Skip to main content
Een goed verzorgde, strakke lay-out is de eerste stap naar een sollicitatiegesprek. Als je cv niet overzichtelijk is, loopt het risico dat het direct opzij wordt gelegd bij de eerste selectieronde.

Een overzichtelijk cv is belangrijk om een professionele indruk te maken. Het is immers niet de inhoud die een eerste indruk geeft, maar het uiterlijk. Zorg daarom voor een strakke lay-out.

Een recruiter heeft vaak niet de tijd (en zin) om te zoeken naar relevante informatie. De informatie moet direct duidelijk worden gepresenteerd. Vaak komen er zoveel sollicitaties op eenvacature, dat kandidaten om de kleinste details al worden afgeschreven. Geen overzichtelijk cv? Volgende!

Dit effect wordt extra versterkt op het moment dat er veel aanbod op de arbeidsmarkt is. Hoe meer sollicitaties er binnen komen op een vacature, des te minder tijd krijg je om te overtuigen. Een goede lay-out is hierbij essentieel.

Zet alleen relevante informatie op je cv

Je krijgt weinig tijd om je toegevoegde waarde te presenteren. Maak er dus optimaal gebruik van! Dat begint met het schrappen van overbodige informatie.

Wanneer je relevante informatie verpakt in veel tekst en uitleg, dan loop je het risico dat dit over het hoofd wordt gezien. Neem alleen zaken op in het cv die van waarde zijn voor de functie en het bedrijf waar je solliciteert en houd het kort.

Het advies is om je cv niet langer te maken dan twee kantjes, tenzij je bijvoorbeeld ontzettend veel publicaties op je naam hebt staan. Heb je meer nodig dan twee pagina’s, dan kan dit komen door vier oorzaken:

 1. Je communiceert niet bondig genoeg
 2. De uitlijning van het document is niet optimaal
 3. Je maakt geen gebruik van opsommingstekens
 4. Je maakt te weinig gebruik van stijlelementen

Strakke lay-out? Gebruik de tabtoets!

Sollicitanten die niet zo goed zijn met computers verraden zichzelf meestal al in de eerste seconden: er klopt helemaal niks van de uitlijning in het cv. Zowat elke recruiter ziet dat als een minpunt.

Hiervoor bestaat een simpele oplossing: de tabtoets.

Gebruik niet de spatiebalk voor je cv lay-out

Tabs omen goed van pas bij je persoonsgegevens. En wanneer je de functieomschrijving onder een functietitel wilt laten inspringen.

Probeer de marges in het document zo uit te lijnen, dat je denkbeeldige rechte lijnen kunt trekken tussen elementen. Tussen deze elementen laat je dus evenwijdige ‘lege’ witte stukken. Deze witte ruimtes worden over het algemeen als erg prettig ervaren; het oogt ruimtelijk.

Met de tabtoets maak je op eenvoudige wijze een strak cv-design.

Gebruik stijlelementen

Effectief gebruik van stijlelementen zorgt ervoor dat de lezer zich makkelijk kan oriënteren in het document. Het maakt het geheel overzichtelijk en prettig leesbaar. De belangrijkste stijlelementen zijn:

 • Makkelijk leesbaar lettertype (bijv. Times New Roman, Arial)
 • Lettergrootte
 • Kopteksten/titels
 • Witregels
 • Opsommingstekens
 • Vette, cursieve en onderstreepte tekst
 • Visuele scheiding tussen secties

Effectief gebruik van stijlelementen kan een tekst maken of breken. Te weinig stijlelementen zorgt voor een moeilijk leesbare tekst, terwijl een teveel aan stijlelementen ervoor zorgt dat de lezer niet weet waar hij zijn aandacht op moet richten. Probeer een goede balans te vinden tussen de twee.

Gebruik van opsommingen

Al in het eerste punt werd duidelijk gemaakt dat teveel tekst niet wenselijk is. Het leidt de aandacht af van de belangrijke informatie. Het gebruik van opsommingen (lijstjes) is in dit geval een goede oplossing.

Voordelen van opsommingen:

 • In weinig woorden veel zeggen
 • Automatisch netjes uitgelijnd
 • Houden het geheel erg overzichtelijk
 • Dit lijstje is daarvan een goed voorbeeld!

Waarvoor je opsommingen kunt gebruiken:

 • competenties weergeven
 • verantwoordelijkheden opsommen
 • prestaties opsommen

Kies voor één soort opsommingsteken in je hele document. Gebruik dus geen bulletpoints, streepjes en vinkjes door elkaar. Dit oogt erg rommelig. Kies een goed leesbaar lettertype

Een duidelijk leesbaar lettertype is van belang wanneer je een professioneel ogend cv maakt. Kies voor een gangbaar lettertype dat makkelijk leest. Hetzelfde geldt voor de lettergrootte.

Gangbare, goed leesbare lettertypen:

 • Times New Roman
 • Arial
 • Calibri
 • Verdana
 • Cambria

Let er ook op dat je hetzelfde lettertype gebruikt in je cv en je sollicitatiebrief. Verschil tussen beide komt slordig over.

Gebruik van kleur in het cv

Het gebruik van kleur in het cv en de sollicitatiebrief is vaak een punt van discussie. Je moet rekening houden met twee aspecten: het psychologische en het praktische aspect.

Het psychologische aspect heeft betrekking op de interpretatie van kleur. Mensen associëren kleuren (vaak) onbewust met gevoelens. Dit geldt niet alleen voor het cv, ook de sollicitatiebrief en bijvoorbeeld je sollicitatiekleding hebben effect. Felle kleuren roepen een associatie op met uitgesproken karakters en sterke individuele eigenschappen.

Strategisch gezien is het bij de sollicitatie vaak verstandiger om je conservatief op te stellen. De sollicitatieprocedure is er een van eliminatie. Er wordt gezocht naar sterke punten van kandidaten, maar ook zeker naar punten waarom je niet in de smaak valt. Erg uitgesproken karakters en sterke individuele eigenschappen kunne reden zijn om een kandidaat af te wijzen.

Het praktische aspect van kleur in het cv heeft betrekking op de leesbaarheid. Donkere kleuren (als achtergrond) maken je sollicitatiebrief minder goed leesbaar. Ook maken donkere kleuren het inscannen van je brief lastig wanneer ze jouw sollicitatiebrief willen archiveren. Felle kleuren kunnen pijnlijk zijn voor de ogen.

Het klassieke model van zwarte letters op een witte ondergrond is erg prettig voor de ogen. De veilige optie is dan ook om klassiek zwart-wit aan te houden. Dit zorgt automatisch voor een strakke lay-out.

Versturen van cv in .docx of .pdf?

Stuur je cv altijd in pdf-formaat, tenzij de werkgever expliciet vraagt om een ander formaat. Een pdf ziet er op elke computer hetzelfde uit. Word-bestanden (.docx) kunnen nog wel eens verspringen als je ze op een ander apparaat opent.

Geef een reactie