Skip to main content
In elk sollicitatiegesprek wordt de gevreesde vraag gesteld: wat zijn jouw sterke en zwakke punten? Hoe moet je hier nu eigenlijk echt op antwoorden?

De recruiter stelt deze vraag om beter te kunnen selecteren. Het blijft een vervelende vraag, maar het goede nieuws is dat je je ook op deze vraag goed kunt voorbereiden.

Sterke punten

Vaak weet je voor een sollicitatiegesprek al dat deze vraag gaat komen: ‘wat zijn jouw sterke punten?’ Dit antwoord kun je uiteraard ook goed voorbereiden. Het beste antwoord op deze vraag is namelijk eigenschappen benoemen die aansluiten bij de functie-eisen. Deze vind je vaak in de vacature. Probeer jouw eigenschappen hier aan te koppelen. Je hoeft niet op te scheppen, maar je mag best je bescheidenheid opzij te zetten en jezelf zo goed mogelijk profileren.

Maak een lijstje

Het is verstandig voor jezelf een lijstje te maken met jouw sterke eigenschappen. Probeer hier enkele eigenschappen uit te halen die van belang zijn voor de functie waar je op solliciteert. Koppel deze dan aan de functie-eisen die vermeld staan in de vacature. Op deze manier laat jij meteen zien dat jij de juiste oplossing bent voor het probleem van de onderneming. Jij bent geschikt voor de functie.

STARR-methode

Onderbouw je antwoord met voorbeelden aan de hand van de STARR-methode. Door deze methode te gebruiken geef je uitgebreid antwoord en toon je met voorbeelden aan waarom dit jouw sterke punt is. Het is concreet en duidelijk.

Zwakke punten

Onvermijdelijk is de volgende vraag: ‘wat zijn dan jouw zwakke punten?’ Wat je hier doet is uiteraard een zwak punt vermelden, maar op een manier dat je het zó kan verdraaien zodat je toch goed uit de bus komt. Maar hier moet je mee oppassen.

Geef geen standaardantwoord

Een valkuil is om een standaardantwoord te geven. Voorbeelden zijn dat je soms teveel een perfectionist bent of net te veel uren in je werk steekt. Maar deze antwoorden kennen recruiters ondertussen wel. Die hebben ze waarschijnlijk honderd keer gehoord. Zelfs al is het de waarheid, het komt alsnog over als een standaardantwoord waarmee je de echte vraag probeert te ontwijken.

Wees eerlijk

Graaf eens diep en zoek uit wat nou echt jouw zwakke punten zijn als het op werk aankomt. Schrijf die punten eens op en bedenk dan welke daarvan je zou kunnen gebruiken in een sollicitatiegesprek. Als je een zwak punt noemt waar je echt mee worstelt, kom je een stuk eerlijker over. Wat je kan helpen om je zwakke punten te ontdekken is om te kijken naar uitdagingen waar je in eerdere (werk)ervaring tegenaan bent gelopen of denk nog eens terug aan constructieve feedback die je gekregen hebt.

Voorkom dat je jezelf in de vingers snijdt

Natuurlijk moet je eerlijk zijn, maar het is ook goed om er even bij stil te staan dat je ook te eerlijk kunt zijn. Zwakke punten opnoemen die duidelijk maken dat deze baan echt niks voor jou is, die kun je beter vermijden. Als je bijvoorbeeld de HR-afdeling wilt werken en je geeft aan dat je zwakke punt is “omgaan met mensen” of als verkoper aangeeft dat je niet zo goed bent in onderhandelen, gaat je natuurlijk niet helpen. Er is ook nog zoiets als “te eerlijk”. Je moet natuurlijk ook niet liegen, maar je kan beter de aandacht verleggen op een ander verbeterpunt.

Praat over hoe je omgaat met je zwakke punten

Een aanrader is om het vooral wel te hebben over hoe je omgaat met je verbeterpunten, hoe je bezig bent er afscheid van te nemen of ze om te bouwen naar een sterk punt. Dat is namelijk jouw kans om aan de recruiter te laten zien dat je proactief en ondernemend bent. Zo kun je je acties om je zwakkere punten aan te pakken, inzetten als een sterk punt. Ook hierbij geldt dat je natuurlijk wel bij jezelf moet blijven. Je kunt nog zo je best doen, maar als iets echt niet in je aard zit, misschien kun je dan beter op een ander soort functies of een ander bedrijf richten.

Geef een reactie