnhoudende producten zijn ook niet geschikt om wat kilootjes kwijt te raken. Cafeïne is weliswaar een heel lichte vetverbrander, maar het is lang niet zo effectief als sommige reclames je doen geloven.
Wil jij meer weten over hoe cafeïne werkt? Dan lees je hier alles over het stofje.