Skip to main content
Bij Sollicitatiedokter zetten we een keer per week een recruiter in de spotlight. Op die manier kom jij erachter waar deze mensen de hele dag mee bezig zijn, waar ze naar zoeken en hoe ze hun beslissingen nemen. Als jij weet hoe recruiters werken, kan je hen ook overtuigen dat jij de beste kandidaat bent! Deze week: Anneke van Laar-Dijkstra.

Dingen waar ze blij van wordt:

  • Kandidaten die proactief zijn: een cv op het bureau van een recruiter neerleggen is niet genoeg
  • Gesprekken met mensen die initiatief nemen en zelf vol vragen zitten
  • Mensen die een video-sollicitatie sturen, in plaats van een cv en een brief

Dingen waar ze NIET blij van wordt:

  • Mensen die een afspraak op het laatste moment afzeggen
  • Mensen die op LinkedIn aangeven dat ze beschikbaar zijn, maar geen contactgegevens in hun profiel hebben staan. Anneke wil hen graag verblijden met een nieuwe uitdaging, maar dat gaat lastig wanneer ze hen lastig kan bereiken.

 Vragen die ze altijd stelt tijdens een sollicitatiegesprek:

  • Wat is je huidige of meest recente functie?
  • Met welke maximale reistijd ga je akkoord?
  • Wil je thuis kunnen werken?
  • Heb je salariseisen?
  • Heb je al vakantieplannen?
  • Je zit nu hier, maar waar wil je naartoe?

Vragen die een kandidaat vooral moet stellen tijdens een sollicitatiegesprek:

  • Anneke heeft liever een organisch verlopend gesprek waar vervolgens spontaan vragen uit volgen bij een kandidaat. Er zijn geen standaardvragen die ze sowieso wil horen van haar gesprekspartner.

De beste manier om een gesprek af te sluiten is:

  • Anneke houdt van professionals die na een gesprek in contact blijven. Mensen die een vraag hebben voordat ze terugkoppelt mogen haar altijd bellen, mailen of appen. Ze vraagt van mensen die een nieuwe uitdaging zoeken wel dat ze eerlijk zijn over andere dingen die spelen. Als een kandidaat op een andere plek ver in het sollicitatieproces is, wil Anneke dat weten.

De werkdag van Anneke

Hoeveel cv’s en brieven lees je vandaag?

“Ik ben nog niet zo lang bezig als zelfstandig recruiter en HR-adviseur, dus in een drukke week krijg ik een cv of 10 toegestuurd. Als ik een cv onder ogen krijg, kijk ik als eerst naar wat de kandidaat als laatst gedaan heeft. Ik kijk ook naar de foto op het cv. Niet zo zeer naar hoe iemand er van de buitenkant uitziet, maar meer naar hoe hij in z’n jasje zit. Past de uitstraling van diegene bij de functie? Daarnaast is het fijn als het cv lekker leest. Een frisse lay-out die ervoor zorgt dat alle belangrijke informatie makkelijk te vinden is, is daarbij prettig.”

“Het is fijn als een cv lekker leest”

Welke gesprekken voor je vandaag?

“In een drukke week rinkelt mijn telefoon bijna continu, ik heb eigenlijk de hele dag door gesprekken. Ik probeer in ieder geval drie kwartier te nemen voor een telefoongesprek met iemand die ik ga helpen, het zei als kandidaat bij een opdrachtgever van mij of als externe professional die loopbaanbegeleiding zoekt. Als iemand bij mij aan huis komt, plan ik vaak anderhalf uur voor een gesprek.”

“Het voeren van gesprekken vind ik een van de leukste dingen aan mijn werk. Als iemand vol vragen zit, er een organisch gesprek ontstaat en ik een match met de diegene voel, krijg ik daar energie van.” 

Hoe heb jij je voorbereid?

“Als iemand langskomt op mijn kantoor of een telefoongesprek met mij heeft ingepland, neem ik het cv van diegene door. Als iemand me ook vragen via de mail heeft toegestuurd, denk ik daar alvast over na. Verder tref ik geen voorbereidingen, ik wil blanco het gesprek ingaan.”

“Ik wil blanco het gesprek ingaan”

Hoe verwacht je dat de sollicitanten zich hebben voorbereid?

“Mensen hoeven zich niet supergoed voorbereid te hebben als ze een gesprek aangaan met mij. Vaak heb ik nog geen concrete vacature voor ze, alleen een profielschets van een opdrachtgever. Ik wil mensen die zich bij mij melden begeleiden naar een nieuwe baan, er ontstaat tijdens zo’n gesprek dus een heel andere dynamiek dan bij een traditioneel sollicitatiegesprek. Die dynamiek vraagt niet per se om een uitgebreide voorbereiding van mijn gesprekspartner.”

Op wat voor antwoorden hoop je?

“Ik hoop dat mensen met een open blik bij mij aanschuiven. Daarna zien we wel hoe het gesprek verloopt.”

Wat voor taken heb je vandaag verder?

“Mensen denken vaak dat recruiters alleen cv’s en brieven lezen. Nu is dat voor geen enkele recruiter het geval, maar voor mij al helemaal niet. Ik doe namelijk naast mijn recruitment- en selectiewerk ook een stukje loopbaanbegeleiding, waarbij ik naast iemand ga staan in zijn of haar zoektocht naar nieuw werk. Of ik help iemand die al een baan heeft zichzelf daar verder in te ontwikkelen. Samen zoeken we dan naar het antwoord op de vraag: “Is dit wat bij mij past?”

“Daarnaast heb ik vandaag een gesprek over de marketing van mijn bedrijf, ik blijft natuurlijk een ondernemer.”

“Ik blijf natuurlijk een ondernemer”

Contact

Sollicitanten met welk profiel mogen altijd contact met jou opnemen?

“Hoogopgeleide managers mogen me altijd een berichtje sturen op LinkedIn. Van ondernemers die bemiddeld willen worden naar nieuwe opdrachten krijg ik ook veel energie. Heb je geen Premium-account en wil je ook niet direct connecten? Dan ben ik bereikbaar via info.aldselectie@gmail.com.”

Hier vind je Anneke op LinkedIn.

Geef een reactie