Skip to main content
Je hebt maar een beperkte tijd om met je cv te overtuigen. Tijdens de eerste selectie krijgt elk cv namelijk maar zo'n 30 seconden de aandacht. Het is dus belangrijk dat je de juiste steekwoorden kiest.

Op elke uitgezette vacature komen vaak tientallen, soms wel honderden sollicitaties binnen. Snelheid gaat dan wel eens boven zorgvuldigheid. Cv’s worden in eerste instantie vluchtig bekeken. Tijdens dit scanproces gaat de aandacht volledig uit naar de meest relevante informatie. Denk hierbij aan je persoonsgegevens, je laatste werkervaring en je laatst afgeronde studie.

Recruiters kijken ook aandachtig naar de harde eisen uit de vacature. Wordt er bijvoorbeeld gevraagd om een echte lijnmanager, dan wordt er bij het scannen gezocht naar die specifieke informatie. Je kunt je voorstellen dat het helpt bij de eerste selectie wanneer je in de profielschets zet dat je een echte lijnmanager bent.

Je wilt ervoor zorgen dat de hr-medewerker jou ziet als een geschikte kandidaat voor de geadverteerde functie. Om de scanfase door te komen moet je goed kijken naar de steekwoorden in de vacaturetekst.

Vind de steekwoorden in de vacature

Je doet er goed aan om de steekwoorden uit de vacaturetekst te gebruiken in je brief en cv. Om te laten zien hoe dit in zijn werk gaat, volgt hier een voorbeeldvacature voor de functie ‘coördinator marketing/communicatie’ bij een nationale sportbond. De steekwoorden die je kunt gebruiken in je reactie hebben we onderstreept.

Coördinator marketing/communicatie

Taken en verantwoordelijkheden

 • Je bent verantwoordelijk voor marketing, communicatie, servicedesk en ledenadministratie;
 • Je geeft leiding aan een klein team van medewerkers en werkt zelf mee als meewerkend voorman/-vrouw;
 • Je draagt zorg voor de ontwikkeling, realisatie en evaluatie van de interne en externe communicatiebeleidsplannen en marketingbeleidsplannen;
 • Je draagt zorg voor alle uitingen van de organisatie in de media, teneinde het imago en de uitstraling van de sport te optimaliseren;
 • Je draagt zorg voor de ontwikkeling, realisatie en evaluatie van promotiemateriaal en –activiteiten, teneinde meer leden te werven;
 • Je draagt zorg voor de profilering en sponsorwerving binnen de organisatie;

 Functie-eisen

 • Opleidingsniveau: HBO+/WO werk- en denkniveau;
 • Circa 5-7 jaar relevante werkervaring in een leidinggevende positie. Je hebt een coachende stijl van leidinggeven;
 • Krachtige en enthousiaste persoonlijkheid met overtuigingskracht;
 • Klant- en resultaatgericht vanuit een ondernemende instelling;
 • Uitgebreide kennis van en ervaring met marketing- en communicatiebeleid en -instrumenten;
 • Je hebt affiniteit met sport en bent bereid om ook buiten kantooruren te werken.

Zoals je ziet, staat deze vacature vol steekwoorden. Bij het scannen van je cv wordt op de aanwezigheid van met name dit soort informatie gebaseerd of jij een interessante kandidaat bent.

Wil je de kans vergroten dat jij gezien wordt als waardevolle toevoeging op de organisatie, dan is het verstandig om de steekwoorden die raakvlakken hebben met jouw specifieke vaardigheden, werkervaring en persoonlijkheid op te nemen in je cv.

Je cv optimaliseren voor de vacature

In de vacature is een heel specifiek profiel opgenomen van de persoon die ze zoeken. Wanneer je geschikt denkt te zijn voor de functie, dan doe je er goed aan om je cv te ‘optimaliseren’ voor de vacature.

Dat betekent dat je de informatie gaat benadrukken die jou een geschikte kandidaat maakt voor de functie.. Dit kan bijvoorbeeld door:

 • De volgorde van vaardigheden te veranderen
 • De gevraagde competenties te verwerken in je werkervaring
 • Het toevoegen of weghalen van informatie en werkervaring

Het weglaten van informatie kan ook een sterke strategie zijn bij het optimaliseren van je cv. Op deze wijze ‘verzuipen’ je steekwoorden niet in de brij van niet-steekwoorden.

Optimaliseren is iets heel anders dan liegen

In de voorbeelden hierboven raden we aan om informatie in je cv toe te voegen of weg te halen op basis van de vacature. Dit is natuurlijk geen uitnodiging om onwaarheden in je cv op te nemen.

Mogelijk had je je cv afgestemd op een andere vacature en hierdoor bepaalde informatie weggelaten. Bijvoorbeeld verantwoordelijkheden die niet relevant waren voor die functie, een hobby, een aantal nevenactiviteiten of misschien zelfs een van je eerste baantjes.

Bij het optimaliseren van je cv gaat het erom dat je waarheidsgetrouwe informatie die relevant is voor de vacature, op een aantrekkelijke, duidelijke wijze presenteert.

Geef een reactie