Thuiswerken heeft talloze voordelen. Je hebt meer bewegingsvrijheid, hoeft nooit meer naar je werk te reizen en je kan wonen waar je wilt. Ben jij op zoek naar een thuiswerkbaan? Met deze 4 tips vind je er een!
Tip 1: vraag jezelf af wat je wil
Voordat je op zoek kan naar een thuiswerkbaan die bij je past, moet je eerst weten wat je wil. In andere woorden: vraag jezelf af hoe jij het beste werkt. Ben je een nachtbraker die z’n hand niet omdraait voor een lange dienst terwijl de rest van Nederland in bed ligt? Of ben je juist een vroege vogel die z’n werk al af heeft wanneer die nachtbrakers wakker worden?
Jouw antwoorden op deze vragen zijn belangrijk. Veel thuiswerkers krijgen namelijk te maken met klussen die niet tussen 9 en 5 plaatsvinden, dat werk vindt ook in 2021 vooral nog op kantoren plaats. En doordat je thuiswerkt, kan het maar zo zijn dat je werkgever in een ver buitenland zit. Voor je het weet vallen je werktijden in een andere tijdzone.
Geen zin om midden in de nacht e-mails te beantwoorden? Dan is dat geen probleem, er zijn alsnog meer dan genoeg thuiswerkmogelijkheden. Maar voordat je aan jouw zoektocht begint, is het wel goed om voor jezelf duidelijk te hebben wat je wil en wat niet. Zo voorkom je dat je veel tijd besteedt aan het zoeken en solliciteren naar een baan die bij nader inzien niet bij je past.
Bereken voordat je jouw banenjacht start ook hoeveel uur per week je wilt werken. Zo voorkom je dat je te veel hooi op je vork neemt. Thuiswerkbanen wijken vaak af van de traditionele 40-urige werkweek.
Zelfstandig werker
Vraag jezelf tot slot af wat voor managementstijl jij prettig vindt. Aangezien je thuiswerkt, is de kans klein dat je met een micromanager te maken krijgt. Dat zou voor je werkgever immers veel te tijdrovend zijn. Voor de meeste mensen is dat een prettig idee. Maar heb jij moeite met zelfstandig werken? Dan is de kans groot dat een thuiswerkbaan jou niet ligt.
Weet jij precies waar je in een thuiswerkbaan naar op zoek bent? En kan je goed in je eentje werken? Dan is het nu tijd om aan je zoektocht te beginnen.
Begin daarmee door op papier te zetten wat jouw specifieke kwaliteiten zijn. Dit lijstje kan je dan vergelijken met profielschetsen in vacatureteksten. Je maakt het daarmee een stuk makkelijker voor jezelf om een match te vinden.
Tip 2: pas je cv aan
Als je weet waar je naar op zoek bent, is het tijd om je cv af te stoffen.
Natuurlijk is je cv altijd belangrijk, ongeacht op wat voor functie je solliciteert. Maar als je solliciteert naar een thuiswerkfunctie, heb je waarschijnlijk veel meer tegenkandidaten. Normaalgesproken hoef je alleen maar de beste kandidaat in jouw stad te zijn, maar naar de thuiswerkfunctie waar jij op solliciteert kan iedereen in Nederland een gooi doen.
En solliciteer je op een internationaalgeoriënteerde functie? Dan kan praktisch gezien iedereen op de wereld jouw concurrent zijn. Zonder een opvallend en up-to-date cv, kan je een goedbetaalde thuiswerkbaan kortom wel op je buik schrijven.
Dat is echter geen reden om je te laten afschrikken. Gebruik die grote concurrentiepool juist als motivatie om jouw cv onweerstaanbaar voor iedere recruiter te maken.
Het cv van een thuiswerker
Dat doe je allereerst door voor iedere sollicitatie een nieuw cv te maken. Heb je een vacature gevonden die je leuk lijkt? Pak dan het lijstje met jouw vaardigheden uit tip 1 van dit blog erbij. Ga na welke vaardigheden die jij hebt overeenkomen met de vaardigheden uit de profielschets in de vacaturetekst, en zet ze op je cv.
Ten tweede, moet je ervoor zorgen dat een recruiter in een oogopslag kan zien dat jij goed kan thuiswerken. Dat kan je doen door dat expliciet op je cv te vermelden, maar er zijn subtielere manieren. Zet onder het kopje vaardigheden bijvoorbeeld kwaliteiten als ‘communicatief sterk’, ‘georganiseerde werkethiek’ en ‘zelfstandig werker’.
Om je werkgever of recruiter ervan te overtuigen dat jij een geboren thuiswerker bent, is het ook slim om het ‘Computer’-kopje op je cv te updaten. Vermeld daar niet alleen de software die je nodig hebt voor je baan, zoals Excel of Photoshop, maar ook programma’s die je nodig hebt om een goede thuiswerker te zijn. Heb jij ervaring met een van onderstaande tools? Zet het op je cv!
- Slack
- Skype
- Trello
- Basecamp
- Zoom
- GoToMeeting
Wil je zeker weten dat jouw cv perfect is zonder dat je er veel tijd aan kwijt bent? Dan zijn websites als deze erg nuttig.
Tip 3: schrijf een pakkende sollicitatiebrief
Een van de belangrijkste kwaliteiten van een thuiswerker is dat hij of zij goed en duidelijk kan communiceren. Als thuiswerker moet je bijvoorbeeld goed kunnen uitleggen welke informatie je voor een klus nodig hebt, je kan immers niet continu bij je leidinggevende binnenlopen voor advies. Je sollicitatiebrief is voor jou een uitgelezen kans om jouw communicatieskills te laten zien. Maak daar gebruik van!
In je sollicitatiebrief schrijf je natuurlijk ook over je motivatie om te solliciteren. Het kan daarbij helemaal geen kwaad om te vertellen waarom jij graag vanuit huis wilt werken, maar bijf daar niet in hangen. Jouw werkgever hoopt immers dat je de baan die hij of zij aanbiedt interessant vindt vanwege de inhoud, niet alleen vanwege de locatie.
Meer tips voor het schrijven van een goede sollicitatiebrief lees je hier.
Tip 4: Weet waar je moet zoeken
Klaar om op zoek te gaan naar een thuiswerkbaan? Tik dan bij vacaturebanken als Indeed of de Nationale Vacaturebank ‘thuiswerken’ in. Je ziet meteen vacatures die voor jou interessant zijn. Een zoekopdracht of een oproepje op LinkedIn kan vanzelfsprekend ook geen kwaad.
Wil je voor een internationale partij als thuiswerker aan de slag? Dan zijn deze platforms voor jou interessant.
- We Work Remotely
- FlexJobs
- Remote.co
- Remote OK
- Remote Job Board
- The Muse
- Upwork