Skip to main content
Het cv is een document waarin je je kennis en vaardigheden opsomt en probeert te verkopen. Er zijn een aantal dingen die vaak fout gaan bij het opstellen van het juiste cv. In dit artikel vind je de meest gemaakte fouten, zodat jij die niet meer hoeft te maken.

Spelfouten, zinsbouw en interpunctiefouten

Het lijkt voor zichzelf te spreken, maar gaat toch vaak fout: taalfouten. De helft van de cv’s bevatten taalfouten in de interpunctie, spelfouten en foute zinsconstructies. Wellicht is dit omdat het cv vaak puntsgewijs is opgemaakt. Maar dit is geen excuus! Ook in het cv is het belangrijk op spelling te letten.

Fouten in schriftelijk taalgebruik duiden veelal op slechte communicatieve vaardigheden, slordigheid en een zekere mate van luiheid. We zijn vaak blind voor onze fouten wanneer we aan het schrijven zijn. Leg daarom altijd je cv eerst een tijdje weg, voordat je het nogmaals nakijkt. Laat het cv uiteindelijk door iemand anders nalezen, soms kijk je er zelf simpelweg overheen.

Een onprofessionele foto op je cv

De meest in het oog springende fout, die gelukkig niet heel vaak voorkomt, is het gebruik van een onprofessionele foto. Over een taalfout kan nog heen worden gelezen, maar een foto trekt altijd direct de aandacht. Een foute foto doet je kansen op een kennismakingsgesprek direct zinken naar het nulpunt.

Werknemers zijn niet alleen productiemiddelen, maar ook het uithangbord van een onderneming. Jouw uitstraling heeft een direct effect op hoe de buitenwereld de onderneming ziet. Het is er de werkgever dus erg aan gelegen om alleen representatieve werknemers aan te nemen. Een slordige foto past dus niet in dit plaatje.

Heb je een goede professionele foto? Dan kan je overwegen deze op te nemen in het cv. Er zitten een aantal aanzienlijke voordelen aan het gebruik van foto’s. Ben je echter niet zeker van je foto, laat deze dan achterwege.

Een rommelige cv-lay-out

Een overzichtelijk cv is essentieel wanneer je een professionele indruk wilt maken. Sterker nog, wie geen overzichtelijke cv lay-out heeft, loopt het risico om compleet te worden overgeslagen. Het is niet de inhoud die een eerste indruk achterlaat, maar het uiterlijk.

Recruiters hebben over het algemeen geen tijd en zin om lang te zoeken naar de informatie die ze nodig hebben om jou goed te kunnen beoordelen. Al in de eerste zes seconden wordt er meestal bepaald of je een geschikte kandidaat bent of niet. Is je cv een rommeltje en is informatie hierdoor niet makkelijk te vinden, dan is de kans groot dat je overgeslagen wordt.

Een onlogische lay-out

Een onlogische lay-out is wanneer je informatie presenteert in een volgorde die niet goed rekening houdt met de informatiebehoefte van een potentiële werkgever. Heb je al 15 jaar werkervaring, dan is het niet handig om te beginnen met je vmbo-diploma of mbo-diploma en vervolgens pas op de tweede pagina je meest recente diploma te benoemen.

De werkgever is vooral geïnteresseerd in hoe jij bent als persoonlijkheid, wat je laatste functies waren en eventueel nog je laatst afgeronde opleiding. Hoe verder je iets zet in het document, des te kleiner de kans dat de informatie daadwerkelijk wordt gevonden en gelezen.

Probeer altijd de structuur van je cv aan te passen aan de informatiebehoefte van de werkgever. Ben je starter op de arbeidsmarkt, begin dan met je laatste opleiding of een relevante stage. Heb je veel werkervaring, dan start je met je laatste functie. Maak het de werkgever gemakkelijk.

Wil je graag dat alle informatie goed wordt gelezen en opgenomen, dan is een kort en bondig cv noodzakelijk.

Het cv herhalen in je sollicitatiebrief

Ten slotte is het zaak dat het cv je sollicitatiebrief aanvult en niet herhaalt. De recruiter wil enkel nuttige informatie lezen. Dit betekent dat hij niet hetzelfde wil lezen in beide documenten. Je brief dient als aanvulling met waardevolle informatie die niet uitgelegd kan worden op het cv. Hoe je een brief schrijft die je cv uitstekend aanvult lees je hier.

Geef een reactie