Skip to main content
Dag Sollicitatiedokter,

Ik heb ruim 25 jaar werkervaring en ben ook nogal eens gewisseld van werkgever. Ik ben nu ongeveer een jaar werkzoekend en krijg hier ondersteuning bij van JobRotary. Een van de leden heeft een werving- en selectiebureau. Hij kreeg mijn cv onder ogen en vond het lastig om te lezen. Ik heb een lange maar ook zeer brede werkervaring (office management, HR, commercieel) die ik op 2 A4’tjes probeer te vermelden.

Hij adviseerde mij een cv met bulletpoints te maken zodat ik informatie op een korte en krachtige manier kan presenteren. Ik vond dat hierin niet mijn volledige expertise naar voren kwam, waarop hij me adviseerde een bijlage bij mijn cv te maken. Dat vond ik erg lastig en ik kon er ook weinig informatie over vinden.

Hoewel ik mijn cv nu zeker overzichtelijker vind, is het naar mijn mening zonder bijlage niet volledig. Een ander nadeel is dat je bij het solliciteren via een website meestal niet de optie krijgt om nog een extra bijlage toe te voegen (alleen de motivatiebrief en het cv).

Kortom, is het verstandig om een ingekort curriculum vitae te versturen met aanvullende cv-inhoud in een aparte bijlage?

– Eva, 45 jaar

De Sollicitatiedokter zegt…

Om te beginnen vind ik het heel verstandig dat je de hulp inschakelt van een externe partij. Hoewel het misschien niet altijd zo voelt, duidt het vragen om hulp in mijn ogen op een winnaarsmentaliteit. Goed bezig!

Wat betreft je vraagstelling ben ik het deels eens en deels oneens met het advies dat je hebt gekregen. De eigenaar van een wervings- en selectiebureau ziet waarschijnlijk dagelijks tientallen cv’s en weet hierdoor precies wat belangrijk is voor werkgevers. Zo kan ik het advies om gebruik te maken van bullets voor de functie-inhoud volledig onderschrijven; bullets dwingen je om kort en bondig te schrijven en helpen de lezer om het overzicht te bewaren.

Waar ik het echter niet mee eens ben, is het toevoegen van een bijlage met een ingekort cv. Althans, niet om zodoende meer functie-inhoud en achtergrondinformatie te kunnen geven. (Een bijlage kan in mijn ogen bijvoorbeeld wel van waarde zijn voor het versturen van zaken als cijferlijsten en aanbevelingen.)

Hoewel ik de achterliggende gedachte van een dergelijke aanpak kan begrijpen (alleen de kerninformatie presenteren en als ze meer willen weten het uitgebreide document erbij pakken), is deze methode in de praktijk helemaal niet handig. Dit gaf je zelf ook al aan. Wanneer je solliciteert via een formulier, krijg je zelden de optie om een extra bestand toe te voegen. Bovendien is het voor de eindgebruiker helemaal niet overzichtelijk om te werken met twee aparte bestanden. Welk beeld probeer je te schetsen?

Voordelen ingekort cv

Als ik het goed begrijp, heb je 25 jaar ervaring in allerlei functies en wil je deze schat aan ervaring terug laten komen in je curriculum vitae. Ik vermoed dat de achterliggende gedachte is dat je denkt hierdoor meer kansen te hebben op het veroveren van een leuke baan. Want meer ervaring  betekent meer kansen, toch?

Zo werkt het helaas niet. Door jezelf zeer breed te profileren, vertroebel je je ‘personal brand. Als recruiters een cv zien, creëren ze razendsnel een mentaal beeld van een persoon: Amber de ervaren zwemlerares, Aditya de C++ developer uit India of Daniël de social media manager met twee jaar ervaring in de hotelindustrie. Van elk van hen is het duidelijk welke problemen ze kunnen oplossen voor werkgevers.

Wat is het mentale beeld dat recruiters creëren als ze jouw cv onder ogen krijgen? Welk probleem los jij op? Je moet begrijpen dat de eerste indruk van een curriculum vitae heel belangrijk is voor de beeldvorming. Je wordt als het ware in een hokje geplaatst Als je jezelf niet duidelijk profileert en zodoende niet past in een duidelijk hokje, val je al snel buiten de boot.

Office manager

Solliciteer je op een functie als office manager? Accentueer dan je geschiktheid als office manager. Hetzelfde geldt uiteraard voor elke andere functie. Probeer je echter niet op meerdere functies te richten met één cv maar pas je cv aan, aan de functie waarop je solliciteert.

Stel nou dat je toch een vacature vindt voor een Office Manager met een commerciële inslag die één dag per week de HR-manager ondersteunt. Zelfs dan is het verstandig de meest relevante selectie te maken uit je lange en brede ervaring. Dat zal vaak recente ervaring zijn. Wat je meer dan twintig jaar geleden deed is voor een recruiter waarschijnlijk niet zo interessant. Mijn advies is samen te vatten in één kort zinnetje: Durf te kiezen!

Geef een reactie