Skip to main content
De opsomming van je werkervaring is het belangrijkste onderdeel van je cv: daarmee vertellen we je niets nieuws. Maar wat is de meest effectieve manier om jouw werkervaring te vermelden?

Hoe jij je werkervaring precies op je cv benoemt, lijkt niet iets om bij stil te staan. Je somt simpelweg je vorige werkgevers op, vervolgens leg je uit welke verantwoordelijkheden je droeg in die banen. Er is geen betere manier, toch? Een recruiter weet nu precies wat jij in je loopbaan hebt gedaan.

Resultaten benoemen

Maar het kan beter. Véél beter, zelfs! Want wil jij jouw recruiter overtuigen van jouw vakmanschap? Heb het dan niet over je voormalige verantwoordelijkheden, maar over je resultaten!

Waarom? Ga maar na. Je kunt zeggen: ‘Bij mijn vorige werkgever was ik verantwoordelijk voor de verkoop van krantabonnementen’. Daar is niets mis mee, het klinkt helemaal prima.

Maar je kunt ook schrijven: ‘Bij mijn vorige werkgever behaalde ik iedere maand mijn salestargets’. Eerlijk is eerlijk: dat klinkt nog beter dan die eerste regel. Logisch ook: voorbeeld #1 geeft aan dat iemand je heeft betaald om een bepaalde taak uit te voeren – of je er een beetje goed in was staat er niet bij. Hoe anders is dat in voorbeeld #2: die bewijst dat je de taak met succes hebt uitgevoerd.

Voorbeeld: dit is het verschil

De les? Resultaten spreken tot de verbeelding – een recruiter weet erdoor meteen wat-ie aan jou heeft. Een bijkomend voordeel? Als jij als professional je verantwoordelijkheden uit het verleden uitlegt, ben je misschien wat lang van stof. Door alleen over je resultaten te spreken, houd jij je cv kort maar krachtig.

Benieuwd hoe jij resultaten kunt toepassen in je cv. Bekijk hieronder dan het voorbeeld!

VOORBEELD VAN EEN OMSCHRIJVING

Als parttime docent Frans aan het Johannes Lyceum in Franeker had ik tussen 2012 en 2017 5 havo-klassen en 2 vwo-klassen onder mijn hoede. Ik gaf hen les op basis van het tekstboek ‘C’est facil’ maar trok per lesuur ook 15 minuten uit voor een leuke spreek- of luisteractiviteit: zo liet ik mijn klassen kennismaken met het nut van Frans in de praktijk. Bij de planning van mijn lessen viel ik terug op mijn drie collega’s Frans-docenten, met wie ik een plezierige samenwerking had. 

VOORBEELD VAN EEN KLINKEND RESULTAAT

Als parttime docent Frans aan het Johannes Lyceum in Franeker had ik tussen 2012 en 2017 5 havo-klassen en 2 vwo-klassen onder mijn hoede. Gemiddeld sloot 89% van mijn studenten het jaar af met een voldoende, en 63% met een cijfer boven de 7,5. Beide cijfers zijn ruim boven het landelijk gemiddelde.

Volgorde van je werkervaring

Nu je weet hoe je jouw werkervaring het best omschrijft, blijft er nog maar een vraag over. Want in welke volgorde zet jij je werkervaring? Chronologisch? Of zet je toch je meest recente baan bovenaan?

Gelukkig is het antwoord vrij simpel. De volgorde is namelijk afhankelijk van het aantal jaren dat je werkervaring hebt. Heb je meer dan anderhalf jaar werkervaring, dan is het verstandig om je cv in een teruglopende volgorde te zetten. Je meest recente baan komt daarbij bovenaan. Omdat jij je werkervaring van meest recent naar oudst categoriseert, komt je opleidingsinformatie logischerwijs onder je werkervaring te staan. Immers: je ging naar school voordat je aan je eerste baan begon, en omdat jouw cv van meest naar minst recent loopt, horen je diploma’s onder je werkervaring.

Heb je daarentegen minder dan anderhalf jaar werkervaring? Kies in je cv dan voor een chronologische volgorde. Daarbij benoem je dus bovenaan je eerste baan; onderaan staat wat je nu doet. Vermeld je je werkervaring chronologisch? Dan is het logisch om je opleidingen boven je werkervaring te vermelden. Jij beschrijft je professionele levensloop immers van jong naar oud.

Wat maakt mij interessant?

Vraag jij je af waarom het aantal jaren werkervaring zo belangrijk is in het bepalen van de volgorde van je cv? Sta dan eens stil bij het volgende: dat wat bovenaan je cv staat, krijgt automatisch de meeste aandacht van je recruiter. Deze ‘regel’ legt het fundament voor hoe jij je cv het best kunt structureren. De vraag die je jezelf moet stellen is: ‘Wat maakt mij een interessantere kandidaat: mijn werkervaring of mijn opleiding(en)?’

Heb je meer dan anderhalf jaar werkervaring? Dan vindt een recruiter dat waarschijnlijk relevanter dan de opleidingen die je hebt gedaan. Ben je korter dan anderhalf jaar op de arbeidsmarkt actief? Dan is je werkervaring waarschijnlijk minder relevant dan wat je hebt gestudeerd.

Andere onderdelen van het cv

Ben jij je cv aan het bouwen? Dan vind je in deze lijst al onze artikelen over verschillende onderdelen van het curriculum vitae.

Geef een reactie